20o Φεστιβάλ Φολκλορικών Συγκροτημάτων Κέρκυρας

Το «20ο Φεστιβάλ Φολκλορικών Συγκροτημάτων Κέρκυρας» θα διεξαχθεί στο δημοτικό θέατρο Κέρκυρας την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μάρτη 2017 από τις 6 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, δια χειρός «ΛΑΟΔΑΜΑ».

Οι συμμετοχές αποτελούν νέο ρεκόρ αφού παίρνουν μέρος τα χορευτικά 29 συλλόγων και από την Σκάλα Κεφαλλονιάς το χορευτικό του συλλόγου Γυναικών.

 

Συμμετοχή δήλωσαν μέχρις στιγμής τα χορευτικά από Αγ Ματθαίο, Αρίλλα, Αυλιώτες, Αχαράβη, Βουνιατάδες, Βελονάδες, Γιαννάδες, Καβαλλούρι, Καρουσάδες, Καστελλάνους, Κ. Γαρούνα, «Σπ Σαμάρας» Κορακιάνας, Κασσιόπη, Κρήνη, Μωραϊτικα, Μπενίτσες, Νυμφές, Πετριτή, Πέλεκα,Περιβόλι, Πλάτωνα, Περίθεια, Σινιές, Στρογγυλή, Λευκίμμη (Φαέθων), Χλωμό, η Ευξ. Λέσχη Ποντίων, ο Ηπειρωτικός Σ Κέρκυρας, ο Ηρακλής Κέρκυρας και φυσικά ο Λαοδάμας σαν διοργανωτής.

«.. μια τέτοια ημέρα εμείς στην Κέρκυρα την γιορτάζουμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο, με τον χορό, το τραγούδι, την φορεσιά, στέλνοντας στην κοινωνία τα μηνύματα της ημέρας πολλά των οποίων είναι και σήμερα επίκαιρα» τόνισε ο πρόεδρος του Λαοδάμαντα κος Κάντας.

Ενώ για την αξία της επετείου, ο γραμματέας και υπεύθυνος της «ροής προγράμματος» κος Πέρρος, τόνισε: «….είναι γνωστό ότι το συνειδησιακό υπόβαθρο που διαμορφώθηκε και ώθησε στην Επανάσταση έχει ρίζες στη γαλλική αστική Επανάσταση του 1789, και το μεταλαμπάδιασμα των ιδεών της (ελευθερία – ισότητα – αδελφότητα), από τον «Ανώνυμο Έλληνα με την Ελληνική Νομαρχία», από τον Κοραή και κυρίως τον Ρήγα που είχε συλλάβει την ιδέα της επανάστασης σ’ όλα τα Βαλκάνια. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προετοιμασία της και στην υλοποίηση της ιδέας του Ρήγα, η Επανάσταση ξεκίνησε, έγινε με χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό, ταυτόχρονα και το κύριο αποτέλεσμα του ένοπλου ξεσηκωμού κατακτήθηκε στην Ελλάδα με την Επανάσταση, είναι η δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού εθνικού κράτους. Ήταν ένα άλμα μπροστά στην ιστορική εξέλιξη, που συνέβαλε επίσης στην αποσύνθεση της οθωμανικής αυτοκρατορίας» Και συνέχισε: Είναι μια εκδήλωση που δίκαια διεκδικεί τον τίτλο της μαζικότερης πολιτιστικής εκδήλωσης στο νησί, αφού 800 και πλέον χορευτές με αρκετές δεκάδες μουσικούς θα παρουσιαστούν στο Δημ θέατρο της Κέρκυρας. Επίσης τέτοιου περιεχομένου και «όγκου» δεν ξέρω να γίνεται αλλού στην Ελλάδα. Περιμένουμε πάνω από 2500 Κερκυραίους να το παρακολουθήσουν»!

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει αλλά και να συγχαρεί ταυτόχρονα τους παράγοντες των σωματείων:«…είναι δύσκολος ο συντονισμός 30 χορευτικών σχημάτων και αυτό γίνεται κατορθωτό μόνο με την αμοιβαία κατανόηση. Και αυτή υπάρχει, υπάρχει και μπορεί αυτή η κατανόηση και η εν γένει σύμπραξη για πάνω από 20 χρόνια, να λειτουργήσει σαν μαγιά για τον συντονισμό στην δράση όλων των χορευτικών της Κέρκυρας μέσα από ένα Παγκερκυραϊκό δευτεροβάθμιο όργανο των πολιτιστικών σωματείων..»

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…