πριν από 2 εβδομάδες

«Χιόνι, φιλί τ’ ουρανού» της ποιήτριας Ζωής Δικταίου

Κέρκυρα, η αρχόντισσα που σπέρνει μάγια και θαύματα για να σε κατακτήσει από την πρώτη ματιά. Δεν πασκίζει να σε αιφνιδιάσει. Έχει τη διακριτικότητα να σε αφήνει ν’ ανακαλύπτεις την ομορφιά. Είτε σταθείς στην παλιά πόλη, είτε περπατήσεις πιο μακριά σε χωριά, ακρογιάλια και λόφους, θα θαυμάσεις αυτή τη γωνιά του παραδείσου την πνιγμένη σε λιόδεντρα και κυπαρίσσια.

Συμβαίνει να σού είναι όλα οικεία. Όπου και αν σταθείς η μαγεία του τοπίου συνεχίζεται αδιάκοπη. Ακόμη και στις ακτές, εκεί που σκάει το κύμα θα σε ξαφνιάσουν πολλές φορές τα χοντρόκορμα δέντρα που θαρρείς ξεπηδούν σκίζοντας το ατλάζι της γαλαζοπράσινης επιφάνειας της θάλασσας. Θα χαρείς όλες τις οπτικές γωνιές. Μπορείς ν’ ακούσεις μια καρδιά αρχέγονη να χτυπά, να υπόσχεται, να σε περιμένει στις αγριοκαστανιές της πλατείας όταν αλαφροζυγιάζεται το τσουχτερό βοριαδάκι, να ερωτεύεται διατηρώντας την γοητεία άφθαρτη όχι μόνο την άνοιξη με την αποθέωση της ανθοφορίας, αλλά και τον χειμώνα, φτάνει να δεις ν’ ακροφιλά ειδυλλιακά τα μάτια σου, όχι ένας ήλιος πυρπολημένος, αλλά ο χιονισμένος ορίζοντας πάνω από τις γραφικές στέγες και την πυκνή βλάστηση.

Το χιονισμένο τοπίο της Κέρκυρας αποκτά επισημότητα μοναδική, λες και το νησί εκπληρώνει ένα άλλο τελετουργικό. Όταν εξομολογείται ο ουρανός, η φύση σε ιερή δραστηριότητα έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να ξεπεράσει τον πιο ευφάνταστο καλλιτέχνη. Κόντευε να νυχτώσει.Η αγέραστη πόλη είχε αρχίσει να τυλίγεται στην ομίχλη. Το νερό στα συντριβάνια με τις μαρμάρινες κρήνες άλλαζε σε μικρά κρύσταλλα. Και στα σπίτια, οι άκριες από τα κεραμίδια δεν έσταζαν πια. Τα φωτισμένα παράθυρα έδειχναν υπνωτισμένα. Οι αδέσποτες αγάπες σε τέτοιες νύχτες επιστρέφουν, αναζητώντας σε μια αγκαλιά ή μια θύμηση τη σωματική οικειότητα εκείνων που αγαπήθηκαν ως εραστές. Το βλέμμα σε απορία. Οι παλιές ξεβαμμένες πόρτες στα μετόπισθεν της μνήμης άνοιξαν την κατάλληλη στιγμή, μια παραμονή πρωτοχρονιάς την ώρα που τα τελευταία αστικά λεωφορεία γλιστρούσαν στους δρόμους κι εσύ δεν θα ξεχνούσες τον λόγο που έμενες άυπνη, σε μια νύχτα που αγαπήθηκε πολύ.

ΖΩΗ ΔΙΚΤΑΙΟΥ

21  Νοεμβρίου του 1962,  πιστή στο ραντεβού που είχε ορίσει η μοίρα, συνάντησα πρώτη φορά το φως της αυγής στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Μεγάλη τύχη να γεννηθώ στο ακριβό  σμίξιμο ή μήπως είναι αλήθεια  χωρισμός, της νύχτας με τη μέρα. Εκεί στο φίλημα του ορίζοντα και της θάλασσας στη Σπιναλόγκα, θαρρώ είναι από τότε ταπεινός προσκυνητής ο λογισμός μου. Οι ρίζες μου, ρίζες τιμής είναι  στο Οροπέδιο Λασιθίου στο Τζερμιάδο. Ανάμεσα στη Δίκτη και τη Σελένα μεγάλωσα, κορφές που ακόμη και τώρα φεγγοβολούν στον ύπνο μου φωτίζοντας διακριτικά τη δική μου  αλήθεια για να μη χαθώ στα σύγχρονα σκοτάδια. Μεγάλωσα και με τις γιαγιούλες μου, με πολύ αγάπη και καλοσύνη. Κρατώ στο μυρογυάλι της καρδιάς την αθωότητα του παιδιού που υπήρξα και μυρωδιές πολλές, της ασβεστωμένης αυλής, του βασιλικού, της κανέλας, του μήλου, του αχνιστού ψωμιού, του μούστου... και του Αυγούστου που ήταν και είναι πάντα του γούστου μου. Το ασήμι του φεγγαριού με  μαγνητίζει. Αποπειράθηκα να αγγίξω κάποτε ένα φεγγάρι, αυτό που ανατέλλει στον Κάστελλο και πίστεψα πως ήταν δικό μου. Δεν τα κατάφερα...

Μια νεράιδα είχα συναντήσει εκείνη τη νύχτα. «Όταν  αγαπήσεις και πονέσεις  θα ’ρθει μόνο του να σε βρει»,  είχε ψιθυρίσει... και μύριζε χώμα βρεγμένο η ανάσα της.

Ζω στην Κέρκυρα και εργάζομαι στην Επαγγελματική Σχολή του Υπουργείου Τουρισμού. Θαυμάζω το φως  και αγωνίζομαι  να πείσω και  να μάθω τα παιδιά,  και τα παιδιά μου, να ζητούν και να διεκδικούν τον  αμύθητο θησαυρό της Ζωής και του Έρωτα, με αφετηρία την ψυχή, κρατώντας το νου ελεύθερο, με πράξεις Αγάπης.

 

Πηγές:  kerkyrasimera.gr/ennepe-moussa.gr/booktourmagazine.com

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…