Το επετειακό "γούρι" της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος για το 2024,
είναι εμπνευσμένο από την "σπάθα",
χαρακτηριστικό στοιχείο από παραδοσιακά σκουλαρίκια των Επτανήσων,
σε αχλαδόσχημη μορφή.
Σύλληψη και κατασκευή με την συρματερή τεχνική,
σε επιχρυσωμένο ορείχαλκο, από την Μαρία Λιώνη.

Κάνετε φέτος ένα ξεχωριστό δώρο στον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.

Αποκτήστε το Γούρι της Ε.Ε.Ε. για το 2024 κάνοντας κλικ εδώ.

Διαδικτυακή ομιλία για τον Κεφαλονίτη αρχιερέα Ηλία Μηνιάτη (1669-1714) και τα κηρύγματά του για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ληξουρίου και το Ίδρυμα «Άρτος Ζωής» σας καλούν στη διαδικτυακή ομιλία της επίκουρης καθηγήτριας του ΑΠΘ κ. Τασούλας Μαρκομιχελάκη, με θέμα τις διδαχές του Ηλία Μηνιάτη για τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, στις 19:00, στον σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/99172105809 (meetingpasscode: 409384)


Ο Ληξουριώτης Ηλίας Μηνιάτης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ιεροκήρυκες του νεότερου Ελληνισμού. Η σύντομη ζωή του σφραγίστηκε από το κήρυγμα και τη διδασκαλία, για τα οποία γνώρισε την αποδοχή τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και του φιλακόλουθου λαού, που του έδωσε τον χαρακτηρισμό «νέος Χρυσόστομος». Η συλλογή όσων κηρυγμάτων του σώθηκαν μετά τον θάνατό του εκδόθηκε το 1716 στη Βενετία με τον τίτλο Διδαχαί και Λόγοι και έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα αναγνώσματα των ορθόδοξων πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της διασποράς. Ο Μηνιάτης κήρυξε πάντα στη δημώδη γλώσσα, για να γίνεται κατανοητός από όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας, προκειμένου να το στηρίξει απέναντι τους εξισλαμισμούς και την καθολική προπαγάνδα· υπήρξε δε ένας συναρπαστικός ομιλητής που μπορούσε να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού του με τη θεατρικότητα της εκφοράς των κηρυγμάτων του και το συναρπαστικό ύφος τους. Η κ. Μαρκομιχελάκη, επιμελήτρια της πιο πρόσφατης έκδοσης των Διδαχών(Άρτος Ζωής, Αθήνα 2020), θα μας παρουσιάσει ένα σύντομο διάγραμμα του βίου του Κεφαλονίτη αρχιερέα και θα εστιάσει στα έξι κηρύγματά του για την Κυριακή των Βαΐων, τη Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ληξουρίου κ. Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός, και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…