πριν από 12 μήνες

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συντήρηση του δικτύου μονοπατιών Κυθήρων "Kythera Trails"

Η φροντίδα και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυθήρων και Αντικυθήρων είναι όχι μόνο ουσιαστικής σημασίας για όσους ζούμε, εργαζόμαστε ή επισκεπτόμαστε τα νησιά αυτά, αλλά και παρακαθήκη για τις επόμενες γενιές. Έτσι, τo Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), υλοποίησε τη δράση "Συντήρηση Δικτύου Μονοπατιών Κυθήρων – Kythera Trails 2020".

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν, κατόπιν επιθεώρησης και προετοιμασίας, σε τμήματα που είχαν ανάγκη, κατά μήκος των 11 πεζοπορικών διαδρομών του δικτύου, οι οποίες βασίζονται σε παλιά παραδοσιακά μονοπάτια. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη και εκτεταμένη συντήρηση μονοπατιών στα Κύθηρα που ενισχύει όλα τα έργα των προηγούμενων χρόνων. Οι εργασίες έγιναν σε απόλυτο συντονισμό με κατοίκους και τοπικούς συλλόγους του νησιού που έχουν αναλάβει τη φροντίδα συγκεκριμένων τμημάτων μονοπατιών.

Επίσης, το σύστημα πιστοποίησης "Green Flag Trails" γίνεται σταδιακά δομικό στοιχείο της διαχείρισης των μονοπατιών των Κυθήρων. Μέχρι τώρα, δύο διαδρομές του Kythera Trails είναι οι πρώτες που πιστοποιήθηκαν στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου για επιθεωρητές μονοπατιών, που έλαβε χώρα στα Κύθηρα τον Οκτώβριο του 2019. Μελλοντικός μας στόχος είναι, παράλληλα με τη συντήρηση, να πιστοποιηθούν οι περισσότερες διαδρομές του δικτύου.

Φέτος, η εαρινή πεζοπορική περίοδος ακυρώθηκε εξ’ ολοκλήρου, μαζί με τις εκδηλώσεις και εθελοντικές δράσεις που είχε προγραμματίσει το ΚΙΠΑ, αφού χρονικά έπεσε ακριβώς πάνω στην πανδημία του COVID-19. Αυτό αποτελεί πλήγμα για την τοπική οικονομία. Όμως, στη δύσκολη αυτή συγκυρία, το ΚΙΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει με τη δράση συντήρησης που είχε σχεδιάσει από το 2019, γιατί τα μονοπάτια δεν είναι πόλος έλξης μόνο για τους επισκέπτες, αλλά είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία, αναψυχή αλλά και τη επαφή όλων μας με τη φύση και τον πολιτισμό του νησιού μας. Εξάλλου, το δίκτυο μονοπατιών Kythera Trails θα αποτελέσει ένα βασικό πλεονέκτημα των Κυθήρων στην επανεκκίνηση του τουρισμού, που στρέφεται όλο και περισσότερο σε βιώσιμη κατεύθυνση.

Ευχαριστούμε όλους αυτούς που έκαναν αυτήν τη δράση επιτυχία: την ακούραστη ομάδα συντήρησης, όλους τους ιδιώτες, τις τοπικές επιχειρήσεις, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποταμού, τους τοπικούς συλλόγους του Καραβά (Πορτοκαλιά του Καραβά, Πατρικία Σχολή, Ο Όμορφος Καραβάς) και την Τοπική Κοινότητα Μυλοποτάμου. Επίσης, ευχαριστούμε τους φίλους, χορηγούς, και δωρητές του ΚΙΠΑ που υποστηρίζουν ηθικά και υλικά τις δράσεις του. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα Κύθηρα ένα νησί που σέβεται, περιποιείται και αξιοποιεί την κληρονομιά του.

Όσοι επιθυμείτε να συνεισφέρετε στο έργο του ΚΙΠΑ, παρατίθεται ο λογαριασμός τραπέζης:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΤΕ)
IBAN : GR38011038000000 38029603032

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ): Από το 2006, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα αναδεικνύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυθήρων, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια αλλά και με την αποκατάσταση των παραδοσιακών μονοπατιών, μεταξύ άλλων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα / Facebook / Instagram

Kythera Trails: Το Kythera Trails είναι το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων, με 11 διαδρομές συνολικού μήκος 100 χιλιομέτρων. Το όραμά μας είναι να διασώσουμε και να εμπλουτίσουμε την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Επισκεφτείτε μας: Facebook / Instagram / Web

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων & Αντικυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…