Ανοικτή επιστολή στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων από τη Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Περιβολίου Κέρκυρας

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας και έντονης δυσαρέσκειας στάλθηκε από το Δ.Σ. της  Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Περιβολίου Κέρκυρας  προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κο Θεόδωρο Γαλιατσάτο για την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία στην οργάνωση του 1ου Επτανησιακού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωσή του.

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

 Για ένα μεγάλο διάστημα τώρα ο Σύλλογος μας περιμένει την απόφαση της Περιφέρειας για τη συνδιοργάνωση του 1ου Επτανησιακού φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στις 20 Οκτωβρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.
Στη συνάντησή μας στις 25 Απριλίου καταθέσαμε πρόταση για τη διοργάνωση του 1ου Επτανησιακού φεστιβάλ παραδοσιακού χορού με τη μορφή ανταμώματος το οποίο κάθε χρόνο θα φιλοξενείται σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα, με στόχο τη συνεργασία μεταξύ των Συλλόγων, τη σύσφιξη των σχέσεων και την ανάδειξη της χορευτικής παράδοσης στα νησιά του Ιονίου.
Εσείς κύριε Περιφερειάρχη μας δώσατε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία μας αυτή και μας είπατε ότι το φεστιβάλ θα πρέπει να γίνει κάτι να το υλοποιήσουμε μαζί με την Περιφέρεια. Από την επόμενη της συνάντησής μας προχωρήσαμε σε επαφές με Συλλόγους από όλα τα νησιά του Ιονίου και παράλληλα πήραμε προσφορές από ξενοδοχεία, ταβέρνες και στείλαμε όλα τα έγγραφα που μας ηττήθηκαν από την Γενική Διεύθυνση Δημ. Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας Επιτροπή Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού, όπως είχαμε συζητήσει και καταθέσαμε πρόταση.
Από εκεί και ύστερα, παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές μας προσπάθειες, όσο και τα email που έχουμε στείλει για συνάντηση – συζήτηση δεν κατέστη δυνατό να έχουμε την απάντησή σας.
Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους αγαπητούς καλεσμένους μας για τη μη πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης εκδήλωσης στο νησί μας και να ζητήσουμε συγγνώμη από όλους για την αναμονή. Είναι φανερό ο΄τι ο χρόνος που μας απομένει είναι ελάχιστος και ανεπαρκής για την προετοιμασία της εκδήλωσης, με δεδομένη και τη σιγή από τη δική σας μεριά γενικότερα και ειδικότερα όσον αφορά στην κάλυψη των εξόδων, όπως δεσμευτήκατε κύριε περιφερειάρχη, δικαιούμαστε, νομίζουμε, μια οφειλόμενη απάντηση για τη στάση σας.

Μήπως άραγε οφείλεται στη δική μας συμμετοχή στο κίνημα ενάντια στον παράνομο ΧΥΤΑ Λευκίμμης Νότιας Κέρκυρας.

Μήπως διότι παρά την επιμονή σας να παραστούμε στη σύσκεψη που εσείς καλέσατε με θέμα να επανέλθει η «κανονικότητα» με την παρουσία 14 διμοιριών ΜΑΤ δεν παρευρεθήκαμε;

Μήπως διότι αγωνιζόμαστε για την προστασία της ζωής των παιδιών μας και του περιβάλλοντος;

Μήπως διότι σε λέγαμε άλλα πριν τις εκλογές και άλλα τώρα;

Αναμένουμε την απάντησή σας, ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης της Κέρκυρας των Επτανήσων και την ανάπτυξη του πολιτισμού μας. Εμείς είμαστε εδώ για να προβάλουμε την παράδοση την παράδοση και τον πολιτισμό της Κέρκυρας και των Επτανήσων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας διέξοδο και διαπαιδαγωγώντας με ανθρωπιστικές αρχές τα παιδιά μας μακριά από σκοπιμότητες.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι χρέος όλων και πολύ περισσότερο των εκπροσώπων μας που πρέπει να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των κατοίκων και των πολιτιστικών φορέων.

Μετά τιμής,

Το ΔΣ της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Περιβολίου Κέρκυρας

 

Ταυτότητα Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Περιβολίου

Η Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Περιβολίου ιδρύθηκε το 1996 σε ένα χωριό με πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, αρκεί να σας πούμε ότι στα πέτρινα χρόνια του 1950, μετά τη λήξη του εμφυλίου, όπου η δυστυχία είχε υπόσταση, οι παππούδες μας έπαιζαν θέατρο (Θεατρικός Όμιλος Περιβολίου 1952) και τραγουδούσαν μέσα από το κόρο του χωριού. Σ’ αυτό το χωριό με πολλούς νέους ανθρώπους μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, θεωρήσαμε πως ένας τέτοιος σύλλογος θα αποτελέσει καταφύγιο έκφρασης και πολιτισμική ασπίδα στους τόσους πειρασμούς της εποχής.

Σύμφωνα με το καταστατικό του προβλέφθηκε η δημιουργία πολιτισμικών τμημάτων όπως εκμάθησης μουσικών οργάνων, παιδικής χορωδίας, ζωγραφικής, εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Πρώτο τμήμα με την ίδρυση της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Περιβολίου, ευθύς αμέσως δημιουργήθηκε η Μαντολινάτα Περιβολίου, που λίγο αργότερα, προς τιμή του 16/χρονου ακορντεονίστα Σπύρου Μίαρη, που τον χάσαμε σε ατύχημα, πήρε την ονομασία Μαντολινάτα Περιβολίου «Σπύρος Μίαρης». Η Μαντολινάτα Περιβολίου «Σπύρος Μίαρης» στα 15 χρόνια λειτουργίας της έχει να επιδείξει πλούσιο έργο. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει κυρίως επτανήσιους συνθέτες με έμφαση στο αστικό τραγούδι από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας. Πλαισιώνοντας κυρίως χορωδιακά σχήματα του νησιού μας και όχι μόνο. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος, σε Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία και Κύπρο.

Οι σημαντικότερες εμφανίσεις της είναι: Το 2005 εμφανίστηκε, συνοδεύοντας τη Χορωδία Κέρκυρας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου απέσπασε τον θαυμασμό του Αθηναϊκού κοινού. Το 2008 εμφανίστηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στη 2η ΈΚΘΕΣΗ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που συνδιοργάνωσε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο έτος πραγματοποίησε στην Κέρκυρα συναυλία- αφιέρωμα στο Μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό με την παρουσία του ίδιου του συνθέτη. Το 2012 έδωσε τρεις συναυλίες στην Ιταλία, στους δήμους CAVA DE TIRRENI, BARONISSI καθώς και στο ιστορικό θέατρο GARIBALDI στο Δήμο SANTA MARIA COPOVA VETERE τιμώντας τους δημάρχους Marco Galdi και Giovanni Moscatiello, που έδωσαν συμβολικά το μισθό τους στην Ελλάδα, αποσπώντας θερμότατες κριτικές από τα ΜΜΕ της γείτονας χώρας.

Το Σεπτέμβριο του 2013 έδωσε συναυλία στην Πάργα συμμετέχοντας, στις εκδηλώσεις της πόλης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της. Το 2014 σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας έδωσε συναυλία « Στην Πανσέληνο του Ιουλίου» στο Παλαιό Φρούριο με την ευκαιρία των 150 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων. Το 2015 ο σύλλογος πραγματοποίησε στο περιβόλι, συνάντηση χορωδιών και χορευτικών Νότιας Κέρκυρας στις 19 Απριλίου και πολιτιστικό διήμερο 5- 6 Αυγούστου με θέμα «Ο εθελοντισμός στην ζωή μας». Σκοπός η ανάδειξη του εθελοντισμού στην ζωή και την καθημερινότητα μας. Επίσης εμπεριείχε, έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας «100 χρόνια περιβόλι μέσα από τον φωτογραφικό φακό». Μουσική εκδήλωση με παραδοσιακό τραγούδι και έντεχνο αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία. Παραδοσιακοί χοροί του τόπου μας. Σήμερα η Μαντολινάτα Περιβολίου «Σπύρος Μίαρης», τμήμα της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Περιβολίου, παραδίνει μαθήματα θεωρίας και εκμάθησης μουσικών οργάνων, μαντολίνου, κιθάρας, ακορντεόν και αρμονίου-πιάνου σε παιδιά, ηλικίας από 7 ετών και άνω.

Ένα δεύτερο τμήμα, που δημιουργήθηκε παράλληλα με τη Μαντολινάτα είναι αυτό της εκμάθησης παραδοσιακών χορών. Λειτουργεί κι αυτό ανελλιπώς και στο οποίο διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί. Συμμετέχουν άτομα ηλικίας από 15 ετών και άνω. Το χορευτικό μας τμήμα συμμετέχει συνεχώς στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας καθώς επίσης και στα φεστιβάλ της Κέρκυρας «Συνάντηση χορευτικών ομάδων Νότιας Κέρκυρας» και στα « Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Κέρκυρας » όπως επίσης σε αντίστοιχες εκδηλώσεις της Πάργας, των Ιωαννίνων και της Αθήνας.

Ένα τρίτο τμήμα που λειτουργεί, είναι το τμήμα της ζωγραφικής. Σ’ αυτό το τμήμα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής προσεγγίζοντας και κατακτώντας τεχνικές δημιουργίας. Συμμετέχουν παιδιά ηλικίας από 6 ετών και άνω. Στόχος της δράσης αυτής είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών και η δυνατότητα της έκφρασης με την αξιοποίηση των δημιουργικών ικανοτήτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του παιδιού.

Ένα τέταρτο τμήμα το οποίο δημιουργήθηκε πριν τέσσερις μήνες είναι το τμήμα της παιδικής χορωδίας, αποτελείται από 40 μαθητές. Στόχοι της χορωδίας είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το τραγούδι και μέσω της φωνής τους και του χορωδιακού συνόλου, να βιώσουν από πολύ νωρίς τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής. Εστιάζουμε επίσης στο καθήκον της μουσικής παιδείας που εξελίσσει τις μουσικές και εκφραστικές ικανότητες των παιδιών και οδηγεί στην πνευματική ολοκλήρωση και αρμονία.

Η Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Περιβολίου είναι ένα σωματείο, που προάγει τον πολιτισμό και την παράδοση της Κέρκυρας. Οι δράσεις αυτές οφείλονται στην συλλογική προσπάθεια όλων των μελών της διοίκησης, των δασκάλων, των χορευτών και των μουσικών. Τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας, που επιτελείται στο σύλλογο μας, φαίνονται περίτρανα από τις εντυπώσεις, που αφήνει όπου έχει παρουσιαστεί.

Επίσης, η Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Περιβολίου διαθέτει Τράπεζα Αίματος, όπου λειτουργεί και καλύπτει τις ανάγκες των συγχωριανών μας.

Ο σύλλογος μας είναι ανοιχτός σε όλους όσους αγαπούν την Μουσική Παράδοση και τον Πολιτισμό του τόπου μας.

 

Φωτογραφία:corfutvnews.gr/facebook

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…