Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Δωρεάν διάθεση προσκλήσεων για τα μέλη της ΕΕΕ Κύριο

Τα μέλη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας και οι φίλοι τους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία από τις κορυφαίες ορχήστρες στα μουσικά δρώμενα, την «Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης» υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντής της  Μπέντζαμιν Ζάντερ, στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 21:00  στην αίθουσα ΧΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης, μια από τις επιδραστικότερες ορχήστρες νέων παγκοσμίως, με πρωτοποριακό εκπαιδευτικό και πολυσυζητημένο καλλιτεχνικό έργο, γιορτάζει δέκα χρόνια από την ίδρυση της ως τμήμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βοστώνης. Με αφορμή αυτή την επέτειο περιοδεύει στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αθήνα και το Μέγαρο Μουσικής. Υπό τον Καλλιτεχνικό τους Διευθυντή Benjamin Zander, μια θρυλική μορφή στη μουσική ζωή των ΗΠΑ, οι πιο υποσχόμενοι νέοι μουσικοί της Αμερικής, ερμηνεύουν ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερα αγαπητά έργα των Ραβέλ, Έλγκαρ και Σοστακόβιτς.

Κατά την περιοδεία της στην Ελλάδα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης, θα συμπράξει σε κοινές δράσεις με ελληνικά σχήματα, όπως η ορχήστρα του El Systema Greece (Αθήνα), η MOUSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΜΜΘ στη Θεσσαλονίκη και οι Φιλαρμονικές στην Κέρκυρα.

 

 

 

Boston Philharmonic
Youth Orchestra (BPYO)

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης ιδρύθηκε το 2012 υπό την αιγίδα της Φιλαρμονικής της Βοστώνης. Μουσικός διευθυντής της είναι ο Μπέντζαμιν Ζάντερ. Εμβληματική φράση του συνόλου είναι: «Διαμορφώνοντας τους αυριανούς ηγέτες μέσα από τη μουσική». Η BPYO εμφανίζεται σε τακτικές συναυλίες στην έδρα της στη Βοστώνη και ταυτόχρονα εμφανίζεται σε μερικές από τις διασημότερες Αίθουσες του κόσμου: Κονσέρτχεμπαου στο Άμστερνταμ, Κάρνεγκι Χωλ στη Νέα Υόρκη, Μουζίκεφεραϊν στη Βιέννη, Αίθουσα Φιλαρμονικής στο Βερολίνο, Γερμανία, Ισπανία, περιοδείες σε Βραζιλία, Αργεντινή, κτλ. Κάθε της εμφάνιση αποσπά εξαιρετικά σχόλια από το κοινό και τους ειδικούς όπως ανάμεσα σε άλλους ο S. Rattle, o YoYo Ma και ο Günter Schuller. To 2019 απέσπασε το βραβείο Best of Boston ως Ensemble of the Year, ανταγωνιζόμενη σχήματα όπως η επαγγελματικές ορχήστρες της Φιλαρμονικής και Συμφωνικής της πόλης. Οι 120 μουσικοί της Ορχήστρας έχουν ηλικία από 12 έως 21 χρόνων. Το εύρος των ηλικιών βοηθά τα νεότερα μέλη της ορχήστρας να συνεργάζονται με εκείνα που έχουν ήδη αρχίσει την επαγγελματική τους καριέρα. Η ορχήστρα προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία σε νέους μουσικούς να μελετήσουν ένα εξαιρετικά απαιτητικό ορχηστρικό ρεπερτόριο σε ένα μουσικά δυναμικό και πνευματικά ανήσυχο περιβάλλον. Τα μέλη καλούνται όχι μόνο να κατανοήσουν την παρτιτούρα και να μελετήσουν το μέρος που τους αναλογεί, αλλά και να συζητούν κάθε εβδομάδα με τον Μπ. Ζάντερ για όλα τα μουσικά θέματα και τη διαδικασία των προβών. Αυτές οι συζητήσεις εμβαθύνουν και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αυτοβελτίωση και την προσωπική ολοκλήρωση, δημιουργώντας μια μοναδική επιμορφωτική σχέση μεταξύ του έμπειρου επαγγελματία και του νέου μουσικού. Έχει ηχογραφήσει την Πέμπτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς όπως και την Έκτη και την Ενάτη του Μάλερ. «Μακάρι να ήταν περισσότερες οι επαγγελματικές ορχήστρες με τόσο εντυπωσιακό ήχο» έγραψαν οι Boston Phoenix.

Benjamin Zander, μουσική διεύθυνση Επί πενήντα χρόνια, ο Μπέντζαμιν Ζάντερ διαπρέπει ως έμπειρος δάσκαλος εγνωσμένου κύρους και ως εμπνευσμένος ερμηνευτής με μεγάλη διορατικότητα και ερευνητική ματιά, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τους σπουδαστές, τους επαγγελματίες μουσικούς, τους διευθυντές επιχειρήσεων και τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο. Έχει επανειλημμένως προκαλέσει το ενδιαφέρον των διανοουμένων, όχι μόνο από το χώρο της μουσικής, για μια περαιτέρω έρευνα με σκοπό την κατανόηση των αξιών της δυτικής μουσικής κουλτούρας και των πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων που οδηγούν στη μουσική δημιουργία. Ο Ζάντερ άρχισε την καριέρα του ως συνθέτης και τσελίστας. Στα δώδεκά του σπούδασε σύνθεση με τον Μπέντζαμιν Μπρίττεν και την Ίμοτζεν Χολστ. Στα δεκαπέντε του σπούδασε τσέλο με τον σπουδαίο Γκασπάρ Κασσαντό. Στα 26 του εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη, ως μαέστρος. Ίδρυσε τη Φιλαρμονική της Βοστώνης το 1979. Οι συναυλίες του ανά τον κόσμο ενέπνευσαν χιλιάδες μουσικούς, ανανέωσαν τον τρόπο που έβλεπαν τη μουσική, και έφεραν μια νέα, πιο βαθιά και ενίοτε αντισυμβατική οπτική στην ερμηνεία του βασικού ρεπερτορίου του 19ου και 20ού αιώνα. Το 2012, ίδρυσε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης, που περιλαμβάνει μουσικούς ηλικίας 12 έως 21 ετών. Για 25 χρόνια, ο Ζάντερ συνεργάστηκε με τη Φιλαρμόνια του Λονδίνου, με την οποία ηχογράφησε 11 δίσκους, όπως, μεταξύ άλλων, ο σχεδόν πλήρης κύκλος των Συμφωνιών του Μάλερ, και Συμφωνίες του Μπρούκνερ και του Μπετόβεν. Το περιοδικό High Fidelity ανέδειξε την ηχογράφηση της Έκτης Συμφωνίας του Μάλερ ως την καλύτερη ηχογράφηση του 2002, η Τρίτη του Μάλερ έλαβε το βραβείο κριτικών από την Ένωση Κριτικών Δίσκου της Γερμανίας, και οι ηχογραφήσεις της Ενάτης του Μάλερ και της Πέμπτης του Μπρούκνερ προτάθηκαν για βραβείο Γκράμμυ ως οι «καλύτερες ορχηστρικές εκτελέσεις». Σε όλη του την καριέρα, ο Ζάντερ προσπάθησε με θέρμη να κάνει την κλασική μουσική προσιτή και θελκτική σε κάθε κοινό. Γι’ αυτό και ενέταξε σε κάθε ηχογράφηση με τη Φιλαρμόνια ένα ξεχωριστό cd με επεξηγηματικά σχόλια. Παράλληλα με τη μουσική του διαδρομή, ο Μπέντζαμιν Ζάντερ διαπρέπει ως ομιλητής για θέματα προσωπικής ολοκλήρωσης και ηγεσίας, με σημαντικές παρεμβάσεις σε διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Το βιβλίο του «The Art of Possibility», που συνέγραψε με την ψυχοθεραπεύτρια Ρόζαμουντ Ζάντερ, έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, και η ομιλία του στο TED για τη μεταμορφωτική δύναμη της κλασικής μουσικής έχει πάνω από είκοσι εκατομμύρια επισκέψεις στο διαδίκτυο.


Zlatomir Fung, τσέλο

Ο μοναδικός αμερικανός καλλιτέχνης, τα τελευταία σαράντα χρόνια, που απέσπασε το Α΄ Βραβείο στο Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι για τσέλο. Ο Ζλάτομιρ Φουνγκ θεωρείται από τους κορυφαίους ανερχόμενους τσελίστες της εποχής μας, που καταπλήσσει το κοινό με τη δεξιοτεχνία και την τεράστια ευαισθησία του. Ήδη στα 22 του χρόνια, έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους αστέρες της επόμενης γενιάς των μουσικών ερμηνευτών. Με την απαράμιλλη τεχνική του, που δείχνει τις γερές του βάσεις και τη βαθιά κατανόηση του σύγχρονου ρεπερτορίου, απέσπασε, το 2020, την υποτροφία Avery Fisher Career Grant. Τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, ο Φουνγκ συμπράττει με ορχήστρες και δίνει ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο (Ιταλία, Κίνα, Ιαπωνία κτλ.). Στις ΗΠΑ εμφανίζεται, μεταξύ άλλων: στο Φεστιβάλ «Bravo! Vail» στο Βέιλ του Κολοράντο με τον Τζόσουα Μπελ και τον Σάι Γουόσνερ, στο φεστιβάλ του Άσπεν με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ του Άσπεν, με τη Συμφωνική του Ανν Άρμπορ, την Ορχήστρα Ίρις, την Ορχήστρα Δωματίου της Φιλαδέλφειας, τις Συμφωνικές του Κάνσας και του Γκρήνσμπορο. Επίσης, θα κάνει το ντεμπούτο του στο Κάρνεγκι Χωλ μαζί με τον πιανίστα Μίσκα Ρουσντί Μόμεν. Στη μεγάλη δραστηριότητά του, συγκαταλέγονται το ντεμπούτο του με τη Συμφωνική του Σιάτλ (στην ετήσια συναυλία Celebrate Asia), οι εμφανίσεις του στα Syrinx Concerts του Τορόντο, στο Artist Series στη Σαρασότα, όπου ερμήνευσε όλα τα έργα για τσέλο και πιάνο του Μπετόβεν, η περιοδεία, στο πλαίσιο των συναυλιών του IMS Prussia Cove, στη Μεγάλη Βρετανία (Ουίγκμορ Χολ στο Λονδίνο, Κορνουάλη, Κέμπριτζ, Σάσσεξ και Σόμερσετ) κ.ά.

Το πρόγραμμα

ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ (1875 – 1937)
«Το Βαλς», χορογραφικό ποίημα για ορχήστρα

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΕΛΓΚΑΡ (1857 – 1934)
Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85

ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ (1906 – 1975)
Συμφωνία αρ.5 σε ρε ελάσσονα, έργο 47

ΣΟΛΙΣΤ
Zlatomir Fung

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Benjamin Zander

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τιμές: €8 (Φοιτητικό), €11, €17, €24, €29, €34, €40

 

Διοργάνωση: ΦΟΡΜΙΓΞ

 

Τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΕ, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την συναυλία μπορούν να παραλάβουν την πρόσκλησή τους με την ελεύθερη είσοδο από  το ειδικό desk των προσκλήσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (δίπλα από τα κεντρικά ταμεία του Μεγάρου).

Για περισσότερες πληροφορίες: Βεατρίκη Παναγοπούλου: 697 491 6621.

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…