πριν από 7 μήνες

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Διεξαγωγή Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα ««Η δεκαετία του 40 και οι σημασίες της»

Το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η δεκαετία του 40 και οι σημασίες της».

 

Επιστημονικός Υπεύθυνος/Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο Δρ Ραϋμόνδος Αλβανός, διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Το σεμινάριο θα υλοποιείται κάθε Δευτέρα και ώρα 19:00 με 21:00 από 13/3/2023 έως 3/4/2023 στην αίθουσα «Κώστας Ευαγγελάτος» του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Απευθύνεται τόσο στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Ιονίου Πανεπιστημίου όσο και στους ενδιαφερόμενους πολίτες της Κεφαλονιάς.


Οι θεματικές ενότητες του Σεμιναρίου είναι οι εξής:
1. Α΄ παγκόσμιος πόλεμος, Εθνικός Διχασμός, Μεσοπόλεμος. Η σημασία της δικτατορίας Μεταξά. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Τα χαρακτηριστικά της τριπλής Κατοχής και η γέννηση της Αντίστασης.
2. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων μέσα στην Κατοχή. Απελευθέρωση και Δεκεμβριανά. Γεγονότα, συγκρουόμενες ερμηνείες και συνέπειες της σύγκρουσης του Δεκεμβρίου.
3. Από τη συμφωνία της Βάρκιζας στον εμφύλιο πόλεμο. Γιατί έγινε ο Εμφύλιος; Ήταν αναπόφευκτος; Ποιος ο ρόλος των ξένων δυνάμεων; Ο πόλεμος της επικοινωνίας. Το μακεδονικό ζήτημα και ο ρόλος του στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Γιατί έχασε ο ΔΣΕ;
4. Οι συνέπειες του εμφυλίου. Τα χαρακτηριστικά της «καχεκτικής» μετεμφυλιακής δημοκρατίας. Η επτάχρονη δικτατορία και η μεταπολίτευση. Η πολιτική της εθνικής συμφιλίωσης. Ο πόλεμος της μνήμης. Πώς μπορεί να μας είναι χρήσιμη τελικά η μνήμη του εμφυλίου πολέμου;


ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…