Ερείκουσα: Ο καταπράσινος μυστικός παράδεισος δίπλα στην Κέρκυρα

Η Ερείκουσα είναι το βορειότερο από τα Διαπόντια νησιά. Το καταπράσινο αυτό νησί είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του συμπλέγματος  και έχει μέγεθος  3,7 τ.χλμ.. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Κέρκυρα.  Η ονομασία του οφείλεται στο θάμνο Ρείκι, που φύεται παντού σε ολόκληρο το νησί. Τον Οκτώβριο ο θάμνος ανθίζει και ροζ μοβ άνθη καλύπτουν το νησί. Επιπλέον, από χαρτογράφους του 16ου μ. Χ. μαθαίνουμε ότι το νησί είχε και την λατινογενή ονομασία «Μερλέρα». Μια άλλη λαϊκή ονομασία του νησιού είναι η Ερούξα ενώ οι κάτοικοι ονομάζονται Ρουξιώτες ή Ρικουσιώτες.

Ο καταπράσινος μυστικός παράδεισος δίπλα στην ΚέρκυραΤο μοναδικό λιμάνι του νησιού είναι το Πόρτο το οποίο έχει πλήρως αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Εκεί υπάρχει οικισμός και μια παραλία με ρηχά πεντακάθαρα νερά. Από το Πόρτο ξεκινούν μονοπάτια για όσους θέλουν να περιηγηθούν στα ενδότερα του νησιού. Ο επισκέπτης θα έχει την τύχη να δει όμορφα σπίτια, πεντακάθαρες γειτονιές και περιποιημένους κήπους.  Στα ανατολικά του νησιού απομονωμένο βρίσκεται το Μπραγκίνι, μια παραλία με χρυσαφένια αμμουδιά και γαλαζαπράσινα κρυστάλλινα νερά. 

Από το Σαντάρδο, το πιο ψηλό σημείο του νησιού με υψόμετρο περίπου 130 μέτρα μπορεί να απολαύσει κάποιος το ηλιοβασίλεμα και να αγναντέψει όλη την καταπράσινη Ερείκουσα. 

Ένα σημείο που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί στην Ερείκουσα είναι το άγριο τοπίο στο Πέρα Κάτεργο. Πρόκειται για το μοναδικό σημείο του νησιού που καλύπτεται από πέτρα. Παλαιότερα, ο λόφος αυτός αποτελούσε ένα είδος λατομείου. Εργάτες αποσπούσαν τα βράχια με δυναμίτες και μετά τους έδιναν σχήμα. Σήμερα, ένας πέτρινος σταυρός βρίσκεται εκεί για να θυμίζει ένα ναυτικό δυστύχημα που έγινε πριν από περίπου 100 χρόνια στην περιοχή. 

Η Ερείκουσα αποτελεί κορυφαίο προορισμό για εξερευνητές και πεζοπόρους για την πυκνή και μεσογειακή βλάστηση του αλλά και για τα ενδιαφέροντα άγρια είδη της άγριας ζωής του Ιονίου που φιλοξενεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ορνιθοπανίδα της μιας και αποτελεί σταθμό για πολλά είδη από και προς την Ευρώπη. 

Η Ερείκουσα απέχει έξι ναυτικά μίλια βόρεια από το Ακρωτήρι του Δράστη και οκτώ από το Σιδάρι, με το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, συνδέεται και με δρομολόγια με το λιμάνι της Κέρκυρας. 

Η Ερείκουσα αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν ήσυχες διακοπές. Πολλά σκάφη από Ιταλία την επισκέπτονται κάθε χρόνο και είναι αγαπητός προορισμός επώνυμων που επιθυμούν να μείνουν μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.Πηγή: corfuland.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…