πριν από 3 μήνες

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα δράσεων της ΑΜΚΕ «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ» για το καλοκαίρι 2020!

Αγαπητοί Φίλοι,
 
Όπως κάθε χρόνο περίπου αυτήν την χρονική περίοδο επικοινωνούμε μαζί σας για να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα δράσεων της ΑΜΚΕ «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ» (μουσική, τέχνες,  διαλέξεις, περίπατοι, εργαστήρια, θέατρο).
Η Φαίη Λύχνου και η Kathryn Baird εργάστηκαν όλο τον χειμώνα για να στήσουν το 34ο Φεστιβάλ Παξών και το 4ο Irish Wings ενώ ο Χριστόφορος Μπόικος ετοίμασε μια σειρά από εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής και κεραμικής.
Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρισκόμαστε όλοι περιορισμένοι στα σπίτια μας όπως άλλωστε δυστυχώς και οι καλλιτέχνες που πρόκειται να συμμετέχουν στα δρώμενα του φετινού καλοκαιριού.
Μέχρι την στιγμή που δημοσιεύεται το παρόν ενημερωτικό σημείωμα δεν βρισκόμαστε δυστυχώς σε θέση να εγγυηθούμε την πραγματοποίηση όλων ή κάποιων από τα δρώμενα, στην ανακοίνωση των οποίων προβαίνουμε σήμερα. Κρίναμε όμως ότι η τραγική συγκυρία την οποία όλοι βιώνουμε ατομικά και συλλογικά κάνει την επικοινωνία μεταξύ μας ακόμα πιο επιτακτική. 
Από τις 23 Μαρτίου οι Παξοί όπως κι η υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση περιορισμού κυκλοφορίας και περιορισμένης συγκοινωνιακής επαφής με τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι προς το παρόν χωρίς κρούσμα του Κορωνοϊού κι ευχόμαστε να παραμείνει έτσι ως το τέλος αυτού του εφιάλτη.
Ακολουθεί το πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού σε περιληπτική εκδοχή.
Θα σας κρατάμε ενήμερους για οποιαδήποτε τυχόν εξέλιξη στους Παξούς.
Για πιο άμεση ενημέρωσή σας μπορείτε να επισκέπτεστε τις ιστοσελίδες μας καθώς και την σελίδα μας στο Facebook.
Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να ξανασυναντηθούμε πάλι όλοι σύντομα στους Παξούς υγιείς και με θερινή διάθεση.
 
Κάθε νέο σας είναι καλοδεχούμενο!
Με τις θερμές ευχές μας, μείνετε υγιείς και ασφαλείς!
 
Φαίη Λύχνου
Χριστόφορος Μπόικος
Kathryn Baird

Jorge Rodriguez de Rivera - Τα όμορφα κορίτσια των Παξών 2015, Κολάζ σε φωτογραφία

Image

Ιούνιος 2020

23 Ιουνίου 
Το πρόγραμμα του 34ου Φεστιβάλ Παξών ξεκινά γύρω στις 23 Ιουνίου με την προβολή δύο ταινιών του Βωβού Ελληνικού Κινηματογράφου της δεκαετίας του ’30 με συνοδεία πρωτότυπης ζωντανής μουσικής  από τον συνθέτη Μηνά Αλεξιάδη.
25 Ιουνίου
Γνωριμία με τον νέο Φιλοξενούμενο Συνθέτη του Φεστιβάλ Παξών, Χάρη Παπατρέχα, ο οποίος καταφθάνει από την Καλιφόρνια με ένα κουαρτέτο  ιδιαίτερης σύνθεσης και 4 νέες συνθέσεις εκ των οποίων η μια είναι ειδικά γραμμένη για το Φεστιβάλ.
 
Με την ευγενική υποστήριξη της Σουηδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Σπύρος κολοβός – Δίχτυα στο Αυλάκι 2014, Έγχρωμη Φωτογραφία

Image

James Allen – Θάλασσα με κύμα 2016, τονική οξυγραφία

Image

Ο κάτοχος του βραβείου Πούλιτζερ, Ιρλανδός ποιητής, Paul Muldoon

Image

Οι βιολονίστες Κυριάκος Γκουβέντας & Σίμος Παπάνας

Image

ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

1η Ιουλίου
 
Ο Lammine Chissoco, δεξιοτέχνης της κόρα από την Σενεγάλη, συναντά τον Χάρη Λαμπράκη διεθνώς γνωστό παίχτη του νέι. Μελωδίες της Δυτικής Αφρικής θα αναμειχθούν με ήχους της Ανατολής και της Μεσογείου σε μια πανδαισία αυτοσχεδιασμού.
Με την ευγενική υποστήριξη της Σουηδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα

3-30 Ιουλίου

«Η Θάλασσα, η Θάλασσα» - Αναδρομική ομαδική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας από καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από το θαλάσσιο περιβάλλον των Παξών: θαλασσοτοπία, βάρκες, ψάρια και άλλα θαλάσσια θέματα ενώνουν 12 καλλιτέχνες διαφορετικών εθνικοτήτων που έχουν κατά καιρούς εργαστεί στους Παξούς.
 

7 Ιουλίου

Irish Wings IV  

Ο κάτοχος βραβείου Πούλιτζερ, ποιητής Paul Muldoon παρουσιάζει το «ΠικΝικ του Μολντούν», ένα εκρηκτικό μείγμα λογοτεχνίας και μουσικής. Ο Πολ Μολντούν,  «ο σημαντικότερος εν ζωή αγγλόφωνος ποιητής» σύμφωνα με το λογοτεχνικό περιοδικό The Times Literary Supplement, θα μας παρουσιάσει μια εντυπωσιακή παράταξη Ιρλανδών μουσικών και ηθοποιών, μεταξύ των οποίων θα είναι «η Ιρλανδική απάντηση στους Ρόλινγκ Στόουνς» το θρυλικό συγκρότημα Κέλτικου Ροκ, οι Χόρσλιπς καθώς και ο δεξιοτέχνης βιολάτορας Μάρτιν Χέιζ, παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ Παξών.

Το συγκεκριμένο «ΠικΝικ» θα έχει μια πολύ ιδιαίτερη Ελληνική χροιά: η μια και μοναδική Μαρία Φαραντούρη θα τραγουδήσει επιλεγμένα κομμάτια από την σουίτα «Ο Όμηρος» του Μίκη Θεοδωράκη, έργο που ο συνθέτης εμπνεύστηκε από τον Ιρλανδό ποιητή, Μπρένταν Μπίαν.

Θα μας διηγηθεί την ιστορία του «Γελαστού Παιδιού» (του ομώνυμου τραγουδιού του Μπ. Μπίαν 'The Laughing Boy’), το οποίο μελοποιήθηκε από τον Θεοδωράκη σε στίχους του Βασίλη Ρώτα και με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη έγινε ένα από τα πλέον γνωστά και πιο επιτυχημένα τραγούδια, ένα τραγούδι –σύμβολο της εποχής του στην Ελλάδα κι διαχρονικά αγαπημένο για τους Έλληνες.

Με την γενναιόδωρη υποστήριξη του Culture Ireland.

Ο Bruce Clark,  συγγραφέας και δημοσιογράφος από την Βόρεια Ιρλανδία θα μας μιλήσει για την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 παρουσιάζοντας το βιβλίο του Twice A Stranger (Δυο φορές ξένος), το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

12 Ιουλίου

Ρεσιτάλ κιθάρας με ένα πρόγραμμα – έκπληξη από τον διεξιοτέχνη κιθαρίστα Μιχάλη Κονταξάκη.

15-31 Ιουλίου

«Μεταμορφώσεις» έκθεση χαρακτικής από τον Δημήτρη Μηλιώτη, έναν από τους πλέον επιφανείς σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες στο Παλιό Τελωνείο Λογγού.

Η έκθεση ταξιδεύει στους Παξούς με την συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης της Κέρκυρας.

16 Ιουλίου

Ελληνικά και Γερμανόφωνα Τραγούδια του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα με τις τραγουδίστριες του Λυρικού ρεπερτορίου Ρόζα Πουλημένου και Βάσσια Αλάτη. Στο πιάνο ο Dieter Peier.

Με την ευγενική υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

23 Ιουλίου

Ο Συνθέτης Δημήτρης Μαραμής θα μας παρουσιάσει στο πιάνο τραγούδια επιλεγμένα με θέμα τον Οίνο και τον Έρωτα σε ένα μουσικό Συμπόσιο μέσα από διαφορετικές εποχές της Ελληνικής ποίησης. Στο τραγούδι οι: Νίκος Ζιάζιαρης & Μέλα Γεροφώτη. Στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης.

26 Ιουλίου

Τραγούδια από την Πρώιμη Αναγεννησιακή Εποχή. Στο τραγούδι ο Νίκος Ζιάζιαρης και στο λαούτο ο Άγγελος Αγγέλου.

29 Ιουλίου

Δύο Κορυφαίοι, ένας κορυφαίος βιολονίστας, ο Σίμος Παπάνας και ένας κορυφαίος βιολάτορας, ο Κυριάκος Γκουβέντας ετοιμάζονται να μας γοητεύσουν σε μια μουσική συνάντηση στη Σμύρνη του ’20 όταν η Όπερα, τα Καφέ Αμάν και η μουσική της Κωνσταντινούπολης συνυπήρχαν.

Η διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη

Image

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

1-30 Αυγούστου

«Κεραμικά χρηστικά αντικείμενα για το Σύγχρονο Ελληνικό Σπίτι»
Διάφορα οικιακής χρήσης αντικείμενα επανεφευρίσκονται και ανασχεδιάζονται από μερικούς από τους πλέον ταλαντούχους  κεραμίστες της χώρας μας. Η έκθεση αυτή που κάνει πρεμιέρα στους Παξούς, θα μεταφερθεί στο Παρίσι και συγκεκριμένα στην οικία του Έλληνα Πρέσβη εκεί αλλά και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2020.
20 Αυγούστου
Το δυναμικό νέο τρίο παραδοσιακής μουσικής, οι Μανεριτζήδες, αποτελούμενο από τους Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί), Βασίλη Κασούρα (λαούτο) και Βαγγέλη Πασχαλίδη (σαντούρι και τραγούδι) θα μας ταξιδέψουν νοερά και μουσικά στα πέρατα του Ελληνισμού.
27 Αυγούστου
Οι Flamarabenco, ένα υπέροχο τρίο Ελλήνων μουσικών από την Πάτρα αποτελούμενο από τους Γιάννη Παναγιωτόπουλο (ούτι, πολίτικη λύρα), Γιώργο Μπαράκο (κρουστά) κι Ανδρέα Κίκινα (φλαμένκο κιθάρα) θα μας παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο μείγμα Αραβικής μουσικής και Φλαμένκο με άρωμα Μεσογείου

Έκθεση του χαράκτη Δημήτρη Μηλιώτη, στο Παλιό Τελωνείο Λογγού

Image

Πορσελάνινα Κηροπήγια από τον Ηλία Χριστόπουλο

Image

Michael Goro - Παλιό Εργοστάσιο Σαπουνιού, Λογγός 2016, Λάδι σε πάνελ

Image

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Παράλληλες Δράσεις 
Η ανάδειξη των τοπικών στερνών (Ενετικών, Ελληνικών, Αγγλικών), των πηγαδιών και των πηγών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Φορέα του Δήμου Παξών, «Ποσειδών».
Περιηγητικές διαδρομές στο δίκτυο των Παξινών μονοπατιών με έμφαση στους «Δρόμους του Νερού» επικεντρώνοντας την προσοχή μας στις τοπικές πηγές, τις Ενετικές και Αγγλικές στέρνες καθώς και τις λαξευτές στέρνες σε όλο το νησί. Προγραμματίζονται 2 περιηγήσεις το μήνα ξεκινώντας από τον Μάιο.
Μια μοναδική εκδοτική πρωτοβουλία: «Οι εκκλησίες των Παξών» με καλλιτεχνική επιμέλεια της Αλεσάντρα Πάτσε.
Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις με τις ακριβείς ημερομηνίες στη σελίδα μας στο Facebook και μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Πληροφορίες

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο Πρώην Δημοτικό Σχολείο Λογγού είτε στην αίθουσα Τζον Γκοφ είτε στην όμορφη αυλή του με τα υπέροχα ψηφιδωτά.
Ευχαριστούμε την Δημοτική Αρχή για την συνεργασία μας αυτήν. 
Περαιτέρω πληροφορίες θα ανακοινώνονται στις ιστοσελίδες μας: www.paxosfestival.comwww.friendsofpaxos.org και στη σελίδα του Facebook  www.facebook.com/paxosmusicfestival

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…