πριν από 9 μήνες

Τα μοναδικά εργόχειρα από το φυτό «Αθάνατος» στην Κεφαλονιά!

Σε μια επίσκεψη στο Χαροκόπιο Εργαστήριο* στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα μοναδικά εργόχειρα που γίνονται από την κλωστή που φτιάχνεται από τα φύλλα του «Αθάνατου».

Εργόχειρα από το φυτό «Αθάνατος» στην Κεφαλονιά, τα μοναδικά στην Ελλάδα!

Ο «Αθάνατος» είναι ένα είδος κάκτου που φύεται στο νησί. Είναι ένα υπέροχο και μεγάλο φυτό που δίνει μια ιδιαίτερη εικόνα στο τοπίο της Κεφαλονιάς. Ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα χρησιμοποιείται η εξαιρετικά δυνατή κλωστή του φυτού για την δημιουργία της σπαρτσίνας. Αργότερα η χρήση της κλωστής του «Αθάνατου» επεκτάθηκε και για άλλες καθημερινές ανάγκες όπως για την κατασκευή παπουτσιών και για την παραγωγή εργατικών παντελονιών.

Σήμερα πολύ λίγα άτομα στο νησί ασχολούνται πλέον με την επεξεργασία των προϊόντων του φυτού «Αθάνατος». Ο τρόπος της επεξεργασίας ξεκινά με το μάζεμα των κατάλληλων μεσαίων φύλλων του φυτού. Ακολούθως τα φύλλα τα μουλιάζουν μέσα σε νερό ώσπου να έχουν διαλυθεί και να μείνουν μόνο οι ινώδεις κλωστές τους. Η κλωστή δένεται με προσοχή σε μεγάλες λουρίδες και στεγνώνεται κρεμασμένη σε σκιερό μέρος.

Στις μέρες μας εκτός για τα εργόχειρα με την κλωστή του «Αθάνατου» φτιάνονται επίσης σκουλαρίκια και διάφορα μπιζού. Η όλη διαδικασία που αφορά την τεχνική της επεξεργασίας του φυτού και τα προϊόντα που φτιάχνονται από τις ίνες του είναι πραγματικά κάτι το μοναδικό στα νησιά των Επτανήσων.

* Το Χαροκόπειο Εργαστήριο είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στη διατήρηση της Επτανησιακής κεντητικής τέχνης. Το Χαροκόπειο Ίδρυμα θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα.

 

Πηγή: inkefalonia.gr

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Διευθύντρια κα Ελένη Κονοφάου, η αρχισυντάκτρια κα Λυγερή Βικάτου και η συντακτική ομάδα του πολιτιστικού περιοδικού myEptanisa της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας εργάζονται αφιλοκερδώς για τη λειτουργία το,υ με επίκεντρο τα Επτάνησα και τις δράσεις των  επτανησίων σε παγκόσμια κλίμακα και ενημερώνουν ότι μπορείτε να αποστέλνετε δελτία τύπου, ανακοινώσεις, άρθρα κ.α. μέσω μηνυμάτων στις σελίδες που διατηρεί το περιοδικό στο διαδίκτυο (fb, twitter, pinterest, instagram) καθώς και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Οι δημοσιεύσεις ακολουθούν την πολιτική της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας για προβολή, διάδοση και διατήρηση του επτανησιακού πολιτισμού σε κάθε μορφή και έκφανσή του μέσα από τον αθλητισμό, τη γαστρονομία, τα γράμματα, την επιστήμη, την ιστορία, τις τέχνες, τον τουρισμό και κάθε μέσο, πρόταση ή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύει τους σκοπούς της. Οι δημοσιεύσεις ακολουθούν τον κανονισμό του περιοδικού, σύμφωνα με τον οποίο αναρτούνται εκτός από τα νέα των Επτανήσων και άλλα παγκόσμιου ή πανελλήνιου ενδιαφέροντος, αποκλείοντας κείμενα με πολιτικό ή κομματικό περιεχόμενο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…