πριν από 2 μήνες

Μοναστήρια της Κέρκυρας

Στην Κέρκυρα υπάρχουν περίπου είκοσι ορθόδοξα μοναστήρια, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, ωστόσο υπάρχουν μερικά διασκορπισμένα στην πόλη της Κέρκυρας αλλά και στο νότιο τμήμα του νησιού. Η κατασκευή τους είναι του 17ου και 18ου αιώνα και ο σκοπός τους η μοναστική ηρεμία και ζωή αφιερωμένη στον Θεό. Πολλά εξ’ αυτών είναι ανοιχτά στο κοινό και ένας αριθμός ταξιδιωτικών πρακτόρων οργανώνουν εκδρομές σε κάποια από αυτά. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να τα επισκεφτεί από μόνος του. Αν βασιστούμε σε αυτό που ορίζουν οι κτηματομεσίτες ως άριστη τοποθεσία ο επισκέπτης θα απολαύσει την εκπληκτική θέα που τα περισσότερα από αυτά έχουν να προσφέρουν.

Μονή Βλαχερνών

Τοποθετημένη ανάμεσα στο Κανόνι και στο Πέραμα, παρακείμενη στον αεροδιάδρομο, η Μονή Βλαχερνών αποτελεί ένα από τα πιο φωτογραφισμένα και αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι που ενώνεται με την στεριά μέσω μιας προβλήτας. Διαθέτει ένα καμπαναριό, προαύλιο χώρο, κεντρικό κλίτος και μια μικρή εκκλησία με επιχρυσωμένη τοιχογραφία στην οροφή και είναι ιδιαίτερη η ευχαρίστηση της επίσκεψης του. Υπάρχει επίσης κατάστημα με είδη δώρων με θρησκευτικές εικόνες, σουβενίρ, βιβλία και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Ιερά Μονή Αγίας Ευφημίας

Περίπου δύο χιλιόμετρα νότια της πόλης της Κέρκυρας, στην περιοχή του Ανεμόμυλου, αυτό το μοναστήρι απαρτίζεται από λίγες καλόγριες οι οποίες το συντηρούν με αγάπη και αποπνέει γαλήνη και ηρεμία. Είναι ένα από τα πιο παλιά καθολικά μοναστήρια και η ύπαρξη του χρονολογείται από το 1478. Αυτό το όμορφο μοναστήρι αποτέλεσε έμπνευση για το κτίριο του γειτονικού παλατιού Μον Ρεπο το 1832. Από την υπερυψωμένη θέση του σε έναν καταπράσινο λόφο διαθέτει απέραντη θέα προς την θάλασσα. 

Ιερά Μονή Πλατυτέρας

Αυτό το μοναστήρι βρίσκεται στην οδό Ανδρεάδη στο νέο κομμάτι της πόλης της Κέρκυρας κοντά στο Νέο Λιμάνι. Χτισμένο το 1743, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Ρωσσο-Τουρκικού πολέμου το 1798. Ξαναχτίστηκε και αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα Κερκυραϊκά μοναστήρια καθώς εκεί βρίσκονται οι τάφοι των Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος και του Κίτσου Τζαβέλλα του Έλληνα Αγωνιστή της Επανάστασης του ’21 και μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Αφιερωμένο στην Παναγία, αυτό το μοναστήρι αποτελείται από ένα πρόστωο (portico) τριών πλευρών και ένα καμπαναριό με τρούλο. Το εσωτερικό του χώρου κοσμείται από κειμήλια του 17ου αιώνα, εικόνες και τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες από τους πιο φημισμένους εικονοκλάστες και ζωγράφους της περιόδου (Κλωντζάς, Καντούνης, Πουλάκης, Τζάνης και Κουτούζης).

Ιερά Μονή Παναγιάς Παλαιοκαστρίτσας

Ο λόγος επίσκεψης αυτού του μοναστηριού είναι διττός. Τοποθετημένο στην κορυφή ενός ακρωτηρίου η θέα που προσφέρει είναι εντυπωσιακά ανεπιτήδευτη και απερίγραπτα όμορφη. Ίσως το πιο πολυσύχναστο λόγω της εκπληκτικής τοποθεσίας του το μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου, επίσης γνωστό ως Μονή Παλαιοκαστρίτσας, είναι ένα από τα πιο παλιά στην Κέρκυρα, χρονολογημένο το 1225. Το κυρίως τμήμα, αυτό της Εκκλησίας, αφιερωμένο στην Παναγία και τα κελιά των μοναχών προστέθηκαν τον 18ο αιώνα. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει ένας προαύλιος χώρος με ένα πρόστωο (portico) και ένα σύγχρονο κτίριο που φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο Βυζαντινών και Μετα-Βυζαντινών εικόνων, βιβλίων και αναμνηστικών. Στο χαμηλότερο επίπεδο υπάρχει το παλιό πατητήρι ελιάς και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα.

Το ντύσιμο πρέπει να είναι ευπρεπές. Οι γυναικείοι ώμοι και τα γυμνά πόδια πρέπει να καλύπτονται. Φούστες και εσάρπες παρέχονται στην είσοδο της μονής σε όποιον δεν έχει κατάλληλο ένδυμα. Σημειώστε επίσης ότι πρέπει να σέβεστε την ηρεμία του χώρου και των μοναχών.

Ιερά Μονή του Παντοκράτορος

Τοποθετημένη στο υψηλότερο σημείο της Κέρκυρας στα 917 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, το μοναστήρι του Παντοκράτορα έχει μερικές από τις πιο γραφικές θέες της Κέρκυρας, τα τριγύρω νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Χτίστηκε το 1347 και καταστράφηκε το 1537, ενώ το σημερινό κτίριο χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα, έτσι έχει μια πιο σύγχρονη διαρρύθμιση. Πέραν της πέτρινης εκκλησίας, υπάρχουν πρόστωα (porticoes) και εσωτερικά προαύλια.

Υπάρχει επισκεψιμότητα από τουρίστες αλλά και προσκυνητές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά στις 6 Αυγούστου με αφορμή τον εορτασμό του Παντοκράτωρα συρρέει εκεί πλήθος κόσμου μέρα και νύχτα και ανεβαίνει το βουνό  έχοντας αναμμένα κεριά, κάτι που είναι ορατό από μακρυά. Έχουν καταγραφεί επίσης πολλά θαύματα.

Ασκηταριό Νυμφών

Το μοναστήρι το οποίο βρίσκεται ένα χιλιόμετρο πάνω από το χωριό των Νυμφών, βόρεια του νησιού, είναι από τα πιο παλιά χριστιανικά κτίρια της Κέρκυρας. Λέγεται ότι ζούσε εκεί ένας Ηπειρώτης ερημίτης, ο Αρτέμιος Παϊσιος, απομονωμένος ανάμεσα στους βράχους. Όταν οι γονείς του πήγαν και προσπάθησαν να τον πάρουν, δεν ήθελε να εγκαταλείψει τη ζωή της απομόνωσης, έτσι έσκαψε ένα ρηχό τάφο όπου μπήκε εκεί για να προσευχηθεί. Ξαφνικά ένας ογκόλιθος αποκολλήθηκε, έπεσε πάνω του και τον έθαψε. Παρά την προσπάθεια των γονιών του, ο βράχος δεν μετακινούνταν, έτσι έχτισαν το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πάνω του για να τιμήσουν την μνήμη του.

Η εκκλησία είναι συνήθως κλειστή αλλά υπάρχει εκεί ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο κτίριο το οποίο αποτελεί μέρος του μοναστηριού όπου ακόμη φιλοξενεί χειροποίητα αντικείμενα.

Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιώτισσας

 Το 14ου αιώνα ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας στην κεντρική δυτική ακτή της Κέρκυρας είναι τοποθετημένο κάτω από το χωριό του Πέλεκα κοντά στην παραλία Μυρτιώτισσα. Λίγα μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, σε μια πλαγιά ανάμεσα σε ελαιώνες, το τοπίο είναι μαγευτικό. Υπάρχει ένα μικρό κατάστημα στο εσωτερικό του μοναστηριού για αυτούς που θέλουν να αγοράσουν θρησκευτικές εικόνες και κειμήλια. Διαθέτει επίσης μια ικανοποιητική ποικιλία από τοπικά βότανα και όχι μόνο.

Μονή Αγίας Τριάδος

Αυτό το μοναστήρι βρίσκεται στο χώριο Κληματιά στην Βόρεια Κέρκυρα και χρονολογείται κάπου στο 1400. Κατοικείται από τρεις απομονωμένους ιερείς που περιποιούνται την μικρή όμορφη εκκλησία σαν το σπίτι τους. Είναι απομονωμένο και πρόσβαση υπάρχει μόνο μέσω ενός χωματόδρομου, έτσι σπάνια το επισκέπτονται τουρίστες παρόλων των αξιοσημείωτου ενδιαφέροντος τοιχογραφιών και εικόνων του 17ου αιώνα.

Τοποθετημένο στην κορυφή του βουνού, η πανοραμική θέα στην ηπειρωτική χώρα, στην Αλβανία και τα Διαπόντια νησιά, Οθωνοί, Μαθράκι και Ερείκουσα σου κόβει την ανάσα.

 Ιερά Μονή Παντοκράτορα

Για να μην συγχέεται με την Μονή του Παντοκράτορος, αυτό το μικρό μοναστήρι βρίσκεται στο δεύτερo κατά σειρά ύψους βουνό της Κέρκυρας, πάνω από το χωριό των Αγίων Δέκα και διαθέτει μια από τις πι επιβλητικές θέες του νησιού.

Το μοναστήρι είναι συνήθως κλειστό αλλά αξίζει ένας περίπατος μέχρι εκεί ειδικά λόγω της θέας της πόλης της Κέρκυρας, του αεροδρομίου, της λιμνοθάλασσας, του παλατιού του Αχιλλείου και των τριγύρω χωριών όπως το Γαστούρι. Υπάρχουν παγκάκια όπου μπορεί κάποιος να ξαποστάσει καθώς και να απολαύσει το δάσος τριγύρω και τα ασύγκριτα τοπία. Σας προτείνουμε να έχετε μαζί σας κυάλια.

Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, τον Μάιο του 1530, ένας νεαρός άντρας ονομαζόμενος Στέφανος τυφλώθηκε έπειτα κατηγορίας κλοπής εις βάρος του. Πήγε λοιπόν στην Ιερά Μονή Κασσιώπης όπου η Παναγία αποκατέστησε ως εκ θαύματος την όραση του. Ως ανταπόδοση χτίστηκαν πολλές νέες εκκλησίες προς τιμήν της Μητέρας του Θεανθρώπου, μία εξ αυτών είναι και η Ιερά Μονή Κασσωπίτρας στο Κανόνι. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Κέρκυρας.

Μονή Παναγίας Αρκουδίλα

Τοποθετημένη πάνω από την παρθένα παραλία του Ασπρόκαβου στο νότιο τμήμα του νησιού το μοναστήρι της Παναγίας μοιάζει περισσότερο με χαλάσματα. Το μόνο που έχει απομείνει από τη 17ου αιώνα δομή του είναι το καμπαναριό και κάποιοι τοίχοι.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι είναι μέσω ενός ανώμαλου δρόμου με χαλίκια αλλά αξίζει τον κόπο καθώς η θέα στον Κάβο και το Ιόνιο Πέλαγος και τους Παξούς είναι υπέροχη. 

Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου

Λειτουργεί από καλόγριες και βρίσκεται στο χωριό Αγρός στην Βόρεια Κέρκυρα στο δρόμο για Σιδάρι. Οι περίτεχνες τοιχογραφίες στην εκκλησία έχουν φιλοτεχνηθεί από τις καλόγριες που κατοικούν εκεί. Η εικονογραφία διαφέρει από τη συνηθισμένη Βυζαντινή τεχνοτροπία καθώς οι γραμμές είναι πιο απαλές και τα χρώματα ελαφρώς πιο θηλυπρεπή. Οι καλόγριες επίσης αναλαμβάνουν αποκατάσταση εικόνων αλλά και εικονογραφίες κατά παραγγελία.

 

 

Μετάφραση-Επιμέλεια κειμένου: Άντα Κυριαζή

Φωτογραφία εξωφύλλου: Eddie Kastamonitis for Visit Corfu Tour

Πηγή: myKerkyra.com

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…