πριν από 5 χρόνια

Tο θεατρικό έργο της Νατάσας Μποζίνη "Ι Καποδίστριας - Ακόμη Άγνωστος" στη Νεανικής Εστία Ι.Ν Αγ. Αθανασίου

Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 στην θεατρική σκηνή της Νεανικής Εστίας Ι.Ν Αγ. Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου, θα ρίξουμε φως στην προσωπικότητα και τη δράση του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από το θεατρικό έργο της Νατάσας Μποζίνη: "Ι Καποδίστριας - Ακόμη Άγνωστος" αποτέλεσμα πολύμηνης ιστορικής έρευνας, αξιοποίησης των πηγών και πρωτότυπης δημιουργικής εργασίας. Είναι μια προσπάθεια σύνδεσης της Ιστορίας με το θέατρο.

 

 

Η διευθύντρια κ. Ευαγγελία Υφαντή και οι φιλόλογοι κ.Τζένη Αννίνου, κ. Ευαγγελία Ζαμπετάκη, κ.Βασιλική Καλάβρια και κ.Μαρία Πραγκαστή ανέλαβαν το εγχείρημα που θα παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του 7ου Γυμνασίου και του 8ου Λυκείου Αμαρουσίου, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου!

Υποστηρίζεται, έτσι, έμπρακτα η βιωματική και ομαδοσυνεργατική μάθηση και ενισχύεται η δημιουργικότητά μας συνδυάζοντας την επιστήμη της Ιστορίας με την θεατρική και μουσική έκφραση!

 

Σύνοψη του έργου 

Το έργο ξεκινάει με την στιγμή της δολοφονίας του Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Μάρτυρας και βασικός αφηγητής των γεγονότων είναι ο προσωπικός του φίλος και γιατρός ο Ιταλός Dr Τζεκκίνι.

Στα δύο 24ωρα που μεσολαβούν μέχρι τον αποχαιρετισμό του Καποδίστρια, ο φίλος του και οι αφηγητές του σήμερα θα κάνουν μια αναδρομή της ζωής και του έργου που άφησε πίσω του, ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, μέσα από απομνημονεύματα και μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν

Παράλληλα στην σκηνή ο Καποδίστριας παρακολουθεί, από νεαρός, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, σπουδάζει στην Πάδοβα, θεραπεύει τους φτωχούς Κερκυραίους, ξεσηκώνει τους κατοίκους της Λευκάδας και μαζί τους φτιάχνει οχυρωματικά έργα για να απωθήσουν την επίθεση του Αλή Πασά.

Αναχωρεί για την Πετρούπολη, γράφει προσωπικές  επιστολές, συναντιέται, μιλά με αγαπημένα πρόσωπα, ταξιδεύει στις γειτονιές του κόσμου, αλλάζει, με τους διπλωματικούς του χειρισμούς, την πολιτική της εποχής.

Συνδράμει οικονομικά και διπλωματικά στην Ελληνική Επανάσταση, παραιτείται από την σπουδαία διεθνή του καριέρα και επιστρέφει στην Ελλάδα ως ο πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους.

 

Τους ρόλους ενσαρκώνουν 41 παιδιά. Μαθητές του 7ου Γυμνασίου και του 8ου Λυκείου Πολύδροσου Αμαρουσίου

Παίζουν πιάνο, βιολί τραγουδούν και χορεύουν επί σκηνής

Το κλέφτικο τραγούδι ΄΄ Χαρά που τύχουν τα βουνά΄΄ ερμηνεύει  ο Πατέρας Λάμπρος Ανδρεάκης

Η πρωτότυπη μουσική είναι του Μιχάλη Αβραμίδη

Τα Sound Effect από το Studio Amid

Κείμενα, Σκηνοθεσία, Sound Design Νατάσα Μποζίνη 

Διδασκαλία χορού Ιωάννα Βουρλή

Το βεστιάριο μια ευγενική χορηγία της κ. Παναγιώτας Γραμμάτικα

 

Σημείωμα της συγγραφέως, σκηνοθέτιδας

 

 «Διδάσκαλε, οδηγείς τας ελπίδας της πατρίδος.»

 Ιωάννης Καποδίστριας

 

Θέλω να αφιερώσω, το μικρό αυτό έργο στον «Δάσκαλο» όπως τον οραματίστηκε και υποστήριξε σε όλη του τη ζωή ο Ιωάννης Καποδίστριας , χρηματοδοτώντας ο ίδιος τις σπουδές Ελληνοπαίδων πριν την απελευθέρωση και ιδρύοντας δεκάδες σχολεία στην Ιόνιο Πολιτεία.

Η πρόκληση να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο για τον σημαντικότερο Έλληνα πολιτικό με διεθνή ακτινοβολία και δράση προήλθε από «Δασκάλες» που τιμούν με το έργο τους το ρόλο του παιδαγωγού, στην οικοδόμηση μια καλύτερης χώρας.

Τις ευχαριστώ και χαίρομαι που υπάρχουν και διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο για τα παιδιά σας, για τους νέους πολίτες.

Σκέφτηκα, διάβασα και προβληματίστηκα πολύ για το περιεχόμενο. Μετά από δέκα χρόνια ενασχόλησης με τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας η δυσκολία είναι πάντα στο τι δε θα περιληφθεί σε ένα κείμενο, ένα ντοκιμαντέρ, ένα θεατρικό έργο.

Κατέληξα στην επιθυμία να τον ΄΄συστήσω΄΄ στα παιδιά, μέσα από άγνωστες πτυχές και πρόσωπα, της ζωής του, με στόχο να πάψει να είναι, απλώς, μια ακόμη ΄΄χάρτινη΄΄ ιστορική προσωπικότητα της διδακτέας ύλης. Μέσα από δικά του κείμενα και των ανθρώπων που τον γνώρισαν, τον αγάπησαν ή τον μίσησαν .

Σε αυτήν την παράσταση 41 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενσαρκώνουν τον ίδιο, τους γονείς του, τους αντιπάλους, τους θαυμαστές και τους απλούς Έλληνες που τον στήριξαν και τον πίστεψαν.

Ξεκινούμε με τις τελευταίες επιστολές που έγραψε στο Ναύπλιο, τα γεγονότα όπως τα έζησε και τα περιγράφει σε πραγματικό χρόνο ο προσωπικός του φίλος Δρ Τζεκίνι και ανατρέχουμε στα παιδικά του χρόνια στο Ενετοκρατούμενο Ιόνιο, τις οικονομικές του δυσκολίες στην Πετρούπολη, την μουσική που έπαιζε και αγαπούσε, τις διπλωματικές επιτυχίες με διαχρονική αξία, στον πολιτικό ευρωπαϊκό στίβο και την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Εύχομαι αυτή η πρώτη απόπειρα να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα θεατρικό έργο για αυτόν, που θα αποδοθεί από παιδιά, να συμβάλλει στην γνωριμία μας μαζί του.

 

Έχω στο μυαλό μου μια δική του έκφραση, όταν παρακολούθησε την εξέλιξη των πρώτων Ελληνικών Σχολείων και θα ήθελα να κλείσω με αυτήν: «....ευφράνθην χθες ευρεθείς εν μέσω των μαθητών σας και ιδών την μελέτην αυτών».

 

Νατάσα Μποζίνη

 

Συντελεστές Παράστασης

Παίζουν και χορεύουν οι μαθητές και οι μαθήτριες:

Tου 7ου Γυμνασίου Αμαρουσίου: 

Κωνσταντίνος Σπανός, Λήδα Αναστασοπούλου, Αντωνία Αναστασοπούλου, Μάρω

Παπασταύρου, Νίκη Ανδρεαδέλλη, Μάρκος Δελατόλλας,

Γιώργος Λεβειδιώτης, Παναγιώτης Ζιούλης, Ελευθερία Ζήση,

Ελένη Σπανού, Γιώργος Κεφιλής, Αναστάσης Κεφιλής,

Ξενοφών Αναστασόπουλος, Δημήτρης Τσιλιμίκος 

Του 8ου Λυκείου Αμαρουσίου: 

Ηλίας Γιαννίτσας, Κατερίνα

Παπασταύρου, Ανδρέας Ζαμάνος , Γιώργος Θεοδώρου,

Γιώργος Λειβαδίτης, Νίκος Κακωνάς, Μιχαήλ Μαραβέγιας,

Μάριος Τυρογιάννης,  Βαγγέλης Αλεφραγκής, Μαρία

Αρβανιτάκη, Ελένη Ευριπίδου, Δώρα Πεολίδου, Άννα Μαρία

Χριστοφοράτου, Ειρήνη Δουλαβέρη, Ειρήνη Παραπαρέκη,

Χριστίνα Μαύρου,  Θεώνη Λαφογιάννη, Γιώργος Βραδής,

Γιάννης Ζώταλης, Βαγγέλης Λαθουράς, Βασίλης Σκουρολιάκος

 

Τραγούδι: Ε. Ευριπίδου, Α. Παπαγιάννη, Χ. Μαύρου, Μ. Αρβανιτάκη, Θ. Λαφογιάννη, Ε. ΠαπαΪωάννου

Πιάνο: Κ. Παπασταύρου, Μ. Παπασταύρου, Α. Μάντακας

Βιολί: Γ. Θεοδώρου

 

Κείμενα - Σκηνοθεσία: Νατάσα Μποζίνη

Πρωτότυπη μουσική: Μιχάλης Αβραμίδης

Sound Design: Studio Amid

 

Ευχαριστίες στην κ. Παναγιώτα Γραμμάτικα για την ευγενική παραχώρηση των παραδοσιακών στολών και στην κ. Ιωάννα Βουρλή για την διδασκαλία του βαλς

Επιμέλεια εκδήλωσης:

 

Ευαγγελία Υφαντή – Διευθύντρια 7ου Γυμνασίου Αμαρουσίου

Μαρία Πραγκαστή – Φιλόλογος 7ου Γυμνασίου Αμαρουσίου

Βασιλική Καλάβρια – Φιλόλογος 7ου Γυμνασίου Αμαρουσίου

Ευαγγελία Ζαμπετάκη – Φιλόλογος 8ου ΓΕΛ Αμαρουσίου

Ευγενία Αννίνου – Φιλόλογος 8ου ΓΕΛ Αμαρουσίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…