πριν από 8 μήνες

Πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου με λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα στη Κέρκυρα

Το «Πρωτοκύριακο» είναι εκκλησιαστικό έθιμο με παράδοση αιώνων στο Νησί των Φαιάκων, που απέκτησε κι ένα δεύτερο νόημα μεταπολεμικά.

 
Το 1673, σύμφωνα με τη παράδοση, ο προστάτης του νησιού Άγιος Σπυρίδωνέσωσε την Κέρκυρα από την πανώλη που θέρισε εκατοντάδες οικογένειες. Στις 29 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, οι Κερκυραίοι αποφάσισαν να τελούν λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, εξ ου και η ονομασία του εθίμου «Πρωτοκύριακο».

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί της Κυριακής με τη Θεία Αρχιερατική Λειτουργία στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ αμέσως μετά γίνεται η περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγίου στα καντούνια της Κέρκυρας και στην κεντρική πλατεία Σπιανάδα, συνοδευόμενη από τον κλήρο, τις φιλαρμονικές του τόπου, αλλά και τους μαθητές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων.

Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το «Πρωτοκύριακο» αφιερώθηκε και στην πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση που έγινε στην Ελλάδα από μαθητές γυμνασίου της Κέρκυρας, στις 2 Νοεμβρίου 1941, ως μία πράξη αντίδρασης κατά των ιταλών κατακτητών και των αλλαγών που αυτοί επέβαλλαν τότε στα σχολεία και την παιδεία.

Έτσι, κάθε χρόνο από τότε, μετά το πέρας της λιτανείας του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, ακολουθεί στην πλατεία Σπιανάδα και η αναπαράσταση της μαθητικής διαδήλωσης από μαθητές των γυμνασίων της Κέρκυρας.

 

Tέλεση Πρωτοκύριακου στις 4 Νοεμβρίου στην Κέρκυρα

Τελείται την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη στις 11:00 π.μ.

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΤΑΝΕΙΑΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ (ΑΦΕΤΗΡΙΑ)

1.Οδός ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

2.Οδός ΜΙΧ. ΘΕΟΤΟΚΗ

3.Οδός ΕΥΓ. ΒΟΥΛΓΑΡΕΩΣ

4.Οδός ΒΙΚΤ. ΔΟΥΣΜΑΝΗ

5.Οδός ΑΓ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΑΓ. ΜΙΧΑΗΛ & ΓΕΩΡΓΙΟΥ

6.Οδός ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

7.Οδός ΝΙΙΚ. ΘΕΟΤΟΚΗ ΠΛΑΚΑΔΑ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ (ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ)

 

 

 

Πηγή: sansimera.gr
Φωτογραφία: imerazante.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…