Σεμινάριο: Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, ήθη και έθιμα της Λευκάδας, στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Η Διεύθυνση Πολιτισμού - Αθλητισμού του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ο Σύλλογος Επτανησίων Αγ. Αναργύρων - Καματερού και ο Ελληνικός Σύλλογος Παραδοσιακών χορών Πειραιά «ΗΓΕΧΟΡΟΣ» συμπράττουν στην διοργάνωση του σεμιναρίου με θέμα:

Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, ήθη και έθιμα από τη Λευκάδα

την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 10:00 -14:00, στην αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου του 1ου Λυκείου Καματερού (Αθανασίου Διάκου & Έλλης, Καματερό).

Εισηγητής του σεμινάριου ο Λευκαδίτης χοροδιδάσκαλος Σπύρος Παπουτσόπουλος.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 

 Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Αγίων Αναργύρων -Καματερού «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»

 

 

 

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2018 από την αγάπη μας για τα νησιά του Ιονίου, τα Επτάνησα  μας, σε μια περιοχή όπου το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας ήταν ανύπαρκτο μέχρι τότε.

Στους λίγους μήνες ζωής δημιουργεί και συμμετέχει σε δράσεις, εκδηλώσεις, συνεργασίες με στόχο και σκοπό την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.

Τον Οκτώβριο του 2018 δημιουργήθηκε χορευτικό τμήμα με κύρια ενασχόληση τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, τα έθιμα και τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας, υπό την καθοδήγηση του κεφαλλονίτη χοροδιδάσκαλου Κώστα Τουλάτου.

Τα μέλη που αριθμεί ο Σύλλογος σήμερα είναι 70 και τα μέλη του χορευτικού τμήματος είναι 17.

Προσπαθούμε να είμαστε πάντα παρόντες σε κάθε εκδήλωση που έχει να κάνει με το περιβάλλον και τον πολιτισμό της τοπικής μας κοινωνίας.

Όλες οι δράσεις του Συλλόγου στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων του.

Είναι Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχει έδρα τους Αγίους Αναργύρους Αττικής, Μουσουνίτσης 10 & Δωδεκανήσου, 1ος όροφος (πρώην Κ.Ε.Κ. Αγίων Αναργύρων).

 

Ελληνικός Σύλλογος Παραδοσιακών χορών Πειραιά «ΗΓΕΧΟΡΟΣ»

 

Ο «Ηγέχορος» δεν είναι απλά ένας ακόμα πολιτιστικός σύλλογος, αλλά ένας φορέας που αποσκοπεί στην προαγωγή και  συγκρότηση μιας ομαδας με στόχο την διάσωση & διάδοση της Λαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πέρα από τα τμήματα παραδοσιακών χορών, διατηρεί τμήμα παραδοσιακού τραγουδιού, λαογραφίας  και διοργανώνει εξειδικευμένα σεμινάρια εκμάθησης παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, προσκαλώντας εισηγητές πανεπιστημιακού και βιωματικού επιπέδου. Διοργανώνει εκδηλωσεις αναφορά στην Ελληνική Παράδοση & Λαογραφία με Διεθνής Φορείς σε ολη την Ελλάδα με γνώμονα τη δημιουργία Φιλίας μεταξύ των ανθρώπων που υπηρετούν τις παραδόσεις τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό.

Σήμερα αριθμεί 150 μέλη στα πέντε  παραρτήματά του στον Πειραιά, την  Παλλήνη, Καλλιθέα, το Αιγάλεω και τους Θρακομακεδόνες.

Οι ομάδες του συμμετέχουν σε μεγάλα Παραδοσιακά Ανταμώματα, Φεστιβάλ, Ημερίδες, Γαστρονομικά & Τουριστικά Φόρουμ, Διεθνείς Εκθέσεις, Εκδηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ., φιλανθρωπικά events & σε εκδηλώσεις της UNESCO.

Τα Βασικά μέλη της παραστασιακής ομάδας είναι πιστοποιημένοι χορευτές από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού, CID UNESCO.

 

 Η μεγάλη εκδήλωση  του Ηγέχορου για το 2016, με θέμα «Φίλοι μου καλοί μου φίλοι, ποιος τον κάνει ετούτο γάμο» τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Για τον Ηγέχορο,

Ο Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος,

κος Κων/νος Τουλάτος

Χοροδιδάσκαλος Ποντιακών Χορών,

κος Θοδωρής Μακριδης

Χοροδιδάσκαλος Αιγάλεω υπεύθυνος για το Μεσολόγγι,

κος Γεώργιος Κολοζάκης

για τους Λαϊκούς χορούς,

κος Θωμάς Κολοβός

Ο Αντιπρόεδρος,

κος Βασίλειος Κατσομήτρος

Η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Διοργάνωσης Εκδηλώσεων, κα Γεωργία Παράσχου.

 

ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 

Γεννήθηκε στην Λευκάδα το 1972 από Πατέρα Λευκαδίτη «ψαρά στο επάγγελμα» και μητέρα από το Μεγανήσι τεχνίτρια του αργαλειού. Είναι τελειόφοιτος της Σιβιτανιδείου Σχολής και δημοτικός υπάλληλος από το 1999 έως σήμερα.

Η επαφή με τον χορό ήρθε σε ηλικία μόλις 6 ετών. Σε ηλικία μόλις 17 ετών δίδασκε σε μικρά τμήματα  του Μουσικοχορευτικού ομίλου Νέα Χορωδία Λευκάδας όπου και πρωτοξεκίνησε τον χορό. Η ενασχόληση με τα κοινά και κυρίως με το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας του έδωσαν το έναυσμα για ένα ταξίδι αναγνώρισης και μάθησης  της Πολιτιστικής Κουλτούρας του Νησιού του και αργότερα με όλη την Ελλάδα. Από το 1994 έως το 2000 δίδασκε  σε χορευτικά που έδρευαν  σε χωριά του Νησιού και ξεκινάειτο πρώτο χορευτικό στο Κατωμέρι Μεγανησίου. Από το 2000 είναι χοροδιδάσκαλος στον Μουσικοφιλολογικό Όμιλο Ορφεύς Λευκάδας 1937, τον πιο Ιστορικό Σύλλογο το Νησιού ενώ παράλληλα διδάσκει σε Χορευτικούς Συλλόγους στην Αιτωλοακαρνανία .

Είναι Πρόεδρος των «Αγιομαυριτών Λευκάδας» (Σύλλογος που ασχολείται με την κουλτούρα της Πόλης ( Τραγούδια, Καντάδες, Ήθη, Έθιμα, Επτανησιακή Εκκλησιαστική Ψαλτική αλλά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας και δημιουργός της festa del canale (Γιορτή στο Κανάλι) που γίνεται στην Δυτική Παραλία της πόλης της Λευκάδας. Πρόκειται για ένα πολυθέαμα (επηρεασμένο από την Βαρκαρόλα), το οποίο λαμβάνει χώρα μέσα στην θάλασσα.

Έχει καταγράψει και αναβιώσει τους χορούς της πόλης όπως Καντρίλιες-Μαζούρκα-Λανσιέδες κ.α. και είναι λάτρης της Επτανησιακής κουλτούρας και σκοπός του είναι η διάσωσηκαι διάδοση αυτής της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ. 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…