Σημαντικές δράσεις εν μέσω πανδημίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου

Συνεχίζει τις σημαντικές δράσεις εν μέσω πανδημίας το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αφού κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να παρέχει διαδικτυακά όλα τα μαθήματα στους φοιτητές, είτε αυτά ήταν εργαστήρια είτε μαθήματα θεωρίας, τώρα έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την εξ αποστάσεως εξεταστική περίοδο. Όπως σημειώνει η Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κατερίνα Καμπάση, «όλα πήγαν καλά.

Ήταν μία επίπονη διαδικασία για να οργανωθεί όλο αυτό, γιατί ήταν η πρώτη φορά που μας επέτρεπαν να κάνουμε διαδικτυακά μαθήματα. Ωστόσο, υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από τους φοιτητές». Μάλιστα, η κ. Καμπάση ανέφερε ότι την περίοδο των διαδικτυακών μαθημάτων παρακολουθούσαν και φοιτητές που είχαν παρατήσει τις σπουδές τους, καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν από τα σπίτια τους. «Βέβαια υπήρξαν και τεχνικά προβλήματα, διότι δεν έχουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση διαδίκτυο ή υπολογιστές, ενώ κάποιοι φοιτητές είχαν αφήσει τους υπολογιστές τους στη Ζάκυνθο, οπότε είχαν μόνο το κινητό μαζί τους. Αυτά τα τεχνικά προβλήματα δεν αφορούσαν το πανεπιστήμιο ή τις υποδομές του, αλλά τις δυνατότητες που είχαν οι φοιτητές από τα σπίτια τους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα», συμπληρώνει η κ. Καμπάση.

15 Ιουνίου ξεκινά η εξ αποστάσεως εξεταστική

Στις 15 Ιουνίου ξεκινά η εξ αποστάσεως εξεταστική περίοδος που είναι επίσης μία δύσκολη διαδικασία, διότι θα πρέπει να προσφέρεται η δυνατότητα στους φοιτητές να συμμετέχουν, αλλά παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι ισχύει το αδιάβλητο των εξετάσεων. «Κάτι τέτοιο δεν είναι απλό. Βέβαια η προσπάθεια γίνεται συντονισμένα από τη Σύγκλητο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα με τη βοήθεια του κάθε τμήματος και όλων των καθηγητών, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή η διαδικασία πάρα πολύ ενεργά», τονίζει η Πρόεδρος του Τμήματος. Σύμφωνα με την κ. Καμπάση, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ο κάθε καθηγητής πρέπει να διαλέξει με ποιον τρόπο θα εξεταστεί το μάθημά του. Αφού διαλέξει τον τρόπο, θα εγκριθεί από τη συνέλευση μέσα από μία σειρά από διαθέσιμες μεθόδους εξ αποστάσεως εξέτασης, οι οποίες είναι είτε online γραπτή εξέταση (κυρίως πολλαπλής επιλογής), είτε προφορική εξέταση (σε ένα σύστημα online για e – learning, που έχει waiting room, για να περιμένουν οι φοιτητές και να καλούνται λίγοι λίγοι για να γίνει η εξέταση), είτε χειρόγραφη εξέταση, την οποία μετά ανεβάζουν οι φοιτητές στο σύστημα. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει κυρίως ερωτήσεις κρίσεως και η εξέταση μπορεί να γίνει και με ανοιχτά βιβλία, γιατί δεν μπορείς να σιγουρευτείς, έτσι και αλλιώς, ότι ο φοιτητής δεν ανοίγει τα βιβλία, αφού δεν τον βλέπει όλη την ώρα ο εξεταστής. Όλα αυτά γίνονται με περιορισμένο χρόνο, ώστε οι φοιτητές να μην έχουν τη δυνατότητα να αντιγράψουν ο ένας από τον άλλον.

Νέο μεταπτυχιακό

Τέλος, η Πρόεδρος του Τμήματος αναφέρθηκε και στο νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα είναι σύντομα διαθέσιμο. «Έχει εγκρίνει η Σύγκλητος ένα μεταπτυχιακό που οργάνωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Κέρκυρας. Είναι διατμηματικό και αφορά στις νέες τεχνολογίες για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει σταλεί στο Υπουργείο και περιμένουμε την έγκριση, καθώς και τη δημοσίευση του ΦΕΚ. Ελπίζουμε ότι από την επόμενη χρονιά θα δεχτούμε τους πρώτες μεταπτυχιακούς φοιτητές. Έτσι και αλλιώς, έχουμε ήδη τους πρώτους διδακτορικούς φοιτητές στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιοι φοιτητές να κάνουν διδακτορικά, οι οποίοι είχαν μεταπτυχιακό από άλλο πανεπιστήμιο», αναφέρει η κ. Καμπάση.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν οργανωθεί δύο θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια. Το ένα αφορά στη Τεχνολογία Λογισμικού και τις Εφαρμογές Γεωπληροφορικής και το άλλο στην Περιβαλλοντική Φυσική, την Ενέργεια και την Περιβαλλοντική Βιολογία. Αυτά έχουν εγκριθεί από τη Σύγκλητο και αναμένεται εντός των ημερών να δημοσιευτεί το ΦΕΚ.

 

Πηγή: imerazante.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…