Απολογισμός δράσεων της μουσικοπαιδαγωγικής ομάδας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στα Ιωάννινα

Απολογισμός δράσεων  «Μήλο-ρόδι μια αγκαλιά για του κόσμου τα παιδιά» της μουσικής/μουσικοπαιδαγωγικής ομάδας του Ιονίου Πανεπιστημίου και την πρόσφατη επίσκεψή της στο Νομό Ιωαννίνων, το Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017.

Η Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ανέβα μήλο - Kατέβα ρόδι» ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012 από την Επίκουρο Καθηγήτρια Ζωή Διονυσίου και ομάδα φοιτητών του Τομέα Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Στόχος της ομάδας «Ανέβα μήλο - Κατέβα ρόδι» είναι να παρουσιάσει υλικό που προέρχεται από την Ελληνική μουσική παράδοση καθώς και από τη μουσική παράδοση άλλων λαών προτείνοντας μία νέα μουσικοπαιδαγωγική πρόταση. Βασισμένοι στις αρχές της σύγχρονης βιωματικής, δημιουργικής και επικοινωνιακής μουσικής εκπαίδευσης και στην ανάγκη για την παιδαγωγική αξιοποίηση και προβολή ενός αξιολογότατου και συχνά ξεχασμένου παραδοσιακού μουσικού υλικού προτείνουμε μια διαδραστική και πολυτροπική μουσική παράσταση που έχει στόχο να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει το κοινό. Η ομάδα επιθυμεί να προάγει τον προφορικό λόγο και τη λαϊκή μουσική παράδοση, παρουσιάζοντας στο παιδικό και ενήλικο κοινό παραδοσιακά τραγούδια, παραμύθια, παιχνιδοτράγουδα και λαϊκά έθιμα από διάφορες περιοχές του ελληνισμού, αξιοποιώντας διαθεματικές και διαπολιτισμικές συνδέσεις. Το υλικό των παραστάσεων προέρχεται από γραπτές πηγές, προφορικές μαρτυρίες και επιτόπια εθνομουσικολογική και λαογραφική έρευνα στην Κέρκυρα και σε άλλα μέρη. Οι παραστάσεις της ομάδας απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών καθώς και σε ενήλικες. 

Πρόσφατα ταξίδεψε στο Νομό Ιωαννίνων όπου πραγματοποίησε τρεις παραστάσεις με τίτλο «Μήλο-ρόδι μια αγκαλιά για του κόσμου τα παιδιά».  Επισκέφθηκε τα δύο σπίτια της Κιβωτού του Κόσμου, στην Πωγωνιανή και στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, για να δώσουν δύο παραστάσεις το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, να παίξουν και να συζητήσουν με τα παιδιά της Κιβωτού, να γνωρίσουν τους παιδαγωγούς και να δούν από κοντά το εξαιρετικό έργο που επιτελείται στην Κιβωτό.Με ανακοίνωσή της, η ομάδα ευχαριστεί ιδιαίτερα τον κ. Πασχάλη Σκορδά, υπεύθυνο παιδαγωγών της Κιβωτού του Κόσμου του Νομού Ιωαννίνων, καθώς και όλους τους παιδαγωγούς, εργαζόμενους και διαμένοντες στα δύο σπίτια της Κιβωτού για την εξαιρετική φιλοξενία που της πρόσφεραν. Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η παράσταση στο Θέατρο Έκφραση, στα Ιωάννινα, όπου μοιραστήκαν τη μουσική και τα τραγούδια τους με το κοινό των Ιωαννίνων.


Στις παραστάσεις στο Νομό Ιωαννίνων συμμετείχαν οι: Ελένη Βασιλείου, Ζωή Διονυσίου, Σοφία Καλογρούλη, Βίλμα Κατσέλη, Αλεξάνδρα Κυριάκου, Χριστίνα Λιανού, Κατερίνα Λουκίδη, Κατερίνα Μουλλάλλη, Αμαλία Μπελιά, Μαρίνα Παπαγεωργίου, Ελίζα Πατσιώλη, Έλλη Σίδερη και Ευαγγελία Τζιώτζιου.

Από την ίδρυσή της η ομάδα έχει παρουσιάσει έως τώρα γύρω στις 40 παραστάσεις και εργαστήρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, καλλιεργώντας ένα Μουσικοπαιδαγωγικό Σύνολο εργασίας-σε-εξέλιξη, όπου δοκιμάζουμε νέο υλικό και προτάσεις παρουσίασής του. Έχει δώσει παραστάσεις στο Μουσείο Σολωμού στην Κέρκυρα, στην Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου - Παράρτημα Κέρκυρας, στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας, σε χωριά, σχολεία, πλατείες και συναυλιακούς χώρους στην Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη, στους Παξούς, στην Αμαλιάδα, την Αρχαία Ολυμπία, την Παβία της Ιταλίας και αλλού.
Τα μέλη της ομάδας υνεχίζουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση της συλλογής και παιδαγωγικής αξιοποίησης σχετικού λαογραφικού και εθνομουσικολογικού υλικού από τα Επτάνησα και άλλα μέρη του ελληνισμού, καθώς πιστεύουν ότι αυτή η πρόταση – που θεωρητικά εντάσσεται στους τομείς της Εφαρμοσμένης Εθνομουσικολογίας και Μουσικής Παιδαγωγικής – αποτελεί μία νέα μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για άτομα κάθε ηλικίας σε σχολικά και εξωσχολικά μουσικά πλαίσια.

 

Περισσότερα για την ομάδα και τις δράσεις της:

https://anevamilokatevarodi.wordpress.com

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…