Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μουσική από το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου

Το Λύκειο Ελληνίδων Αργοστολίου και το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειάτης», μας προσκαλούν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25  Νοεμβρίου 2017 σε χώρους και ώρες που αναφέρονται στο πρόγραμμα που ακολουθεί:

Το πρόγραμμα στην Κεφαλλονιά γίνεται σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου και περιλαμβάνει: 

1.      Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 (ώρα 11:00-13:00) επίσκεψη στο Τμήμα: Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων (Παράρτημα Ληξουρίου) του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα. Ομιλία-συζήτηση με τους φοιτητές και τους καθηγητές με θέμα:  «Τα Ελληνικά Μουσικά Όργανα και η κατασκευή τους: Παράδοση και προοπτικές»  

2α.      Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 (ώρα 14:30-16:30) ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου (Ηλία Ζερβού 12), με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους εκπαιδευτικούς σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώσουν συμμετοχή ως 15/11 με mail που θα σταλεί στο ΚΕΜΦΑ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

2β.      Θα δοθούν στους δασκάλους οδηγίες για την πραγματοποίηση ειδικής εκπαιδευτικής δράσης με έργα ζωγραφικής και κατασκευές για παιδιά του δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις του προγράμματος θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου. 

3.      Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 (ώρα 18:00-20:00) συνάντηση συνάντηση στο ΚΑΠΗ Αργοστολίου (Γερουλάνου Μ. 19) του καθ. Λάμπρου Λιάβα και μελών του Λυκείου των Ελληνίδων με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η. της περιοχής. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κλπ). 

4.      Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου (Ηλία Ζερβού 12),  με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (10:00-12:00) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (12:30-14:30).  Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν συμμετοχή ως 15/11 με mail στο Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

5.      Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 (ώρα 19:00-21:00) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας - Ωδείο Αργοστολίου «Ρόκκος Βεργωτής» (Ριζοσπαστών 12) μουσική τιμητική εκδήλωση, όπου θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τους τοπικούς φορείς οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι ερευνητές της λαογραφίας της περιοχής.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τίτλο: «Συνάντηση της αστικολαϊκής μουσικής με τα χοροτράγουδα της υπαίθρου». 

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

 

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου, ιδρύθηκε το 1945. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Το διάστημα ανάμεσα στον εμφύλιο πόλεμο και το σεισμό σταμάτησε η λειτουργία του. Στη συνέχεια έγινε η επανίδρυσή του από την καθηγήτρια - μαθηματικό κα Μαρία Λαδά και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς. Στο Σωματείο όλα αυτά τα χρόνια έχουν εγγραφεί πάρα πολλά μέλη και κάποια από αυτά έχουν απαρτίσει τα διοικητικά του συμβούλια. Το Λύκειο αποτελεί ένα από τα 51 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και 17 παραρτήματα - γραφεία στο εξωτερικό. Απαριθμεί 200 εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία διακρίνονται σε τακτικά, δόκιμα και αρωγά. Τα δόκιμα, γίνονται τακτικά δυο χρόνια μετά την εγγραφή τους με δικαίωμα ψήφου στη λήψη αποφάσεων. Αρωγά μέλη είναι οι άντρες.

Το Λύκειο διοικείται από 9μελές συμβούλιο. Υπάρχει μεγάλος βαθμός συλλογικότητας και κάθε χρόνο γίνεται τακτική γενική συνέλευση, κυρίως για τον οικονομικό απολογισμό. Στόχος του Λυκείου Ελληνίδων, η χρηστή οικονομική διαχείριση, κάτι που  αποτελεί κανόνα βασικό στη λειτουργία του. Τα έσοδά  προέρχονται από τις συνδρομές των μελών που είναι 10 ευρώ ετησίως, αλλά και από χορηγίες.

Οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι πάρα πολλές και απορρέουν από το σκοπό του που είναι διπλός. Αφενός είναι η εξύψωση της γυναίκας και του παιδιού και η προστασία τους και αφετέρου η διατήρηση των στοιχείων του πολιτισμού και της παράδοσης. Στα πλαίσια αυτά υπάρχει συμμετοχή σε εθνικές εορτές και πανηγύρεις, γίνονται φιλολογικά απογευματινά, σεμινάρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκμάθηση παραδοσιακών χωρών, κατασκευή εθνικών ενδυμασιών, ημερίδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. Επίσης, συμμετοχές σε  πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Κεφαλονιάς. 

Βασική προϋπόθεση της λειτουργίας του Λυκείου Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου είναι η αγάπη για τη γυναίκα και το παιδί. Αυτό, μαζί με την ανάγκη για τη διάσωση της παράδοσης, αλλά και την προσφορά στον τόπο, αποτελούν τα βασικά στοιχεία για να ακολουθήσει κάποιος.  Η εργασία είναι εθελοντική με στόχο την προσφορά στην κοινωνία.

 

Πηγή: kefalonitis.com (απόσπασμα από συνέντευξη)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…