Μεγάλη ανταπόκριση στην ημερίδα με θέμα: Επτανησιακές γλωσσικές "ετερότητες" στη Λευκάδα και τα Κύθηρα, της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Επτανησιακές γλωσσικές “ετερότητες” στη Λευκάδα και τα Κύθηρα», τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, στο νεοκλασικό κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου «Κωστής Παλαμάς»  του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιόνιο Βιβλιοθήκη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εγκλουβής Λευκάδας.

 

Φώτης Σώλος, Δημήτρης Πολλάτος, Ελένη Κονοφάου, 
Νίκος Γλυτσός, Αθανάσιος Καββαδάς, Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Η αίθουσα του κτηρίου, που φιλοξενούσε την εκδήλωση, είχε αρχίσει να γεμίζει μια ώρα πριν την έναρξη της και σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί, ξεκίνησε δίχως καμία καθυστέρηση στις 18:00 ακριβώς. Λευκαδίτες και Κυθήριοι δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την εκδήλωση καθώς εκτός από το σημαντικό θέμα της ημερίδας, τους δόθηκε η ευκαιρία να διευρύνουν τις σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και με Επτανήσιους από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, που παρευρέθηκαν για να  απολαύσουν την εκδήλωση, μέσα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης.

Την εκδήλωση άνοιξε η Γεν. Γραμματέας της Ε.Ε.Ε. κα Μαρία Γραμματικού καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και ανακοινώνοντας την παρουσία καλεσμένων, που εκπροσωπούσαν την κυβέρνηση, δημόσιους οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.  Στη συνέχεια, χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κος Δημήτριος  Πολλάτος, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδας κα Δέσποινα Διακοβασίλη και η Έφορος της Ιονίου Βιβλιοθήκης κα Εύη Ρούτουλα, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εγκλουβής κος Σπυρογιάννης Κοντοπρίας και ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κων/νος Δρακονταειδής, λόγω αδυναμίας να παρευρεθούν δια ζώσης.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με τη Λευκάδα και  την κα Ελένη Κονοφάου να δίνει το έναυσμα για την έναρξη, έχοντας το ρόλο της συντονίστριας, με την ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Παναγιώτη Κριμπά, με θέμα: «Η Λευκαδίτικη: μια «παρεξηγημένη» επτανησιακή γεωγραφική ποικιλία». Ο καθηγητής ανέλυσε στην παρουσίασή του, μελέτες που εξαιρούν τη Λευκαδίτικη από τις επτανησιακές γεωγραφικές γλωσσικές ποικιλίες, ενώ ο ίδιος όπως τόνισε, πιστεύει ότι τα λίγα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λευκαδίτικης δεν δικαιολογούν την εξαίρεσή της. Άλλωστε, επισήμανε, φαίνεται ότι ο ημιβόρειος φωνηεντισμός της Λευκαδίτικης δεν αντικατοπτρίζει ούτε καν παλαιότερο στάδιο διαλεκτικής διαφοροποίησης στα Επτάνησα, όπως έχει υποτεθεί σε παλαιότερες εργασίες, αλλά οφείλεται σε στεριανές επιδράσεις. Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του και μέσα σε αυτό το πνεύμα, επανέλαβε ότι η Λευκαδίτικη πρέπει να υπάγεται στην  Επτανησιακή και να συνεξετάζεται με αυτή και ο «βόρειος/ημιβόρειος» φωνηεντισμός της να θεωρείται μέρος της ποικιλότητας της σύνολης Επτανησιακής.

Ακολούθησε ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας Ηλίας Γεωργάκης, με θέμα: «Οι Μπουρανέλοι, τα Μπουρανελίστικα και ο Λευκαδίτικος Πολιτισμός». Ο Η.  Γεωργάκης έκανε μια ιστορική αναδρομή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι  του παρελθόντος και του  παρόντος της Λευκάδας, ξεκινώντας από τους εθνικούς ποιητές που εξέθρεψε το νησί. Συνεχίζοντας την παρουσίασή του, αναφέρθηκε και στην πλούσια πολιτιστική ζωή του νησιού με τους πολλούς πνευματικούς ανθρώπους και την πλούσια κληρονομία, που έχουν αφήσει στη νησί των ποιητών. Κλείνοντας, επικέντρωσε την ομιλία του στους «Μπουρανέλους», κάτοικους που συναντάμε ειδικά στη Χώρα της Λευκάδας, εστιάζοντας στις διάφορες εκδοχές του ονόματος που φέρουν, στην έντονη προσωπικότητα, στις ικανότητες τους και την άρρηκτη σύνδεση με το γλωσσικό τους ιδίωμα.

Η σκυτάλη δόθηκε στην κα Χρυσούλα Σκλαβενίτη, Εκπαιδευτικό, Υπεύθυνη Ύλης του Ψηφιακού Λεξικού του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος με θέμα: «Ψηφιακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος: μια προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης του γλωσσικού θησαυρού της Λευκάδας». Η Χ. Σκλαβενίτη παρουσίασε την σημαντική και σκληρή ομαδική δουλειά που έχει γίνει προκειμένου να λειτουργήσει ο ιστότοπος που ψηφιακού λεξικού και που σκοπό του έχει να κρατηθεί ζωντανό το γλωσσικό ιδίωμα της Λευκάδας, παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, επισκέπτοντας τη διαδικτυακή ΙΟΝΙΟ Βιβλιοθήκη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ www.ionianlibrary.gr καθώς φιλοξενεί το λεξικό στην αρχική της σελίδα, ή πατώντας στο σύνδεσμο  www.lexikolefkadas.gr

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τον ταλαντούχο και αγαπητό σε όλους Ηλία Λογοθέτη, ο οποίος με τον δικό του ξεχωριστό χιούμορ διάβασε κείμενα εποχής, που ανάγονται ακόμη και στο 1910, μεταφέροντας με έναν παραστατικό τρόπο το κλίμα της εποχής, ενθουσιάζοντας το κοινό, που χειροκροτούσε φανερά συγκινημένο και συνεπαρμένο και το οποίο αρκέστηκε στο να ταξιδέψει με την παρουσίαση του Ηλία, σε ήθη και έθιμα της Λευκάδας, μέσα από γιορτές και πανηγύρια, καθημερινούς διαλόγους και πειράγματα και  να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα της συντονίστριας της βραδιάς να συνομιλήσει μαζί του, αυτοσχεδιάζοντας στο ίδιο γλωσσικό ιδίωμα, φοβούμενο πιθανά ότι μετά τον Ηλία κάθε άλλη προσπάθεια θα ήταν περιττή.

Στο δεύτερο μέρος ακολούθησε η παρουσίαση του γλωσσικού ιδιώματος των Κυθήρων. Η Γ. Κατσούδα, γλωσσολόγος, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, ξεκίνησε την παρουσίαση με θέμα της ομιλίας της: «Το ιδίωμα των Κυθήρων και οι γλωσσικοί δεσμοί του με τα Επτάνησα». Η κ. Κατσούδα γνώρισε στους παρευρισκόμενους  τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το κυθηραϊκό ιδίωμα, τόσο σε επίπεδο της φωνητικής, της μορφολογίας, της σύνταξης όσο και λεξιλογίου, μέσα από  αποσπάσματα γνήσιου προφορικού διαλεκτικού λόγου. Εντόπισε τις βασικές ετερότητες αλλά και τους γλωσσικούς δεσμούς που έχει το ιδίωμα των Κυθήρων με τα ιδιώματα των υπολοίπων Ιονίων Νήσων και μίλησε αδρομερώς για το παρόν και το μέλλον του ιδιώματος, που κι αυτό όπως και οι υπόλοιπες νεοελληνικής γλωσσικές ποικιλίες, βρίσκεται σε φάση υποχώρησης.

Την παρουσίασή της έκλεισε με ένα ηχητικό κείμενο, γραμμένο στην Κυθηραϊκή ντοπιολαλιά, από τον ταλαντούχο μαθητή Λυκείου των Κυθήρων, Κωστή Κοντολέων. Ο Κωστής ήταν επίσημος προσκεκλημένος από την ΙΟΝΙΟ Βιβλιοθήκη της Ε.Ε.Ε. για να παραστεί στην εκδήλωση αλλά οι μαθητικές του υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν να χαρίσει με τη φυσική του παρουσία το δρώμενο. Το κείμενο κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, ενθουσίασε το κοινό, προκάλεσε το γέλιο με τις αστείες ατάκες του και κράτησε έντονο το ενδιαφέρον με τις ιδιαίτερες λέξεις και εκφράσεις. Παράλληλα έδωσε την ελπίδα διάσωσης των γλωσσικών μας ιδιωμάτων από τις νεότερες γενιές.

Ακολούθησε ο κος Γεώργιος Κασιμάτης – Δρυμωνιάτης, ποιητής – συγγραφέας, με θέμα: «Η τοπική διάλεκτος στην Κυθηραϊκή Λογοτεχνία». Ο συγγραφές ανέγνωσε κείμενα παλαιοτέρων Κυθήριων λογοτεχνών, τα οποία περιείχαν πολλές γλωσσικές ιδιαιτερότητες του νησιού, παραδοσιακά, αλλά και δικά του κείμενα και  επισήμανε τη ροπή που επικρατεί στο να ξεχνάμε σταδιακά την γλωσσική ιδιαιτερότητα σε κάθε τόπο, με αποτέλεσμα να αποκτούμε μια ομοιόμορφη γλώσσα. Επισήμανε δε το γεγονός ότι υπάρχει η τάση να σταματούν οι άνθρωποι να μιλούν με τα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα διότι δέχονται την χλεύη των συμπολιτών τους χαρακτηρίζοντας τους αναχρονιστές ή γραφικούς. Στο τέλος της παρουσίασής του περιέγραψε τον τρόπο που διασκέδαζαν στο Τσιρίγο κατά την εποχή της Αποκριάς και με ένα περίτεχνο τρόπο κάλεσε τον Πρόεδρο της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιώς – Αθηνών κο Βρεττό Κυπριώτη και μια ομάδα Κυθήριων χορωδών της Αδελφότητας, να τραγουδήσουν ένα ανέκδοτο Κυθηραϊκό τραγούδι πλούσιο σε Κυθηραϊκα γλωσσικά ιδιώματα, που θέμα του είχε τη Σαρακοστή.

Ο κόσμος με έκπληξη  παρακολουθούσε μια ομάδα Κυθήριων χορωδών της Αδελφότητας μαζί με τον κο Β.Κυπριώτη να συγκεντρώνονται από διαφορετικά σημεία της αίθουσας όπου βρίσκονταν ανάμεσα στον κόσμο, να τραγουδούν μέχρι να φτάσουν στο κεντρικό σημείο της αίθουσας, για να συνεχίσουν όλοι μαζί το νοσταλγικό τους ρυθμό στο χρόνο και να ταξιδέψουν όλους τους παρευρισκομένους, που καθηλωμένοι στις καρέκλες παρακολουθούσαν εκστασιασμένοι, σε μια άλλη εποχή, σκορπίζοντας κέφι. Όπως ανέφερε ο κος Β.Κυπριώτης στο τέλος του τραγουδιού, επρόκειτο για ένα τραγούδι που  σώθηκε, ύστερα από μια ηχογράφηση που είχε κάνει ο ίδιος σε κάποιο γηροκομείο όταν είχε ζητήσει από έναν 90χρονο παππού να του το τραγουδήσει.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που δόθηκε στην επιβλητική σάλα του Πολιτιστικού Κέντρου Κωστής Παλαμάς», από τους συνδιοργανωτές, με τοπικά προϊόντα από τη Λευκάδα και τα Κύθηρα.

Παρευρέθηκαν: Ο πρώην Πρόεδρος της βουλής κος Απόστολος Κακλαμάνης, ο βουλευτής Λευκάδας κος Αθανάσιος Καββαδάς,  ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής κος Παναγιώτης Χατζηπέρρος, ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων κος Εμμανουήλ Καλοκαρινός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκάδας κος Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο σκηνοθέτης Γιώργος Κακής Κωνσταντακάτος, ο εικαστικός τέχνης Γιώργος Μαργέλης, εκπρόσωποι συλλόγων, μέλη και φίλοι της Ε.Ε.Ε. και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκάδας και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων και της Εταιρίας ΚυθηραΪκών Μελετών.

Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε με τοπικά προϊόντα που πρόσφεραν απλόχερα οι επιχειρήσεις:

Οινοποιείο ΚΑΡΣΑΝΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ, Καρυά Λευκάδας
Αρτοποιείο ΚΑΛΟΣ, Λυγιά Λευκάδας
Οινοποιείο ΤΡΑΒΑΣΑΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Κομπονάδα Κυθήρων
Παραδοσιακά εδέσματα, Maria΄s sweets & more, Λιβάδι Κυθήρων

Την ζωντανή σύνδεση με τη Λευκάδα και τα Κύθηρα καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, κάλυψαν ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Καρυάς Λευκάδας και το tsirigofm με την αρωγή του Παναγιώτη Κατοπόδη και του Παναγιώτη Μπαχτή αντίστοιχα.

Χρέη τεχνικής υποστήριξης κρατούσε ο Γιώργος Ν.Γλυτσός

 

Σύνδεσμοι ερασιτεχνικής λήψης βιντεοσκόπησης από τον κο Νίκο Φατσέα: 

Α΄ΜΕΡΟΣ
Β΄ΜΕΡΟΣ
Γ΄ΜΕΡΟΣ

 

 

 


   

  

   

 

Έκθεση εικόνων

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…