Σελίδα 1 από 6

Επιστήμες

Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας διοργανώνει διάλεξη με θέμα: Διανοητικές πλάνες των γιγάντων της Επιστήμης.

 

 Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, η Ιακωβάτειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης διοργανώνουν την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023, 7.30 μ.μ., διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση με θέμα: «Γιατροί από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη στις Ιατρικές Σχολές και άλλες καίριες θέσεις». Θα μιλήσει ο Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Βώρος. Θα ακολουθήσει συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης κ. Δώρα Ζαφειράτου.

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό «O Αναγνώστης», στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», συνδιοργανώνουν το επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 και οι Νεοελληνικές Τέχνες», την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Το Επιστημονικό συνέδριο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών με θέμα: «Νικηφόρος Βρεττάκος, ο φιλοξενούμενος της ερημιάς», που δεν είχε πραγματοποιηθεί τον περσινό Νοέμβριο (2020) λόγω των υγειονομικών περιορισμών, θα πραγματοποιηθεί φέτος (12, 13 και 14 Νοεμβρίου 2021) διαδικτυακά, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών υγειονομικών συνθηκών.

Το Εργαστήριο «Γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμός του Επτανησιακού Χώρου» σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Νίκου Γ. Μοσχονά, Ιστορικού, Ομότιμου Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το θέμα της διάλεξης είναι: «Γλώσσα και Επικοινωνία στα Ιόνια Νησιά κατά τους Νεότερους Χρόνους».

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, ανακοίνωσαν ότι έλυσαν ένα σημαντικό μέρος του αινίγματος που περιβάλλει τον αρχαίο ελληνικό αστρονομικό υπολογιστή, γνωστό ως Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μια -απρόσμενα για την εποχή της- πολύπλοκη συσκευή που επέτρεπε την πρόβλεψη διαφόρων αστρονομικών γεγονότων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση όλων των δυνατοτήτων του Μηχανισμού και του πώς κατάφερνε να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τα ουράνια φαινόμενα.

Το 2022 συμπληρώνονται 150 έτη από το θάνατο του συνθέτη και παιδαγωγού Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου (1795-1872), ενός προσώπου που μέσω των δραστηριοτήτων του επηρέασε, άμεσα και έμμεσα, τη μουσική δημιουργία και κατάρτιση του Νεώτερου Ελληνισμού. Πράγματι, στον Μάντζαρο οφείλεται αφενός η δημιουργία του πλέον συγκροτημένου έως τότε σώματος μουσικών συνθέσεων από νεοέλληνα μουσουργό, και αφετέρου η συστηματική κατάρτιση μουσικοδιδασκάλων και συνθετών, πολλοί από τους οποίους όρισαν τη μουσική της Ελλάδας κατά τον 19ο αιώνα. Προνομιακός χώρος διεύρυνσης της εκπαιδευτικής δράσης του Μάντζαρου υπήρξε η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, της οποίας ο συνθέτης χρημάτισε Καλλιτεχνικός Διευθυντής από το 1841 έως τον θάνατό του. Από τη συγκεκριμένη θέση ο Μάντζαρος δεν καθόρισε μόνο την εκπαιδευτική κατεύθυνση του ιδρύματος, αλλά επιπλέον δημιούργησε και οργανωμένη τάξη μουσικής σύνθεσης. Οι παραπάνω δράσεις επιβεβαίωσαν τη σημασία τής, ενεργής ή/και βιωματικής, μουσικής εμπειρίας ως διαταξικού κοινωνικού αγαθού στη νεοελληνική πραγματικότητα και προσέφεραν μια πρωτόγνωρη για την νεώτερη Ελλάδα δημιουργική και εκπαιδευτική δυναμική που έδρασε διαμορφωτικά κατά τις επόμενες δεκαετίες και εκτός Επτανήσων.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Επιδημιολογίας Περιβάλλοντος απένειμε το ανώτατο βραβείο της για το 2020 στον Kερκυραίο γιατρό Μανώλη Κογεβίνα, για την προσφορά του στην έρευνα.

Ένα από τα πλέον διαδεδομένα, κατά συνθήκη, ψεύδη που επαναλαμβάνεται χωρίς έρευνα στις πηγές είναι ότι ο Καποδίστριας αρνήθηκε να κυβερνήσει με βάση το Σύνταγμα της Τροιζήνας. Πρόσφατα διάβασα στο SLpress άρθρο του καθηγητή Πέτρου Πιζάνια στο οποίο αναφερόταν τα εξής:
Ο Καποδίστριας «με προσωπική απόφαση είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο, εισάγοντας οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια, μάλιστα ισχυρά, γεγονός που απέκλεισε πολλούς Έλληνες από τα πολιτικά δικαιώματα. Από εκεί ξεκίνησε η αντιπολίτευση να σκληραίνει την στάση της. Ωστόσο, στην Δ’ Εθνοσυνέλευση όλοι οι παραστάτες, καποδιστριακοί, ουδέτεροι και συνταγματικοί, ψήφισαν ομόφωνα δύο ρήτρες αντίθετες με τις πολιτικές του Κυβερνήτη».

Παρουσίαση της σημαίας της Επτανήσου Πολιτείας στο διεθνές συνέδριο Σημαιολογίας της North-American Vexillological Association (NAVA) Με παρουσίαση για την ιστορία και τους συμβολισμούς της σημαίας της Επτάνησου Πολιτείας συμμετείχε ως ομιλητής ο Στρατής Ανδρεάδης στο 54ο ετήσιο διεθνές συνέδριο της Βόρειο-Αμερικάνικης Σημαιολογικής Ένωσης (NAVA), που για πρώτη φορά φέτος, λόγω κορονοϊού, διεξήχθη στο διαδίκτυο, με την τεχνική στήριξη της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (Library of Congress). 

Σελίδα 1 από 6

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…