πριν από 7 μήνες

Το έθιμο των πορτοκαλιών στη Λευκάδα την ημέρα των Φώτων!

Τα Αγία Θεοφάνεια είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές της εκκλησίας μας και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Έπειτα από θεία εντολή ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάσθηκε ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτισθεί. Ο Ιωάννης δίστασε να τον βαπτίσει και είπε στον Κύριο ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ο Ιησούς όμως του εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού. Και τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών διαδραματίσθηκε μία μοναδική και μεγαλειώδης σκηνή, όταν με την μορφή ενός περιστεριού κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και κάθισε επάνω στο βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούσθηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού η οποία έλεγε: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» («Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου»).

Από τότε και το Βάπτισμα των χριστιανών, δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω». Ο Κύριος με το να βαπτιστεί αγίασε το νερό, το έκανε νερό αγιασμού και συμφιλίωσης με το Θεό. Έτσι η Βάπτιση του Κυρίου άνοιξε τη θύρα του Μυστηρίου του Βαπτίσματος. 

Η Εκκλησία γιορτάζει τα Θεοφάνεια ή τα Φώτα στις 6 Γενάρη. Την παραμονή των Θεοφανίων τελείται ο Μικρός Αγιασμός ή Πρωτάγιαση ή Φώτιση. 

Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό "αγιάζει" ή "φωτίζει", ραντίζοντας τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό.
 
Ο Μεγάλος Αγιασμός γίνεται ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου. Μια μεγάλη πομπή σχηματίζεται και παίρνει το δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα ή σε κάποιο ποτάμι, μπορεί και σε μια δεξαμενή. Προπορεύονται τα εξαπτέρυγα, ακολουθούν οι ιερείς, ύστερα οι αρχές του τόπου και το πλήθος των πιστών. Όταν τελεστεί ο αγιασμός, ρίχνει ο ιερέας το Σταυρό στο νερό, πραγματοποιώντας έτσι τον Αγιασμό των Υδάτων. Εκείνη τη στιγμή βουτούν κάποιοι από τους πιστούς στο νερό για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία. 

Το έθιμο των πορτοκαλιών στη Λευκάδα

 

 Στο πανέμορφο νησί της Λευκάδας, οι κολυμβητές που βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό, ανήμερα των Θεοφανείων, κρατούν στα χέρια τους πορτοκάλια. Δεμένα με έναν σπάγκο, οι κολυμβητές κρατούν στα χέρια τους 2-3 πορτοκάλια. Ακόμη και αν δεν πιάσουν τον Σταυρό, κρατούν τα ευλογημένα πορτοκάλια που βούτηξαν στο αγιασμένο νερό και τα τοποθετούν στα εικονίσματα του σπιτιού τους, για ένα έτος. Τα πορτοκάλια αυτά δεν μουχλιάζουν. Τα Θεοφάνεια του επόμενου έτους, ρίχνουν τα πορτοκάλια που είχαν φυλάξει στη θάλασσα και βουτάνε με φρέσκα. 

Το έθιμο εμφανίζεται ήδη από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί. Υπήρχαν τα κτήματα με εσπεριδοειδή των γαιοκτημόνων και οι ευγενείς συνήθιζαν μαζί με τον αγιασμό των υδάτων να ρίχνουν τα πορτοκάλια στη θάλασσα για να έχουν καλή παραγωγή.


 
Τα πορτοκάλια όμως έχουν καιν την τιμητική τους και στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων στην Μόνη Παναγίας Πορτοκαλούσας στο Άργος.
 
Τα νόστιμα φρούτα τοποθετούνξται στην κολυμβήθρα, όπου τελείται ο αγιασμός από τον ιερέα. 
 
Στο τέλος της Δοξολογίας, τα πορτοκάλια μοιράζονται από τον Ηγούμενο της Μονής προς ευλογία στους πιστούς, ενώ η παράδοση θέλει να καταναλώνονται την Μεγάλη Παρασκευή.

 

Πηγή:greeksnet.com

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…