πριν από 9 μήνες

Επιστημονικό Συνέδριο «Νεοελληνική Μουσική: Ζητήματα Ιστορίας και Ιστοριογραφίας» στην Κέρκυρα

Με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Σπύρου Μοτσενίγου διοργανώνεται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Νεοελληνική Μουσική: Ζητήματα Ιστορίας και Ιστοριογραφίας» στην Κέρκυρα από τις 3 έως και τις 15 Μαρτίου 2020.

Ο Σπύρος Μοτσενίγος (1911-1970) ξεκίνησε τη μουσική πορεία του στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας και από το 1928 βρέθηκε στην Αθήνα σπουδάζοντας ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση μπάντας στο Ωδείο Αθηνών.
Συνέπραξε με τις δημοτικές μπάντες της πρωτεύουσας και του Πειραιά, δραστηριοποιήθηκε επί χρόνια ως καθηγητής του Ελληνικού Ωδείου, και από το 1943 έως το 1968 υπήρξε τρομπετίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συνεργαζόμενος σε τακτική βάση και με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ωστόσο, την ημέρα του θανάτου του, στις 17 Ιανουαρίου 1970, ο Μοτσενίγος δεν κατέλειπε μόνο την παραπάνω σημαντική καλλιτεχνική και παιδαγωγική πορεία, αλλά και ένα ρηξικέλευθο για την εποχή ερευνητικό έργο, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς στον χώρο της ελληνικής μουσικολογίας.
Η μονογραφία του Νεοελληνική Μουσική. Συμβολή εις την Ιστορίαν της (1958), όχι μόνο κατέστησε για πρώτη φορά σαφές το χρονικό εύρος και το κοινωνικο-καλλιτεχνικό βάθος της έντεχνης μουσικής στον ελληνικό χώρο, αλλά γέννησε και την βεβαιότητα ότι με την έρευνα των πηγών η νεοελληνική μουσική ιστοριογραφία δύναται να ξεφύγει από το επίπεδο των κειμένων γνώμης, των ανεκδοτολογικών αναφορών και των ιδεολογικών τοποθετήσεων, και να εξελιχθεί σε επιστημονικώς άρτιο κλάδο. Βάση για την τεκμηρίωση του βιβλίου υπήρξε το κληροδοτημένο σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Αρχείο Νεοελληνικής Μουσικής του Μοτσενίγου, το οποίο πρωτοποριακό τότε στη σύλληψη, εμπλουτιζόμενο μέχρι την τελευταία στιγμή από τον ιδιοκτήτη του και εντυπωσιακό σε όγκο ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, συνεχίζει να αποτελεί εφαλτήριο για τους ερευνητές της μουσικής της Ελλάδος των Νεωτέρων Χρόνων. Τέλος, οι διαλέξεις του Μοτσενίγου και η συνεπής συνεδριακή παρουσία του συνετέλεσαν στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του κοινού για την έντεχνη μουσική της Ελλάδος κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.
Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση 50 ετών από τον θάνατο του Σπύρου Μοτσενίγου και επιχειρώντας να αναδείξει τη δυναμική που έχει λάβει τις τελευταίες δεκαετίες η συστηματική, τεκμηριωμένη και ενδελεχής έρευνα στον χώρο της Νεοελληνικής Μουσικής, το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας συνδιοργανώνουν το επιστημονικό συνέδριο «Νεοελληνική Μουσική. Ζητήματα Ιστορίας και Ιστοριογραφίας» στην Κέρκυρα από 13 έως και 15 Μαρτίου 2020.
Δεδομένων των ενδιαφερόντων και της πορείας του Σπύρου Μοτσενίγου, μερικές προτεινόμενες, και σε καμία περίπτωση δεσμευτικές, θεματικές του συνεδρίου είναι ενδεικτικά οι εξής:
· Ζητήματα Ιστοριογραφίας και Φιλοσοφίας της Ιστορίας της Ελληνικής
Μουσικής
· Αρχεία νεοελληνικής μουσικής
· Έλληνες συνθέτες και μουσικοί
· Ελληνικός μουσικός Τύπος (εκδότες, περιοδικά)
· Μουσικοί φορείς (ορχήστρες, μελοδραματικοί θίασοι, θεσμοί κλπ)
· Μουσική εκπαίδευση (18ος-20ός αιώνας)
· Η δισκογραφία της έντεχνης ελληνικής μουσικής
· Μπάντες στον ελλαδικό χώρο (19ος-20ός αιώνας)

Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η ελληνική.
Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο συνέδριο καλούνται να υποβάλουν σχετικές προτάσεις για εικοσάλεπτες ανακοινώσεις (Περίληψη 250 λέξεων και Βιογραφικό 100 λέξεων). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προτάσεων για θεματικές στρογγυλές τράπεζες των εξήντα λεπτών έκαστη (Περίληψη 450 λέξεων και Βιογραφικά 100 λέξεων).
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου 2019.
Οι προτάσεις πρέπει να έχουν σταλεί μέχρι την παραπάνω ημερομηνία ηλεκτρονικά στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Η επιλογή των προτάσεων και η ανακοίνωση του τελικού προγράμματος θα έχουν πραγματοποιηθεί έως την 31 Δεκεμβρίου 2019.

Επιστημονική Επιτροπή
Πάνος Βλαγκόπουλος
Κώστας Καρδάμης
Χάρης Ξανθουδάκης
Αναστασία Σιώψη

Οργανωτική Επιτροπή
Σπυρίδων Παδοβάς
Κερκύρα Ασπιώτη
Νάσια Ζερβοπούλου
Ελίνα Λευθεριώτη
Κώστας Σουέρεφ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Διευθύντρια κα Ελένη Κονοφάου, η αρχισυντάκτρια κα Λυγερή Βικάτου και η συντακτική ομάδα του πολιτιστικού περιοδικού myEptanisa της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας εργάζονται αφιλοκερδώς για τη λειτουργία το,υ με επίκεντρο τα Επτάνησα και τις δράσεις των  επτανησίων σε παγκόσμια κλίμακα και ενημερώνουν ότι μπορείτε να αποστέλνετε δελτία τύπου, ανακοινώσεις, άρθρα κ.α. μέσω μηνυμάτων στις σελίδες που διατηρεί το περιοδικό στο διαδίκτυο (fb, twitter, pinterest, instagram) καθώς και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Οι δημοσιεύσεις ακολουθούν την πολιτική της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας για προβολή, διάδοση και διατήρηση του επτανησιακού πολιτισμού σε κάθε μορφή και έκφανσή του μέσα από τον αθλητισμό, τη γαστρονομία, τα γράμματα, την επιστήμη, την ιστορία, τις τέχνες, τον τουρισμό και κάθε μέσο, πρόταση ή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύει τους σκοπούς της. Οι δημοσιεύσεις ακολουθούν τον κανονισμό του περιοδικού, σύμφωνα με τον οποίο αναρτούνται εκτός από τα νέα των Επτανήσων και άλλα παγκόσμιου ή πανελλήνιου ενδιαφέροντος, αποκλείοντας κείμενα με πολιτικό ή κομματικό περιεχόμενο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…