πριν από 12 μήνες

Ξενάγηση στο παλαιολιθικό Σπήλαιο Γράβας Γαρδικίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ματθαίου διοργανώνει ξενάγηση στο παλαιολιθικό Σπήλαιο Γράβας Γαρδικίου σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων. Ξενάγηση από την προισταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Κέρκυρας κα Ρηγάκου Ώρα 10:00πμ Ραντεβού στο Φρούριο Γαρδικίου, Κυριακή 01 Ιουλίου 2018.

 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τον περίπατο στο Σπήλαιο Γράβα Γαρδικίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σαν περιοχή και ιστορικό σημείο, αφού εδώ είναι η αρχαιότερη ανθρώπινη «κατοικία» στην Κέρκυρα, μιας και χρονολογείται από το 20.000 π.Χ.

Έχει ενδιαφέρον αν βρεθεί κανείς στο Σπήλαιο να σκεφτεί πως θα μπορούσε να είναι η ζωή τότε, πως ζούσαν οι Άνθρωποι εκεί (ίσως να ήταν και Νεάντερταλ), με τι τρεφόντουσαν αλλά και πως ήταν η Κέρκυρα τότε αφού η στάθμη της Θάλασσας τότε ήταν 130μ-150μ κάτω απ'το σημείο που είναι σήμερα πράγμα που κάνει την Κέρκυρα Χερσόνησο ή μάλλον συνέχεια της Ηπείρου. Πραγματικά αξίζει μια επίσκεψη στον χώρο.

Η Γράβα αποτελούσε ορμητήριο κυνηγών και τροφοσυλλεκτών, πολύ κοντά στην μεγάλη πηγή του Γαρδικίου. Πρόκειται για βραχοσκεπή της οποίας η οροφή έχει υποστεί σταδιακή διάβρωση και ογκώδεις κατακρημνίσεις. Σήμερα έχει οριζόντιο μήκος 20μ και ύψος 13μ. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 50μ. πάνω απ' την θάλασσα και έχει υπέροχη θέα προς όλο το νότιο τμήμα του νησιού.

Οι πρώτες έρευνες έγιναν εδώ το 1965 απ' τον καθηγητή - προϊστοριολόγο Αυγ. Σορδίνα. Αποκαλύφθηκε δάπεδο κατοίκησης που χρονολογείται στα τελικά στάδια της Ανώτερης Παλαιολιθικής (20.000 π.Χ.). Η ανασκαφή του χώρου έδωσε εργαλεία από πυριτόλιθο, οστά ζώων (κάπροι - ζαρκάδια - ελάφια), οστείνη χάντρα καθώς και δύο πλακίδια με κατάλοιπα ώχρας. Ο χώρος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός με την Υπουργική Απόφαση : ΥΑ 3888/ 21-2-67, ΦΕΚ. 168/Β/9-3-67

 

Συντάκτης: Γαρυφαλιά Μεταλληνού, αρχαιολόγος
Eπιμέλεια άρθρου και Φωτογραφίες: Βασίλης Μεταλληνός
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

 

 

Έκθεση εικόνων

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…