Νοερό ταξίδι στα Επτάνησα στην Κοπή της πίτας του Συλλόγου Επτανησίων Αγίας Παρασκευής «ΤΑ ΙΟΝΙΑ»

Στις 9 Φεβρουαρίου 2020 ο Σύλλογος Επτανησίων Αγίας Παρασκευής  «ΤΑ ΙΟΝΙΑ» , υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ειδικού Γυμνασίου Κωφών & Βαρηκόων στην Αγία Παρασκευή, για την κοπή της πατροπαράδοτης πρωτοχρονιάτικης πίτας, μέσα σε ένα ζεστό και άρτια φροντισμένο περιβάλλον σε κάθε λεπτομέρεια, από τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου,  μεταδίδοντας στους παρευρισκομένους την εκλεπτυσμένη ομορφιά και χάρη των Επτανήσων.

Τα τραπέζια τοποθετημένα με ακρίβεια αριστερά και δεξιά της αίθουσας, είχαν στολιστεί με λουλούδια και χειροποίητα καλούδια από τα Επτάνησα, ενώ στο κεντρικό τραπέζι της αίθουσας είχε τοποθετηθεί με ευλάβεια η χριστουγεννιάτικη κουλούρα της Ζακύνθου, σταλμένη ειδικά για την ημέρα από την Ζάκυνθο, πλαισιωμένη με επιμελημένο στολισμό, αναδεικνύοντας τα ήθη και τα έθιμα των Επτανήσων.

Το καλωσόρισμα της ημέρας δεν ακολούθησε τα πεπατημένα με τον χαιρετισμό της Προέδρου του συλλόγου, αλλά με τα κάλαντα της Κέρκυρας που τραγούδησε η μικρή Ιρίνα Μπαμπατέκου ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά της Κέρκυρας και τον πατέρα της να τη συνοδεύει στην κιθάρα, για να συνεχίσει με τη χορωδία του συλλόγου που τραγούδησε γνωστά παραδοσιακά τραγούδια των Επτανήσων, στη σκηνή της αίθουσας, σε ένα σκηνικό που μας παρέπεμπε στις γιορτές των Χριστουγέννων μεταφέροντάς μας ταυτόχρονα νοερά, στα γαλάζια νερά του Ιονίου.  

Η Λευκαδίτισσα Πρόεδρος του συλλόγου κα Κατερίνα Κοψιδά, μετά το μικρό αυτό οδοιπορικό χαιρέτησε τους παρευρισκομένους με ένα λιτό και σύντομο λόγο, δίνοντας τη σκυτάλη στη Ζακυνθινή Γραμματέα του συλλόγου κα Μαρία Χαϊκάλη που μας ξενάγησε στο  τελετουργικό της Ζακυνθινής κουλούρας και το έθιμο που τηρείται ευλαβικά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ζάκυνθο, με την προβολή διαφανειών και βίντεου.

Στη συνέχεια, την ημέρα χαιρέτησαν τα μέλη του συλλόγου που διετέλεσαν Πρόεδροι από την ίδρυση του συλλόγου, κα Ελένη Κονοφάου (Κέρκυρα), Διονύσης  Χριστοφοράτος (Κεφαλονιά), Στέλλα Σαρακίνη (Ζάκυνθος) και Άγγελος Μάστορας (Παξοί) στα 14 χρόνια λειτουργίας του και μοιράστηκε η πίτα σε όλους τους παρευρισκομένους, σκορπώντας γεύσεις και αρώματα από το Ιόνιο Πέλαγος σε μια αίθουσα που κατακλύστηκε από κόσμο, με τον μικρό Ζακυνθινό Χάρη Τζιάνο να είναι ο τυχερός της ημέρας και να λαμβάνει το δώρο του από την Πρόεδρο για το φλουρί της πίτας.  

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου και παραδοσιακούς χορούς από τα Επτάνησα, με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Μανώλη Παπαδομαρκετάκη, ξεσηκώνοντας τον κόσμο σε ένα ταξίδι εικόνων και αισθήσεων με σημείο αναφοράς τα νησιά που αγκαλιάζει το Ιόνιο Πέλαγος (Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Κύθηρα).  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Επτανησίων Αγίας Παρασκευής  «ΤΑ ΙΟΝΙΑ» είναι ο πρώτος σύλλογος, που ιδρύθηκε με τη μορφή εκπροσώπησης από όλα τα νησιά των Επτανήσων και ο/η Πρόεδρος  αναλαμβάνει τη θητεία του για τρία χρόνια δίνοντας τη θέση του, μετά το πέρας της θητείας του, σε εκλεγμένο μέλος του Συλλόγου που κατάγεται από άλλο νησί των Επτανήσων.  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας και επίτιμη Πρόεδρος του συλλόγου κα Ελένη Κονοφάου, ο κοσμήτορας του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής καθηγητής κος Νίκος Πετρόχειλος, ο δημοτικός σύμβουλος κος Πέτρος Διακογιάννης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Εντύπωση δημιούργησε η απουσία του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής, καθώς και η εκπροσώπηση της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης σε έναν από τους πλέον δραστήριους συλλόγους του Δήμου Αγίας Παρασκευής, γεγονός που επισήμανε και η Πρόεδρος του συλλόγου κα Κατερίνα Κοψιδά στον χαιρετισμό της.

 

Το myEptanisa παρευρέθηκε στην άρτια και επιτυχημένη αυτή εκδήλωση και εύχεται στο Δ.Σ. του συλλόγου να συνεχίσει την προσπάθεια της διάδοσης και διάσωσης του επτανησιακού  πολιτισμού με το ίδιο κέφι και μεράκι.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…