πριν από ένα χρόνο

Αφιέρωμα στον Μουσουργό Διονύσιο Βισβάρδη από τη Ζακυνθινή Εστία Πολιτισμού Αθήνας

Η Ζακυνθινή Εστία Πολιτισμού ΑΘήνας «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ» διοργανώνει στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 18:30, στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Ακαδημίας και Γενναδίου 8 (Έναντι Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής) εκδήλωση αφιερωμένη στον Μουσουργό Διονύσιο Βισβάρδη για την επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατό του.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ
Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, εικαστικός, ποιητής, λογοτέχνης
Εκπρόσωπος της ΖΑΚΥΝΘΙΝΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ «Διονύσιος Ρώμας»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Θωμάς Ταμβάκος, συγγραφέας, μουσικολόγος
Ευάγγελος Ανδρέου, συγγραφέας, Ιστορικός Τέχνης

ΕΡΓΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΒΙΣΒΑΡΔΗ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕς
ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ, τραγούδι
ΜΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, πιάνο
ΖΩΗ ΑΠΕΙΡΑΝΘΙΤΟΥ, τραγούδι
ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΣΤΗΣ, φαγκότο
ΦΡΙΞΟΣ - ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΟΡΤΖΟΣ, πιάνο
ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗ, βιολί
ΡΑΝΙΑ ΒΙΣΒΑΡΔΗ, απαγγελία
ΑΝΝΑ ΜΟΡΦΙΔΟΥ, τραγούδι


ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Διεύθυνση: Αιμίλιος Γιαννακόπουλος
Συνοδεία: Έλμα Καφετζηδάκη, πιάνο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Λήδα Δημητρίου, θεατρολόγος, ηθοποιός,παραγωγός Ραδιοφώνου

«Φωτογραφικό Οδοιπορικό» από την ζωή και τη δημιουργία του συνθέτη
Καλλιτεχνική, ηλεκτρονική διεύθυνση : Νίκη Παπουλάκου

 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΙΣΒΑΡΔΗΣ

Συνθέτης και αρχιμουσικός Φιλαρμονικών και Χορωδιών. Το πιο γνωστό έργο του είναι το εμβατήριο «Περνάει ο Στρατός».

Ο Διονύσιος Βισβάρδης γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1910 στη Ζάκυνθο. Ο πατέρας του, Χρήστος Βισβάρδης, έπαιζε κουαρτίνο (σοπράνο κλαρινέτο) στη Φιλαρμονική της πόλης και σε ηλικία 12 ετών ο νεαρός Διονύσης ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, μαθαίνοντας κλαρινέτο κοντά στον αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Ζακύνθου, Ιωάννη Πήλικα.

Το 1928 κατατάχτηκε στο στρατό και τοποθετήθηκε στην μπάντα της Φρουράς Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης (πιάνο και ανώτερα θεωρητικά), με καθηγητές τους Αθανάσιο Κοντό, Γεώργιο Βακαλόπουλο και Αιμίλιο Ριάδη.

Στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του διετέλεσε, μεταξύ άλλων, αρχιμουσικός της Μπάντας του Γ' Σώματος Στρατού, διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος (1938-56), αρχιμουσικός στη Φρουρά Αθηνών (1956-58) και διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων (1958-62), όπου δημιούργησε και διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σταθμού.

Το 1935 γράφει το κορυφαίο ελληνικό εμβατήριο «Περνάει ο Στρατός», σε στίχους του ταγματάρχη Κωνσταντίνου Γκικόπουλου. Εγκρίνεται με έπαινο από το Γ' Σώμα Στρατού στις 27 Ιουλίου 1935, «ίνα παιανίζεται υπό των στρατιωτικών μουσικών κατά τας εκάστοτε παρελάσεις του στρατεύματος».

Στις 31 Ιανουαρίου 1943 νυμφεύεται τη Στυλιανή Αργυρίου, με την οποία απέκτησε μία κόρη, τη γνωστή ραδιοφωνική παραγωγό Ράνια (Ουρανία) Βισβάρδη. Το 1962, μετά από παραμονή 34 χρόνων στο στράτευμα, ο Διονύσιος Βισβάρδης αποστρατεύεται με τον βαθμό του ταγματάρχη.

Ο Βισβάρδης θα συνεχίσει τη μουσική του διαδρομή, διευθύνοντας την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του ΕΙΡ, τη Δημοτική Φιλαρμονική Ζακύνθου (1956-57), τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (1965-1972), ενώ διατέλεσε μουσικός διευθυντής στο ζακυνθινό χορευτικό συγκρότημα «Φιόρο του Λεβάντε» (1980-83).

Από το συνθετικό του έργο ξεχωρίζουν: τα πιανιστικά «Ελληνικό Τρίπτυχο» και «Σονάτα σ’ Ελληνικά Θέματα», τα ορχηστρικά «Μακεδονική Σουίτα», «Καθρεφτίσματα στη Λίμνη», «Τρία Ελληνικά Σκίτσα», και «Πρελούδιο και Φούγκα πάνω σ’ ένα Μακεδονικό Τραγούδι» και τα χορωδιακά «Νησάκι», «Ξανθούλα», «Κύπρος», «Ανάμνησις» και «Θάμα κι αυτό τ' αποψινό». Η τεχνοτροπία του διαθέτει πλούσια, όσο και ανεπιτήδευτα χαρακτηριστικά ελληνικότητας και κλασσικότητας.

Ο Διονύσιος Βισβάρδης πέθανε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1999.

Πηγή: sasimera.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…