Η αρχισυνταξία και οι συνεργάτες

Η Λυγερή Βικάτου γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κεφαλονιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ως δημοσιογράφος, έχει εργαστεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο (εφημ. Μετρό, Δικέφαλος, περιοδ. Forum, ιστοσ. Actiglobe, adartes, politisonline κλπ.) και έχει ασχοληθεί με τα πολιτιστικά, τα διεθνή και το ελεύθερο θέμα. Γράφει επίσης για ό,τι αγαπά, πιστή στην άποψη ότι το καλό ΕΙΝΑΙ είδηση. Έχει υπάρξει επίσης συνεργάτης στο γραφείο διεθνούς Τύπου της Ο.Ε.  των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» και στο γραφείο Τύπου  του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Τελευταία της εργασία η αρχισυνταξία και επιμέλεια κειμένων στην ιστοσελίδα PolitisOnLine. 

Ο Γιώργης Π. κ-Δρυμωνιάτης, γεννήθηκε στα Κύθηρα στα μέσα του περασμένου αιώνα (1954) και ζει κάπως ακόμα. Ως τα δεκαοχτώ του έζησε και μαθήτευσε στο τετραπέλαγο νησί του κι ύστερα μετανάστευσε στην Αθήνα, οπού διαβιεί μέχρι σήμερα. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και τα προς το ζην τα εξοικονόμησε εργαζόμενος ως Οικονομολόγος. Τα προς το ευ ζην τα διασφάλισε μέσα από την αγάπη του προς το λόγο και προς τις τέχνες, κυρίως ως δέκτης των ωφελημάτων τους, αλλά και ως ερασιτέχνης δημιουργός. Έχει εκδώσει τρία βιβλία μέχρι τώρα.
Τις ΚΟΥΡΙΟΖΙΚΕΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΙΚΕΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ( Διηγήματα στο τοπικό ιδίωμα του νησιού, ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ, 1999), το ΟΙ Θ8 ΚΙ Ο ΞΑΠΟΔΩ ( Κωμωδία με Θεούς και Ανθρώπους, σε τέσσερις πράξεις, ΚΥΘΗΡΑΙΚΑ 2008) και το ΤΑΦΟΣ ΜΕ ΘΕΑ (Μικρή μυθιστορία, ΖΑΘΕΟΝ ΠΥΡ 2012).
Η ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ , είναι η πρώτη του ( από τις δεκαοχτώ του) Ποιητική συλλογή που εκδίδεται σε χαρτί. Πλην από το μέγα βραβείο της αγάπης των πολλών εκ του φυσικού , αλλά και διαδικτυακών φίλων του , δεν έχει βραβευθεί ποτέ και για τίποτε, παραμένοντας έτσι αλώβητος από τα συστήματα κι ανεξάρτητος από τις εξουσίες.

Η Κατερίνα Λέκκα γεννήθηκε στην Αθήνα. και κατάγεται από τους Παξούς. Σπούδασε γαλλική φιλολογία κι εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση για αρκετά χρόνια. Παρακολούθησε σεμινάρια ψυχολογίας για παιδιά κι εφήβους. Το διάστημα 2005 -2008 αρθρογράφησε στην τοπική εφημερίδα της Αργυρούπολης, "Επικοινωνία". Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών ‘‘ΔΙΩΝΗ’’. Πρόσφατα εκλέχτηκε έφορος της Ιονίου Βιβλιοθήκης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας. Έχει ζήσει στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Νέα Υόρκη και στο Οχάιο. Σήμερα ζει με την οικογένειά της στην Αργυρούπολη. Χόμπι της η τέχνη του ντεκουπάζ. Προηγούμενα δημοσιευμένα έργα: Αιχμάλωτοι στο νησί των Κοραλλιών, Έκλειψη, Το μάτι του Τρίτωνα, Η Αρχόντισσα της Μάνης, Ο Μάρτυρας της νύχτας, Ο λωτός της αμαρτίας.

 • “CHEF EUROPEAN 2015” 
 • Πρόεδρος της νέας Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις»
 • Διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων
 • Διευθυντής Επτανησιακής Γαστρονομίας της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας.
 • Chef de projet ΣΕΤΚΕ«Καλάθι Πρωινού»
 • Μητρώο Εκπαιδευτών Επιχειρήσεων Τροφίμων ΕΦΕΤ
 • Executive Private Chef/Catering
 • Panel Leader "Tasty Olymp Awards"
 • Μέλος στην CEUCO
 • Μέλος στο Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας
 • Πιστοποιημένος και εγγεγραμμένος εκπαιδευτής στα μητρώα εκπαιδευτών ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ
 • Πιστοποιημένος στην Ευρω-Ασιατική Διδασκαλία – Τουρισμού των Ομίλων UNESCO
 • Εκπαιδευτής στα ΔΙΕΚ, περιφέρεια Αττικής

Ο Βλάσης Τσώνος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1961, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια και  μετέπειτα σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες με ειδικότητα στην Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία. Σήμερα ζει και εργάζεται στο νησί, ως φωτογράφος.
Tα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με την φωτογράφιση της Κέρκυρας, προσπαθώντας μια διαφορετική προσέγγιση στον χώρο που τον περιβάλλει. Αποτέλεσμα της φωτογραφικής αυτής αναζήτησης, ήταν η χρήση φωτογραφιών του από τον Δήμο Κερκυραίων  σε διάφορες περιστάσεις  και μια σημαντική χορηγία από την 21η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Χορωδία Κέρκυρας, που οδήγησαν σε μια Ατομική Έκθεση τον Αύγουστο του 2008 στο Λατινικό Παρεκκλήσι,  εντός του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, με τίτλο  «Κέρκυρα- Ταξίδι στο Χρόνο». 
Παράλληλα η τότε Νομαρχία Κέρκυρας, δημιούργησε δίσκο ακτίνας που διαθέτει σε παρουσιάσεις της Κέρκυρας με έργα της συλλογής του. Επίσης η  εορταστική κάρτα του Δημάρχου Κερκυραίων για την πρωτοχρονιά του 2009 και 2010 αποτυπώνουν  εικόνες της πόλης, με έργα που προσέφερε για την χρήση αυτή. Τον Μάιο του 2009 μετά από ευγενική χορηγία του Δήμου Κερκυραίων και της 21ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία  στις Αλευραποθήκες του Παλαιού Φρουρίου νέα Ατομική έκθεση με θέμα τις Μουσικές Μπάντες της Κέρκυρας και με τίτλο «Κέρκυρα- Φωτογραφίζοντας τον Ήχο».   
Φωτογραφίες του Βλάση Τσώνου με θέματα από την Κέρκυρα, αριθμημένες με αύξοντα αριθμό κατά την λογική των χαρακτικών, τυπωμένες σε φωτογραφικό χαρτί ή σε  καμβά και αλλά υλικά  βρίσκονται σε χώρους φίλων της Τέχνης στις Η.Π.Α στην Γερμανία  στην Ιταλία στην Ελβετία στην Τουρκία , σε διάφορες πόλεις της χώρας μας και  σε σπίτια πολλών   φίλων της τέχνης που τους αρέσει η εικαστική του προσέγγιση. Παράλληλα μέρος του έργου του είναι ανεβασμένο σε  ηλεκτρονική μορφή σε ιστοσελίδες της Γερμανίας και του Ισραήλ. ‘Έργα του  έχουν εκτεθεί στην Σερβική πόλη Sombor, όπου είναι επίτιμο μέλος του Φωτογραφικού Συλλόγου της Πόλης.
Επίσης ένα μεγάλο μέρος των έργων που κοσμούν το Μαράσλειο Δημαρχιακό Μέγαρο Της Κέρκυρας , είναι δικές του. 
Ο Βλάσης Τσώνος είναι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Κέρκυρας (ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΚΕ). Συνολικά έχει κάνει μέχρι σήμερα, (Μάιος 2017) 20 εκθέσεις φωτογραφίας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο . Η  φωτογραφική του ματιά αναδεικνύει την ομορφιά της σημερινής Κέρκυρας. Νέα δουλειά του με θέμα την Κέρκυρα, ετοιμάζεται να παρουσιαστεί σύντομα.  

 

 

                                                                       

 

Πριν από 69 χρόνια γεννήθηκα στα Κύθηρα, όπου έκανα τις εγκύκλιες σπουδές. Κατόπιν φοίτησα στη Φιλοσοφική Αθηνών από όπου πήρα το πτυχίο μου το 1970. Το 1972 διορίστηκα στη Μέση Εκπαίδευση. και υπηρέτησα στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κυθήρων μέχρι το 1998. Στη συνέχεια υπηρέτησα με απόσπαση στο Τοπικό Αρχείο Κυθήρων μέχρι το 2008, οπότε συνταξιοδοτήθηκα. Ασχολήθηκα με τη μεταγραφή και εκδοση αρχειακού υλικού και εξακολουθώ να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στο Αρχείο των Κυθήρων.

Με κεφαλλονίτικες και ζακυνθινές ρίζες από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Πάτρα. Μεγάλωσε στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου, τα οποία λατρεύει. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε από τα μαθητικά του χρόνια με συνεργασίες στο παιδικό περιοδικό “Ελληνόπουλο”.

Πέρασαν ήδη πάνω από 30 χρόνια από τότε που αποβιβαστήκαμε στους Παξούς, με τρόπο περιπετειώδη και τα αισθήματα αγάπης και φιλίας για αυτό το μικρό νησί του Ιονίου και τους ανθρώπους του μας έδωσαν τόση δύναμη που εγώ έφτασα να αισθάνομαι Παξινή «υιοθετημένη» από το νησί. Ίσως τα αποτυπώματα που έχει αφήσει η Βενετία, ίσως το τοπίο, οι ελιές, τα κυπαρίσσια, η ευκολία της επαφής με τους κάτοικους, εγώ μια  Βενετσιάνα στην καταγωγή, ένιωσα σαν το σπίτι μου. Και αν στα χρόνια της «σχέσης» μου με το νησί έχω οργανώσει εκθέσεις φωτογραφίας και καλλιτεχνικές δράσεις (δημιουργία ψηφιδωτών), ήταν για να δώσω έμφαση σε πτυχές λιγότερο γνωστές των υπέροχων Παξών.


ΝΤΑΝΙΕΛΑ

Sono passati 30 anni da quando siamo sbarcati a Paxoi, in modo avventuroso e il sentimento di affetto e di amicizia per questa piccola isola delle Ionie e per la sua gente è andato rafforzandosi fino a farmi sentirei una "paxiota d'adozione"., Sarà l'impronta che Venezia ha lasciato, sarà i paesaggio, gli ulivi, i cipressi, la facilità di contatto con le persone, ma io, veneta di origine, a Paxoi mi sento "a casa mia"!
E se in questi anni ho organizzato  mostre fotografiche o attività artistiche (mosaici) è stato per dare risalto ad aspetti  meno conosciuti della bellissima Paxoi.

Daniela

 

H Daniela Sambo Murillo είναι ιταλίδα που ζει στις Βρυξέλλες και εργάστηκε στην Κομισιόν. Εδώ και πάνω από 30 χρόνια έχει αγοράσει ένα σπίτι στα Μαγαζιά Παξών, όπου η ιδια και η οικογένεια της περνά τα καλοκαίρια.Αγαπά πολύ το νησί των Παξών και έχει ασχοληθέί με την τέχνη και τον πολιτισμό.

 

Ο σεφ Nicholas Poulmentis έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των εστιατορίων. Αν και πρωτοεμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη, ο σεφ Νίκολας μεγάλωσε στα Κύθηρα της Ελλάδας και ανέπτυξε ένα πάθος για το μαγείρεμα σε νεαρή ηλικία. Παρακολούθησε το μαγειρικό σχολείο Αναβύσσου στην Ελλάδα πριν επιλέξει να σπουδάσει στο Le Cordon Bleu στο Παρίσι. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ο σεφ Νίκολας πήρε τη γαστρονομική σκηνή της Νέας Υόρκης από την storm. (για αυτο το κομμάτι που υπογράμησα δεν είμαι σίγουρος) Η θαλασσινή και υγιεινή μεσογειακή κουζίνα του, αναζητείται σε όλη την πόλη και σε όλο τον κόσμο.

Κάποιες απο τις πιο επιφανείς στιγμές της καριέρας του περιλαμβάνουν το μαγείρεμα του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο το 2013. Ο σεφ Νίκολας κέρδισε επίσης το αστέρι Michelin το 2016, όπως ανακοίνωσε το περιοδικό Forbes.

Ο σεφ Νικόλαος είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και εστιατορίου Cengo στην Κύθηρα. Είναι σήμερα ιδιοκτήτης και εκτελεστικός σεφ του ελληνικού εστιατορίου Ikaria Taverna, στη Νέα Υόρκη. Εκτός αυτού, εμφανίζεται τακτικά στην ελληνική κουζίνα, μια μαγειρική επίειξη στο NGTV.

 

Chef Nicholas Poulmentis has over 25 years of experience in the restaurant industry. Though he originally hails from New York City, Chef Nicholas grew up in Kythira, Greece, and developed a passion for cooking at a young age. He attended Anavysos culinary school in Greece before opting to study at Le Cordon Bleu in Paris. After completing his studies, Chef Nicholas took the New York City culinary scene by storm. His sea fare and healthy Mediterranean cuisine is sought after by diners across the city and around the globe.

His many career highlights include cooking for former President Barack Obama at the White House in 2013. Chef Nicholas was also awarded a Michelin star in 2016, as announced in Forbes Magazine.

Chef Nicholas is the owner of Cengo, a hotel and restaurant in Kythira, Greece. He is currently the Owner and Executive Chef of Ikaria Taverna, a Greek restaurant in New York City. He’s regularly featured on Greek Kitchen, a cooking show on NGTV.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…