Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 13:42

Σπύρος Πετρόπουλος

Ποιος είναι; Εδώ και κει. Σπύρος -Σπυράκης -Σπυρέτος – Πίπης Πετρόπουλος. Άγγονας του Σπύρου Κάφυρη και της Μαρίκας Ζενεμπίση. Διαδίδει, ότι γράφει, ό,τι γράφει. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο αλλά αποφεύγει την έκδοση των γραπτών του, από την εποχή της πρώτης χειροκίνητης Adler γραφομηχανής, αλλά και πριν από αυτή, από το 1969.

Είναι Παξινός. Αλλά είναι και ορεσίβιος Σαρανταπηχιώτης. (My native roots, as family history traces to six generations down the line, in the mountainous hinterland Sarantapichos Αirport Derveni – Corinth - Peloponnese - half the way, from father’s side. That is why my surname is Petropoulos, while my mother’s -Vally Zenebisi
Kafiri- traces to English roots. Life divided, back and forth, England-Greece but children grown up under English discipline and Greek mentality, ethics, visions and tradition.
Όχι μικρός, μα ούτε και μεγάλος! (1953).

Και πρέπει νάχει κάνει και κάποιες σπουδές:
ΑΠΘ – Concordia, Montreal, Canada – ΕΚΠΑ Νομικές και Οικονομικές σπουδές, Αεροπορικό Δίκαιο, Μεταπτυχιακές σπουδές και Διδακτορική διατριβή στο τελικό στάδιο κρίσης της.

Αν ομιλεί ξένες γλώσσες; Αγγλικά, ως μητρική, Γερμανικά, Γαλλικά.

Wishing you a flying start to 2019!
Why my eptanisa?
Research proves that writing is great for the brain, and it has the power to inform, inspire, and reorient the way we think about a topic. It’s also an incredible tool for learning, and for gaining deeper insight into ourselves.

Η πάνω από 35 χρόνια επαγγελματική εμπειρία του αδρομερώς,μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Εικοσιεπταετή υπηρεσία στον Τομέα των Ελληνικών και Ολλανδικών Αεροσυγκοινωνιών και Αερομεταφορών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη- Καναδάς)…(1970-1997). Τετραετή κειμενογραφική επιμέλεια σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πενταετή λειτουργία ιστοσελίδας e-επιχειρείν με αεροπορικά θέματα, και αεροπορικές εκδόσεις. Παράλληλη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Michigan USA στον τομέα βιβλιοθήκης, βιβλίων και περιοδικών, έντυπων και ηλεκτρονικών, στην έδρα των Νεοελληνικών Σπουδών. Τριετής Διδασκαλία σε Ιδιωτικές Σχολές Θεσσαλονίκης.

2010-2018: ενασχόλησή μου με το επιστημονικό αντικείμενο της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, καθώς και αντίστοιχη έρευνα, στο ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), με ειδίκευση στην Πρώιμη, Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία των Ελληνικών Αεροσυγκοινωνιών, Δημόσιων και Ιδιωτικών, Αεροπορικές δομές και ανάπτυξη δικτύων. Συντονιστής Σπουδών στον όμιλο Σχολών Ωμέγα και την Αεροπορική Ακαδημία Ωμέγα (έως σήμερα).

Έγραφε, γράφει, και τι γράφει;

• «Παξοί – 50 μέρες σ’ ένα μικρό επίγειο παράδεισο» 1969- 1970 Πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο του Εθνικού Βασιλικού Ιδρύματος, με χορηγία του αείμνηστου πρώτου επίσημου εργοδότη μου Αλέξανδρου Α. Ωνάση.
• «Μέρες Αεροπορίας» 1970-2009 (Ημερολόγιο «Γέφυρας», «Καταστρώματος», “Log Book”», απόσταγμα, μέσα από τις αεροπορικές, νομικές και οικονομικές γνώσεις και εμπειρίες σε σημαντικά γεγονότα μιας πολυκύμαντης αεροπορικής ζωής εικοσιεπτά και πλέον χρόνων, στην Ελλάδα, στην Ολλανδία, στον Καναδά και στη Γερμανία-, Ολυμπιακή Αεροπορία, Nedlloyd, Pyrros Air transport, Cronus Airlines, Glory Cruise Flyer…(bilingual, on preparation) […]
• «Περίπτερον το Παυσίλυπον» 2002-2008
• «Η Ιστοριογραφία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου κατά την εκδοχή του «νέου κύματος» και τη συνεκδοχή των ιστορικών της «άλλης πλευράς. Ένας διάλογος δοκιμασίας για την Ιστορία και τους Ιστορικούς»
• «Η Αστυκλινική Αθηνών. (Πανεπιστηµιακή Αστυκλινική) - Ίδρυµα Αγαθοεργούς Πρωτοβουλίας (Φιλανθρωπικόν άμα και Διδακτικόν Καθίδρυμα)» . Ίσως η πρώτη ΜΚΟ στην Αθήνα.

Σχεδίασμα Πρώτο.
• Η Δημιουργία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενοποίησης και οι επιδράσεις της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
• Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον ελληνικό χώρο από α)την κατασκευή και τη λειτουργία εμπορικών (πολιτικών) αερολιμένων και β) τις αεροπορικές μεταφορές και τα
εφαρμοσμένα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων. Πώς και πόσο βοήθησε ο θεσμός της δημόσιας διαβούλευσης στην αντιμετώπιση του προβλήματος;
• Ο τουρισμός ως βασικός πυλώνας της Ελληνικής οικονομίας: Διαχρονική ανάλυση με (πιθανή) έμφαση σε συγκεκριμένη περιφέρεια (-ες) της χώρας
• Το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο 16 Οκτωβρίου 2011: Ανακοίνωση στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τίτλο «Εβραϊκοί Τόποι της Θεσσαλονίκης».

Βραβεύσεις :
Βράβευση με Β’ έπαινο για τη συγγραφή μελέτης «Εβραϊκοί εποικισμοί στη Θεσσαλονίκη (15ος – 19ος αιώνας)» που υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του προγράμματος «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Συνεχίζει να γράφει. Τι γράφει;
Έχουν εκπονηθεί υπέρ τις 30 αδημοσίευτες μελέτες και μονογραφίες, αποσπάσματα των οποίων, έχουν δημοσιευθεί κυρίως στον ημερήσιο τύπο, με μορφή άρθρων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους, όπως το Academia.edu...

Συγγράφονται:
“Costas Ferris Biography and Rembetiko” (on preparation)

[…] Κώστας Φέρρης 3η συνέχεια.

Αφιέρωμα μικρό στη μεγάλη πνευματική προσφορά του Κώστα Φέρρη. Χωρίς χρονολογική σειρά, με αναφορές στις πνευματικές δημιουργίες, μουσικές, σκηνοθετικές και όχι μόνο του δημιουργού που εκτός από προσωπικά πρωθυπουργικά μηνύματα ευαρέσκειας και συγχαρητηρίων εισέπραξε την απίστευτη σκληρότητα, κυνισμό, λοιδορία και απανθρωπιά του κράτους. Το πρώτο -ευάρεστο- γεγονός συνέβη με την ευκαιρία ενός πολιτιστικού γεγονότος που έλαβε χώρα στην Τουρκία, στο κρατικό θέατρο της Άγκυρας, 21/11/2007, το δεύτερο, στο κρατικό θέατρο Βόρειας Ελλάδας, 16/10/2008 και αφορούσε τις παραστάσεις του Ρεμπέτικου. Το προσωπικό μήνυμα τού ‘Έλληνα πρωθυπουργού έλεγε τα εξής: «Αγαπητέ κ. Φέρρη, το έργο σας σηματοδοτεί μια νέα πρόταση για μια πολιτιστική γέφυρα που εμπεριέχει τα κοινά συνδετικά πολιτιστικά στοιχεία των δύο λαών δια μέσου των αιώνων. Ο πλούτος του έργου σας και η συνοχή της πορεία σας ως καλλιτέχνη εγγυώνται ένα άριστο αποτέλεσμα. Εμείς σας ευχόμαστε καλή επιτυχία με τις θερμότερες ευχές μας. Κώστας Καραμανλής, Πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Το τρίτο - κατάπτυστο- γεγονός συνέβη στη μνημονιακή Ελλάδα, έγινε ευρύτατα γνωστό από τα ΜΜΕ και εξαιτίας της κρατικής απανθρωπιάς και σκληροκαρδίας, διασύροντας τον πολυπράγμονα ωραίο Έλληνα για χρέη!. Αλλά μέχρι πού φτάνει η προσφορά του Κώστα Φέρρη; Ο Ιταλός σκηνοθέτης Andrea Segré σε σχετική ερώτηση για το ρεμπέτικο απάντησε: Δεν γνώριζα το ρεμπέτικο πριν. Μέχρι που με επισκέφθηκε ο Βινίτσιο (Καποσέλα, μουσικός) μου μίλησε για αυτό, μου έδωσε υλικό, όπως ντοκιμαντέρ, μουσική καθώς και την ομώνυμη ταινία του Κώστα Φέρρη. Μελετώντας αυτό το υλικό, συνειδητοποίησα ότι αυτή η μουσική αν και οι ρίζες της είναι τόσο παλιές, έχει την ικανότητα να εκφράσει τα προβλήματα ακόμη και της σημερινής κοινωνίας. 100 χρόνια μετά. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη γενικότερη σχέση της ανθρωπότητας με τη σημερινή κρίση. Επιπλέον, ήταν ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της “Ταβέρνας”, ένα μέρος που μου αρέσει πολύ. Τέλος, φόρος τιμής στον αείμνηστο Στέλιο Σκλαβενίτη, είναι αφιερωμένο δίτομο -δίγλωσσο- έργο που ολοκληρώνεται οσονούπω, ελάχιστος φόρος τιμής στο μεγάλο Επιχειρηματία και Άνθρωπο:

The emergence of Greek merchants Sklavenitis Family new
profile, towards the 21st century.

Η ανάδυση και το νέο εμπορικό προφίλ της Ελληνικής Οικογένειας Σκλαβενίτη, ατενίζοντας τον 21ο αιώνα. Το νέο εμπορικό και επιχειρηματικό προφίλ του Ομίλου Σκλαβενίτη, ατενίζοντας τον 21ο αιώνα και την Ελλάδα!!Η ανάδυση και το νέο εμπορικό προφίλ της Ελληνικής Οικογένειας Σκλαβενίτη, ατενίζοντας τον 21ο αιώνα.
Το νεοφυές και καινοτόμο εμπορικό και επιχειρηματικό προφίλ του Ομίλου Σκλαβενίτη, ατενίζοντας,την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον 21ο αιώνα, μέσα από την Ελληνική Κουλτούρα και Παράδοση!! (Bilingual, Greek – English, on preparation). Η ανάδυση του ελληνικού εμπορικού καπιταλισμού κατά τον 17ο αιώνα εν μέσω οθωμανικού συστήματος, είναι το βασικό θέμα της διάλεξης. Η δομή του εμπορικού κεφαλαίου (πολύ μικρής κλίμακας αρχικά σε σύγκριση με τους Μπερατλήδες), ιδίως η αποτύπωση
της γεωγραφικής κατανομής του, μας προϊδεάζει για την κυκλοφορία του αλλά και για το είδος του εμπορίου. Τους κοινωνικοί φορείς του φαινομένου αποτέλεσαν τοπικές οικονομικές ελίτ, έμποροι από τους οποίους οι πλέον διαπρεπείς σε τοπική κλίμακα, ακριβέστερα όσοι διέθεταν δυνατότητες χρηματοδότησης άλλων μικρότερων, διαμόρφωναν για τις εμπορικές τους ανάγκες δίκτυα προμηθειών εμπορευμάτων από μικρούς τόπους τα οποία συγκεντρώνονταν προς εξαγωγή. Έτσι διαμορφώνονταν
διατοπικές αγορές μεσαίας κλίμακας. Αυτές οι ίδιες αναδυόμενες ελίτ διεκδικούσαν τον αυτοπροσδιορισμό τους, και με άλλες ενέργειές τους μας αφήνουν να αντιληφθούμε πως επιδίωκαν να ξεχωρίσουν ποικιλοτρόπως από τις τοπικές παραδοσιακές ελίτ, εκείνες οι οποίες αποτελούσαν τα τοπικά θεμέλια της αναπαραγωγής του οθωμανικού κράτους και της ηγεμονίας του στους πληθυσμούς.

Προσωπικά Ενδιαφέροντα:
Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική και Βυζαντινό Μέλος, Κλασική Μουσική (Piano & Cello Lover) 1 , συγγραφή Ιστορικών Μονογραφιών, Βιομηχανικός Υλικός πολιτισμός, Ταξίδια. Λογοτεχνία (ποίηση, μυθιστορία, φιλοσοφία). Πολιτική Κοινωνιολογία, Cyber Criminology, Αεροπορικό Δίκαιο, Περιβαλλοντικό Δίκαιο, Έρευνα και Μελέτη για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Κοινωνική Οικονομία και ο Θεσμός Κοινωνικών Ιατρείων στην Ελλάδα – Αποπτώχευση – Πτωχοποίηση (Pauperiz(s)ation), (συγγράφεται ήδη σχετική μελέτη για το θεσμό των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων και η σχέση με το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, το βιοτικό επίπεδο και την Κοινωνική και Ατομική Ευημερία –Social Well Being).
Η μελέτη αυτή είναι αφιερωμένη στο Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, που συνέδραμε στη βελτίωση της επιδεινούμενης κατάστασης της υγείας του γράφοντος, για τρία χρόνια. 

Συμπληρωματικές, επιπλέον δεξιότητες που αποκτήθηκαν σε εργασιακά περιβάλλοντα, στο εξωτερικό. Σε αρκετούς τομείς.

Πληροφορίες, συστάσεις:

Ενδεικτικά αναφέρονται οι Καθηγητές ΕΚΠΑ: Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας κ. Αντώνης Λιάκος, η ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας κ. Κατσιαρδή –Hering Όλγα, η διατελέσασα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας κ. Κατερίνα Γαρδίκα, οι Επίκουροι Καθηγητές Ιστορίας κ. κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Σπυρίδων Πλουμίδης, η Επίκουρη καθηγήτρια κ. Κατερίνα Κωνσταντινίδου, η καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πάντειο. Πανεπιστήμιο κ. Σία (Αναστασία) Αναγνωστπούλου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ιστορικού
σπουδαστηρίου Ε. Κ. Π. Α., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Σοφία Μεργιαλή-Σαχά, ο καθηγητής Γεωλογίας του Ε. Κ. Π. Α. κ. Νικόλαος Βούλγαρης, ο Δρ Π. Τ. Δ. Ε. και συγγραφέας κ. Γιάννης Μπάρτζης, η επίκουρη καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Columbia των Η. Π. Α. κ. Νένη Πανουργιά, και ο καθηγητής κ. Βασίλης Δ. Λαμπρόπουλος, ο οποίος κατέχει την Νεοελληνική Έδρα Κ. Π. Καβάφης, Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κλασικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Michigan, των Η.ΠΑ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…