Προκηρύχθηκε το Τουριστικό Καταφύγιο σκαφών αναψυχής στη Σπηλιά Κέρκυρας!

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του  τουριστικού καταφυγίου στη Σπηλιά, που περιλαμβάνει και τα χερσαία έργα υποδομής στο «Καφέ Γυαλί» φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, μετά την δημοσίευση της προκήρυξης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα, από την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε ο δρόμος των προσφορών στον ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, που διεξάγεται μέσω του  Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.). Ο προϋπολογισμός του έργου, που είχε ξεκινήσει το 2007, αλλά εξαιτίας τεχνικών, οικονομικών & διαχειριστικών προβλημάτων σταμάτησε το 2012 & έκτοτε δεν συνεχίστηκε, είναι 9,5 εκ € προερχόμενα από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων. Καταληκτική ημερομηνία προσφορών είναι η 31η Μαρτίου και το ηλεκτρονικό άνοιγμά τους, θα γίνει στις 6 Απριλίου. Ενώ, σύμφωνα με την προκήρυξη το έργο είναι παραδοτέο, 18 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Το ιστορικό του έργου

Οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία μικρής μαρίνας σκαφών στην περιοχή της Σπηλιάς, έγιναν στις αρχές τις δεκαετίας του 90, όταν έφυγε ο σταθμός του ΚΤΕΛ από την πλατεία ΝΑΣΚΕ και επήλθε οικονομικός μαρασμός στην περιοχή. Η σκέψη άρχισε να μετουσιώνεται σε πράξη, μία δεκαετία αργότερα. Το πρώτο τμήμα του έργου είχε ενταχθεί στο  ΕΣΠΑ 2007-2012 με προϋπολογισμό 7.548.508,68€. Οι εργασίες που συμπεριέλαβε η εν λόγω εργολαβία, που ξεκίνησε το 2007,  αφορούσαν καθαίρεση υφισταμένων παλαιών κρηπιδωμάτων και προβλητών, κατασκευή υπήνεμου μώλου, κατασκευή προσήνεμου μώλου κατασκευή κρηπιδωμάτων, τοποθέτηση πλωτών προβλητών εκβάθυνση λιμενολεκάνης, κατασκευή ράμπας, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις υπαιθρίων χώρων, ασφαλτοστρώσεις.

Για το προτεινόμενο έργο που είχε συμπεριληφθεί  στο Master Plan του ΟΛΚΕ ΑΕ είχαν  συνταχθεί οι μελέτες από τον Οργανισμό Λιμένα,  ο οποίος όμως  δεν έχει αρμοδιότητα δημοπράτησης έργων αντιστοίχου προϋπολογισμού. Γι αυτό και υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την ΠΙΝ. Ωστόσο η πορεία του έργου «σκόνταψε» σε περιπέτειες, γιατί οι επιπλέον εργασίες εκβάθυνσης, που ήταν σύμφωνα με τον ανάδοχο του έργου, απρόβλεπτες, εκτόξευσαν τον προϋπολογισμό και δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για να συνεχιστεί το έργο & το 2012 εγκαταλείφθηκε. Στη συνέχεια ήρθε η περίοδος των μνημονίων και παρά τις προσπάθειες των Περιφερειακών Αρχών, το έργο δεν προχώρησε.

Τελικά, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, στις 28/2/19 εκδόθηκε ειδική πρόσκληση για την υποβολή πρότασης στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020 ως έργο “phasing”, δεσμεύοντας και το ποσόν των 9,7 εκατ. ευρώ.

Στις  13/4/2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο  αποφάσισε την υποβολή της πρότασης για το ποσόν των 9,7 εκατ. ευρώ. Η Διαχειριστική Αρχή αξιολόγησε την πρόταση και το έργο εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» με απόφαση της νυν Περιφερειάρχου. Τώρα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, ανοίγει ο δρόμος ολοκλήρωσής του, που εάν όλα πάνε καλά, προβλέπεται για το τέλος του 2022.

Τι εργασίες προβλέπονται

Το έργο περιλαμβάνει τα απαιτούμενα έργα υποδομής προκειμένου να καταστεί το τουριστικό καταφύγιο στη Σπηλιά ασφαλές, λειτουργικό ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τους πιθανούς χρήστες αναδεικνύοντας και προστατεύοντας παράλληλα τα υφιστάμενα κτίρια τα οποία αποτελούν μέρος της ιστορίας του χώρου. Τα λιμενικά έργα περιλαμβάνουν την επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 160 μ. ώστε να προφυλάσσεται η λιμενολεκάνη από όλους τους συνδυασμούς ανέμων και να δημιουργούνται ασφαλείς και άνετες συνθήκες ελλιμενισμού. Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών προβλητών για την προσέγγιση των σκαφών, υδραυλικά έργα, οικοδομικά έργα για την ανακαίνιση των παλαιών εκδοτηρίων ώστε να καταστούν λειτουργικά και να αποδοθούν σε χρήση προκειμένου να στεγαστούν οι υποστηρικτικές λειτουργίες του καταφυγίου.

Τέλος, προβλέπονται Ηλεκτρομηχανολογικά έργα για τα δίκτυα εξυπηρέτησης των σκαφών (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος νερού και τηλεφωνίας) τα δίκτυα πυρόσβεσης, κλπ.

Ειδικότερα η προκήρυξη αναφέρει ως αντικείμενο του έργου:

Η επισκευή και ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος «Καφέ Γυαλί», ώστε να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι χερσαίοι χώροι εξυπηρέτησης του Τ.Κ.
Η αντιμετώπιση του θέματος ανανέωσης των υδάτων της λιμενολεκάνης.
Η εξασφάλιση ικανής ηλεκτρικής παροχής για τη λειτουργία του καταφυγίου.
Η αντιμετώπιση της εκβολής των παντοροϊκών αγωγών αποχέτευσης Σπηλιάς στη λιμενολεκάνη του Τ.Κ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2012 υλοποιήθηκε η Α’ φάση του έργου που περιλάμβανε τα λιμενικά έργα και Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις

Με την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθεί μία πλήρης και σύγχρονη τουριστική λιμενική υποδομή (μαρίνα) 80 θέσεων ελλιμενισμού για την εξυπηρέτηση σκαφών και πληρωμάτων με εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

 

Πηγή: corfunews.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…