Σεμινάριο επτανησιακών χορών από το Σύλλογο Επτανησίων Αγίας Παρασκευής «ΤΑ ΙΟΝΙΑ»

Το Κέντρο Ελληνικής Τεχνης και ο σύλλογος Επτανησίων Αγ. Παρασκευής «Τα Ιόνια», διογανώνουν ένα σεμινάριο αφιερωμένο σε δύο εκ των νησιών των Επτανήσων: στο Τσιρίγο (Κύθηρα & Αντικύθηρα) και το Ζάντε (Ζάκυνθος).

 

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή  22 Απριλίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου των ειδικών σχολείων Αγ.Παρασκευής, στην οδό Πίνδου 27 & Δερβενακίων (είσοδος απο Πίνδου) , 50 μ. πλησίον σταθ. Μετρό Δουκ.Πλακεντίας.

Τσιρίγο: Λίτσα Γαλανάκη
Ζάντε: Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρόγραμμα ημέρας:

10.00 -12.00 (Έναρξη - Ζάκυνθος / Σπύρος Σκιαδόπουλος)

12.00 - 12.30 Διάλειμμα

12.30 - 14.30 (Κύθηρα - Αντικύθηρα / Λίτσα Γαλανάκή)


Κόστος συμμετοχής σεμιναρίων:
1 περιοχή 15€
2 περιοχές 25€

Δηλώσεις συμμετοχών - πληροφορίες:

Παν. Παπαγεωργιου 6944246007
Μαν. Παπαδομαρκετακης 6947441290

 

ΛΙΤΣΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Η Ευαγγελία Γαλανάκη γεννήθηκε στο νησί των Κυθήρων. Μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια, η οποία συχνά έλαβε μέρος ως ηγετικός ρόλος σε διάφορες εκδηλώσεις χορού και τραγουδιού. Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, έζησε στα Κύθηρα, όπου πήρε τα πρώτα της χορευτικά βήματα σε διάφορους εορτασμούς και γιορτές.

Μετακομίζοντας στην ελληνική πρωτεύουσα, προσχώρησε στις Κυθηραϊκές Οργανώσεις Χορού «Κύθηρια Αδελφότητα Αθηνών» και «Ένωση Κυθηραϊκών Αθηνών» ως χορεύτρια. Το 1983, ανέλαβε τα μαθήματα χορού και ανέλαβε επίσης οργανωτικό ρόλο σε αυτές τις ενώσεις. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως δάσκαλος χορού στην Ένωση Αντικυθήρων "Άγιος Μύρων" και στην "Ομοσπονδία Συνδέσμων Κέρκυρας Αττικής , Αθήνα.

Η Ευαγγελία έχει συνεισφέρει εκτεταμένη δουλειά στη διατήρηση της παλιάς τοπικής ηθικής και των εθίμων και αφιερώνει το χρόνο και την αγάπη της στη δημιουργία χειροποίητων παραδοσιακών κυθηραϊκών κοστουμιών και φορεμάτων καθώς και παραδοσιακών ενδυμάτων από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Από το 2000 συμμετέχει σε διεθνή σεμινάρια και εργάζεται ως σύμβουλος διεθνών ενώσεων και μουσικολογικών ιδρυμάτων. Από το 2006 είναι επίσης μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, η Ευαγγελία αναλαμβάνει το ρόλο του δημιουργικού διευθυντή και του χορευτή των θερινών παραστάσεων στο Θέατρο "Δόρα Στράτου" που σχετίζεται με τα Κύθηρα.

Σήμερα, μετά από 34 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, μέσω της έρευνας και της μελέτης της παράδοσης, της λαογραφίας, της συμμετοχής σε διάφορες εκδηλώσεις, της διδασκαλίας και έχοντας πίσω της χιλιάδες παραστάσεις στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, μοιράζεται τον ίδιο ενθουσιασμό και πάθος για την παράδοση και το χορό τη βιωσιμότητά τους.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Σπύρος Σκιαδόπουλος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 16 Φεβρουαρίου 1984 και κατοικεί στο χωριό Βουγιάτο. Εργάζεται  ως ναυτικός με την ειδικότητα του Α΄Θαλαμηπόλου και έχει μια κόρη, την Αγγελική. 

Η ενασχόλησή του με το παραδοσιακό χροό, ξεκίνησε το 1994 σε ηλικία 10 χρονών στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βουγιάτου με το χοροδιδάσκαλο Άγγελο Βισβάρδη, από τον οποίο και διδάχτηκε τον αρχαιότερο χορό Γιαργητό (ο χορός έχει διασωθεί στο χωριό Βουγιάτο από τον Σπύρο Μαρίνο ή Λούγαρη). Έχει χορέψει σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ χορού σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και σε σπουδαίες χορευτικές εκδηλώσεις. Έλαβε μέρος σε σχολικούς μαθητικούς αγώνες παραδοσιακού χορού με μαθητές-χορευτές του Τ.Ε.Ε. Ζακύνθου ως υπεύθυνος χορού, από το 1998 έως και το 2001, με πρωτιά και τα 4 χρόνια στους Περιφερειακούς αγώνες και από 2η, 3η,4η και 5η θέση στους Πανελλήνιους. Το 2003 έλαβε τη διάκριση του καλύτερου πρωτοχορευτή στα νησιά του Ιονίου και της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Η αγάπη του για τη Ζάκυνθο, τα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς, τα τραγούδια και τις παραδόσεις της, τον έκαναν βιωματικό χοροδιδάσκαλο. Εισηγείται και διδάσκει την έρευνα του για την λαογραφία, την οποία έχει παρουσιάσει και διδάξει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παραδοσιακών χορών από καταξιωμένους χοροδιδάσκαλους ανά την Ελλάδα και στο παρελθόν συμμετείχε σε τρία μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα της Ζακύνθου, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2018 είναι χοροδιδάσκαλος, δημιουργός, ιδρυτής και συντονιστής, στην ομάδα ελληνικού παραδοσιακού χορού «Ο ΣΥΡΤΗΣ», με έδρα το Βουγιάτο Ζακύνθου. Είναι ιδρυτής του νέου Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Βουγιάτου. 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ «ΤΑ ΙΟΝΙΑ»

με τη ματιά του Διονύση Χριστοφοράτου

Ο Διονύσης Χριστοφοράτος με καταγωγή από την Κεφαλονιά, διατέλεσε Πρόεδρος κατά την 3η θητεία του Δ.Σ. του Συλλόγου Επτανησίων Αγίας Παρασκευής «ΤΑ ΙΟΝΙΑ». Τωρινός Πρόεδρος ο Άγγελος Μάστορας με καταγωγή από τους Παξούς. 

Πρέπει νάτανε τότενες, πενήντα δύο χρόνια από το σεισμό, όπου εδεκεί που καθότανε εκείνη η Κερκυραία, η αψηλή, η τσαπερδόνα, η Ελένη η Κονοφάου, την ξέρετε ούλοι σας, απάνου σε μια κουβέντα με κάποιονε ξενομερίτη, θεοπάλαβο κι αλοπαρμένο κι’ εκείνονε, τση ήρτε μια βουρλισιά, να φτειάξη ένανε σύλλογο τον είπε, ή κάπως έτσι και να μαζέψη ούλους τσου ξενητεμένους εφτανησιώτες τση Αγίας Παρασκευής, μεγάλη η χάρη τση, για νάχουνε να λένε για τα νησιά τσου, νάχουνε να λένε τσι ιστορίες τσου, να μιλούνε για τα εθίματά τσου και νάναι κοντά με συντοπίτες για να μη τσου τρώει τα σωτικά το σαράκι τση ξενιτιάς και κάπου-κάπου να κάνουνε και κανα ζέφκι να ξαλεγράρουνε.

Ευκείνη η ιδέα σα να καλάρεσε σε μερικούς και τότενες αρκίνησε να ψάχνη να βρη κι άλλους. Πήρε τσι ρούγες και τα καντούνια μέχρι που έλειωσανε οι σιόλες τση. Εχτύπαε πόρτες, έμπαινε σε σπίτια και γευότανε τα τραταμέντα τσου και την αφιδευτήκανε κι άλλοι και μέζεψε τριάντα νοματαίους. Εβρήκε κι άλλον ένανε στο δρόμο κι ούλοι συναμετάξυ τσου, εκάμανε ένα χαρτί που νάναι νόμος και το πήανε και στο δικαστή που τούβαλε τη βούλα κ’ από τότενες ούλοι πορεύονται με εκειό το χαρτί.

Αμά, εκάμανε και μια μάζοξη και την εβγάλανε και πρόεδρο για τρία χρόνια κι έπειτα εβγάλανε πρόεδρο τη Στέλλα, μια σπερδούλα Ζακυθηνιά, ο Άγιος Διονύσης να σε φυλάει.
Από τότενες, αστεία-αστεία, μαζευτήκανε κάμποσοι κι όλο και πληθαίνανε κι εγινήκανε, ζωή νάχουνε, 195 νοματαίοι.

Ούλοι ευκείνοι, τούτα τα χρόνια και τι δε κάμανε. Ούλοι τσου ζουλέυανε.
Στήσανε γιορτές με φαμόζους κανταδόρους και τραγουδιστάδες.
Στήσανε ζεύκια οπου οι κυράδες φτιάνανε σπιτίσια φαγιά στα σιγύρια τσου, πέρνανε και πεσκέσια αφ τα νησιά κι ούλοι αντάμα τρώανε και πίνανε φχαριστημένοι.

Φτιάνανε τσούρουμα κι εκάνανε θέατρο.

Επηένανε και σ’ άλλα μέρη, μακρυνά. Πήανε στη μάσκαρα στο Τζάντε, πήανε στη Κέρκυρα, πούτανε αλλοτεινά το κοβέρνο το νησιώνε μας. Πήανε τσου Παξιούς και φτάσανε μέχρι το Τσιρίγο.

Εκάμανε τραπέζια σε μεγάλες σάλες με καλέστρα, μέχρι και μάσκαρα, όπου φαρομανάγανε σερνικοί και θηλυκοί.

Εμήλιανε για ποιητάδες και γραμματιζούμενους όπως ο Σουρής.
Εκάμανε και θέατρο για το Διονύση το Σολωμό, το μεγάλονε ποιητή από το Τζάντε, πούκαμε τον ύμνο.
Για εκείνονε τον Αγιομαυρίτη που από την Ιγγλατέρα επήε στην Απωνία κι’ αλαξοπίστησε.
Για εκειόνε το Ληξουριώτη, τον αφορεσμένο το Λασκαράτο, που όποιονε έπιανε στο στόμα του δεν τονε ξέπλενε μήτε ο Ιορδάνης ποταμός, που έπειτα από ευκειά που του κάμανε εκειόπισω, επήρε των οματιώνε του κι αμά, ήρτε να ριζώσει και να πεθάνει στη χώρα.
Μέχρι και για τον Κορφιάτη τον Θεοτόκη που και τι δεν έβγαλε η φαμήλια του, που νάνε ξορκισμένη με τον απήγανο.
Α, εφκιάξανε και τσούρουμο για μπάλους. Γενήκανε καλοί και παρακαλεστοί. Μέχρι και στο Πρίντεζι, τση Ιταλίας τσου καλέσανε.

Εφκιά, κι άλλα πολλά, εγινήκανε τότενες που διαφεντέβανε οι δυύ κυράδες. Κι ούλα καλά καμωμένα.
Τώρα εβάλανε ένα Κεφαλονίτη, θεόμουρλο και ποιος ξέρει τι θε να κάμη,.
Εγώ πάντως, για νάχω αναπαμένη τη συνείδησή μου θα σας μολογήσω τσου καινούργιους κι΄ άμα τσου βλέπετε μην αλλάζετε δρόμο κι ούτε να στεκόσαστε αλάργου, γιατί κι ευκείνοι πιθυμούνε, αντάμα με σας, καλή συνέχεια να δώσουνε.

Πρόεδρος Διονύσης Χριστοφοράτος από Κεφαλονιά
Αντιπρόεδρος Νίκος Πετρόχειλος από Τσιρίγο
Γραμματικός Γιάννης Πατίρης από Τζάντε
Εισπράχτορας Γιάννης Μπάνος από Κέρκυρα
Συβουλάτορας Μαρία-Χριστίνα Γραικούση από Ληξούρι
Συβουλάτορας Άγγελος Μάστορας από Παξιούς
Συβουλάτορας Βασίλης Μαρτάτος από Θειάκι.

Κι άμα θέλετε να τσου τα ψάλετε, ο πρόεδρος έχει γερό στομάχι και διαφεντεύει δυό τελέφωνα για χατίρι σας :
210-652,9659 - 697-744,9040
Διονύσης Χριστοφοράτος

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…