πριν από 2 εβδομάδες

9ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης»

Ο μουσικός θεσμός της Καλαμάτας που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει όλες τις εκδηλώσεις του, λόγω των μέτρων που έλαβε η πολιτεία για την προστασία των πολιτών, επανέρχεται δυναμικά υλοποιώντας τον καθιερωμένο Διαγωνισμό Κιθάρας 4 & 5 Ιουλίου 2020 με τμήμα παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας και ο Διαγωνισμός Κιθάρας διοργανώνονται από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας, «ΤΕΡΨΙΣ», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή Αντώνη Κουφουδάκη και την επιμέλεια του διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Πραγματοποιείται προς τιμήν του μεγάλου σολίστ, συνθέτη και παιδαγωγού της κιθάρας, με διεθνή αναγνώριση, του Γεράσιμου Μηλιαρέση, μαθητή του θρυλικού Andres Segovia.


– Πρόγραμμα Διαγωνισμού –

Σάββατο 4 Ioυλίου 2020, 19.30
Αίθουσα Συναυλιών Δ.Ω.Κ. Βιλλεαρδουίνου 1
ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2007
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Υποχρεωτικό έργο «Aller Retour» του Γιώργου Νούση και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Μέγιστη διάρκεια προγράμματος συνολικά: 8 λεπτά

Κυριακή5 Ιουλίου 2020, 11.00 π.μ.
Αίθουσα Συναυλιών Δ.Ω.Κ.
ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2004
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Υποχρεωτικό έργο «Αροάνια» του Θεόδωρου Παναγόπουλου και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Μέγιστη διάρκεια προγράμματος συνολικά: 12 λεπτά

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020, ώρα 19.00
Αίθουσα Συναυλιών Δ.Ω.Κ.
ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Χωρίς υποχρεωτικό έργο. Ένα ή περισσότερα έργα ελεύθερης επιλογής. Μέγιστη διάρκεια προγράμματος συνολικά: 15 λεπτά

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ως Α΄ Βραβείο στην Παιδική Κατηγορία θα δοθεί μία  κιθάρα ΑDMIRA μοντέλο Jouanita, με θήκη, συνολικής αξίας 290 ευρώ, προσφορά του μουσικού οίκου Παπαγρηγορίου– Νάκας. Ως Α΄ Βραβείο στην Εφηβική Κατηγορία θα δοθεί  μία κιθάρα ALMANSA μοντέλο 401, με θήκη, συνολικής αξίας 420 ευρώ, προσφορά του μουσικού οίκου Παπαγρηγορίου – Νάκας.

Ως Α΄ Βραβείο στην κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας θα δοθεί μια κιθάρα του Έλληνα κατασκευαστή Βασίλη Συγλέτου αξίας 4.000 ευρώ (Χειροποίητη κλασσική κιθάρα με καπάκι από έλατο και πλάτη από ινδικό παλίσανδρο), καθώς και συμμετοχή σε συναυλία του 10ου Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας.
Σε όλες τις κατηγορίες θα δοθούν Β΄ (120 ευρώ δωροεπιταγή) και Γ΄ (80 ευρώ δωροεπιταγή) βραβεία, τα οποία αποτελούν προσφορά του Συλλόγου <<Τέρψις>> ( Σύλλογος Γονέων και Φίλων των Σπουδαστών των Σχολών της ΦΑΡΙΣ) καθώς και Έπαινοι.

Πρόεδρος της Επιτροπής του Διαγωνισμού θα είναι ο διεθνούς φήμης σολίστ κιθάρας Κώστας Κοτσιώλης, (htpp://www.costascotsiolis.gr).

Τα μέλη της επιτροπής: Κώστας Τοσίδης, Κώστας Ηλιάδης, Μαρία Κολόζου.

Για τους όρους του διαγωνισμού επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: kalamataguitarfestival.gr


Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία:
04/07/2020- 05/07/2020
Τοποθεσία:
Αίθουσα Συναυλιών Δ.Ω.Κ. Βιλλεαρδουίνου 1, Καλαμάτα
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
kalamataguitarfestival.gr

 

Μηλιαρέσης, Γεράσιμος 
(Βραΐλα Ρουμανίας, 5 Ιανουαρίου 1918 – † Ισπανία, 27 Ιουνίου 2005)

 


Γιος του Διονυσίου Μηλιαρέση και της Αικατερίνης, το γένος Λουκάτου, Ελλήνων κεφαλληνιακής καταγωγής, εγκατεστημένων στη Ρουμανία. Άρχισε να μελετά κιθάρα σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Μετά το απολυτήριο Γυμνασίου από το Γαλάτσι της Ρουμανίας εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα (1938), όπου σπούδασε κιθάρα με τον πρωτοπόρο κιθαριστή Νικόλαο Πατρώνα και θεωρητικά με τον Μιλτιάδη Κουτούγκο. Το 1947 πήρε δίπλωμα κιθάρας από το Ελληνικό Ωδείο με πρώτο βραβείο (χρηματικό έπαθλο) και άρχισε να διδάσκει κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Λαρίσης (1947-1950). Το 1949 πήρε πτυχίο αρμονίας και το 1950, με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης και της Δώρας Στράτου, συνέχισε τις σπουδές του με τον Andrés Segovia (Αντρές Σεγόβια) στην Academia Chigiana (Ακαδημία Κιτζιάνα) της Σιένας, για τέσσερις ακαδημαϊκές περιόδους, μέχρι το 1953.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, δίδαξε στο Ελληνικό Ωδείο (μέχρι το 1978) και εμφανίστηκε σε πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την ισπανική σχολή κιθάρας στην Ελλάδα. Ανέπτυξε μεγάλο ρεπερτόριο κλασικής και σύγχρονης μουσικής σε δικές του διασκευές για κιθάρα και ήταν ο πρώτος Έλληνας κιθαριστής που έπαιξε ως σολίστ με ορχήστρα το Κοντσέρτο σε Ρε μείζονα του Mario Castelnuovo - Tedesco (Μάριο Καστελνουόβο - Τεντέσκο).

Το 1961 και το 1962, ύστερα από πρόσκληση του δασκάλου του, Andrés Segovia και με υποτροφία της ισπανικής κυβέρνησης, παρακολούθησε τα διεθνή θερινά τμήματα μουσικής στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Έκανε πολλές περιοδείες στο εξωτερικό (Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία), ενώ συμμετείχε στις Ελληνικές εβδομάδες σύγχρονης μουσικής.

Από το 1947 υπήρξε συνεργάτης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (τότε Ε.Ι.Ρ.) και του Ραδιοσταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο διάστημα 1950-1965 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο Αθηνών, ενώ σε θεατρική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έπαιξε με κιθάρα αρχαίου τύπου, στη μουσική υπόκρουση του Α. Λάβδα για τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου (1962), καθώς επίσης με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Από το 1970 μέχρι το 1977 δίδαξε κιθάρα στο Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων Αγίας Παρασκευής και από το 1977 στο Ωδείον Ορφείον. Υπήρξε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής, στο οποίο διατέλεσε πρόεδρος.

 

Πηγή: culturenow.gr/tar.gr


Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…