Μουσικό απόγευμα στην Κέρκυρα, του Ντένη Κονταρίνη

Πολυμέσα

Για την Ελλάδα η μουσική έχει γεννηθεί στην Κέρκυρα. Είναι ίσως το μόνο νησί από τα υπόλοιπα του Εφτανησιακού συγκροτήματος, που δέχτηκε για περισσότερα χρόνια από όλα τα άλλα την κατοχή των Ενετών και η καλλιτεχνική επίδραση στη ζωή του νησιού υπήρξε καθοριστική.

 

Εκείνη την εποχή, που μοίρα καλή μου χάρισε την ευκαιρία να βρεθώ στο νησί των Φαιάκων και να περάσω δεκαπέντε χρόνια της παιδικής και νεανικής μου ηλικίας εκεί, δεν υπήρχε Κερκυραίος που να μην έχει κάποια σχέση με την μουσική. Όλα τα παιδιά και των δυο φύλων, από την ηλικία των οκτώ ετών και πάνω θα έπρεπε να πάρουν μαθήματα μουσικής, να μάθουν κάποιο όργανο.

Από τούτο τον κανόνα δεν κατάφερα να ξεφύγω κι΄εγώ, όπου για κάποια χρόνια έπαιρνα μαθήματα βιολιού. Βέβαια Παγκανίνι δεν έγινα αλλά πολλές φορές δημόσια γρατσούνιζα τις χορδές προκαλώντας κάποιες ανατριχίλες. Γι΄αυτό και κάποια στιγμή το βιολί μπήκε σε κάποιο μπαούλο και από τότε αγνοείται η τύχη του.

Αυτή λοιπόν ήταν η μουσική κατάσταση στην Κέρκυρα εκείνης της εποχής όταν κάποια μέρα ανακοινώθηκε ότι μια νεαρή τραγουδίστρια, Κερκυραία, θα έκανε την παρθενική εμφάνισή της στο καφενείο του Παπαφλωράτου, που βρισκόταν - και βρίσκεται ακόμη και σήμερα – στον ιστορικό δρόμο του Λιστόν. Κομματάκι δύσκολο, για την περιορισμένη κοινωνία της Κέρκυρας, εκείνης της εποχής, να βγει μια νεαρή κοπέλα στο παλκοσένικο. Η Κέρκυρα όμως από μουσική παράδοση κάτι τέτοια τα ξεπερνούσε.

Ήταν λοιπόν κάποια καλοκαιριάτικη Κυριακή του 1938-39 – δεν θυμάμαι ακριβώς – που προγραμματίστηκε να γίνει αυτή η μεγάλη, για την Κέρκυρα εκείνης της εποχής, καλλιτεχνική γιορτή. Μεγάλο το γεγονός , αφού τότε στο νησί δεν είχαμε τίποτε άλλο από ένα κινηματογράφο και τα κονσέρτα που έδιναν οι δυο φιλαρμονικές, Μάντζαρου και Παλιά, τα καλοκαιρινά βράδια στην εξέδρα της Επάνω Σπιανάδας.

Από νωρίς λοιπόν, το απόγευμα εκείνης της Κυριακής η κίνηση ήταν μεγάλη στον χώρο που βρισκόταν το καφενείο του Παπαφλωράτου. Ο χώρος καθαρίστηκε, τραπέζια και καρέκλες απλώθηκαν, στήθηκε και ένα μικρό παλκοσένικο στην άκρη της Σπιανάδας. Μέσα στην πλατεία, όσοι ήθελαν να αποφύγουν τα έξοδα του καφενείου, έφεραν τις δικές τους καρέκλες και τα σκαμνάκια τους και γέμισε ο χώρος από ένα πολύχρωμο και πολύβουο πλήθος.

Εμείς, οι πιτσιρικάδες, ένα κοπάδι αμέτρητο, πιάσαμε....προεδρικές θέσεις γύρω από την πρόχειρη σκηνή που είχαν στήσει εκεί. Όμως λόγω....καλού χαρακτήρος δεν μας άφησαν για πολύ εκεί. Εμείς όμως, με κάποια τεχνάσματα καταφέρναμε πάντοτε να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά.

Όλοι περίμεναν με αγωνία. Πρώτη βγήκε η ορχήστρα έπαιξε κάποια τραγούδια και μετά ανακοινώθηκε η εμφάνισή της τραγουδίστριας. Η κοπέλα που βγήκε ήταν μια πάρα πολύ όμορφη δεσποινιδούλα. Ντυμένη απλά έμοιαζε να ζει την αγωνία της πρώτης εμφάνισης., Δεν φαινόταν παρά πάνω από δεκαεφτά με δεκαοχτώ χρόνων. Κάπως δειλή, σαν για πρώτη φορά, υποκλίθηκε και άρχισε ένα ωραίο νοσταλγικό τραγούδι της εποχής. Η φωνή της ήταν υπέροχη. Επιβλητική. Γεμάτη μελωδία. Σαν τέλειωσε το τραγούδι όλη η πλατεία, οι άνθρωποι που καθόντουσαν στα τραπεζάκια του καφενείου, ακόμη κι΄εμείς οι πιτσιρικάδες, ξεσπάσαμε σε χειροκροτήματα και ξεφωνητά. Ρένα Βλαχοπούλου την έλεγαν εκείνη την κοπέλα.

Πέρασαν χρόνια από τότε. Νεαρός βρέθηκα στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου με την ειδικότητα του βοηθού σκηνοθέτου. Σε κάποια από τις ταινίες που γυρίζαμε βρήκα πρωταγωνίστρια την Ρένα. Πήγα κοντά της σε κάποιο διάλειμμα του γυρίσματος και της θύμισα εκείνο το καλοκαιρινό απόγευμα στην Κέρκυρα. Ξαφνιάστηκε. Μου έπιασε τα χέρια και με κοίταξε στα μάτια.

-Ήσουν εκεί; με ρώτησε.

Κούνησα καταφάτικα το κεφάλι μου. Έμεινε σιωπηλή με τα μάτια της χαμηλωμένα και τη σκέψη της να ταξιδεύει σ΄εκείνη την πρώτη της εμφάνιση.

 

Διονύσης Ε. Κονταρίνης
Δημοσιογράφος
Συνεργάτης myEptanisa
Νέα Υόρκη

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…