Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΕΕ για την 158η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Αγαπητά μέλη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας,

Αγαπητοί Επτανήσιοι, φίλοι και φίλες,

 

Σήμερα είναι ημέρα γιορτής και εθνικής υπερηφάνειας για όλους μας. Σαν σήμερα, στις 21η Μάϊου του 1864, υψώθηκε η Ελληνική σημαία στα κάστρα της Επτανήσου επισημοποιώντας την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. 

Νοιώθω μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια σήμερα αναλογιζόμενος το μεγάλο αγώνα του λαού της Επτανήσου και των «Ριζοσπαστών» για την απελευθέρωση. Ένα αγώνα που πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες. Ένα αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της «Ιονίου Πολιτείας» και στη συνέχεια  ήρθε αντιμέτωπος με τη Γαλλική και αργότερα την Αγγλική κατοχή, πριν τελικά ολοκληρωθεί με την ένωση της Επτανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μια ένωση που δεν επέκτεινε μόνο εδαφικά τη χώρα μας αλλά και Πολιτιστικά και Πνευματικά. Τα τραγούδια και οι χοροί μαζί με την ποίηση, την πεζογραφία αλλά και την επιστήμη προσέφεραν στην υπόλοιπη Ελλάδα μια ανάταση. 

Για 800 χρόνια τα Επτάνησα είχαν μια διαφορετική πορεία από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Οθωμανικός ζυγός έμεινε μακριά ή υπήρξε για μικρά ψήγματα της ιστορίας επάνω σε κάποια νησιά. Αυτό, σε συνδυασμό με την διαδοχή της κατοχής τους από τους Ενετούς, τους Γάλλους και τους Εγγλέζους επηρέασε πολιτισμικά τους Επτανήσιους. Η δυτική κουλτούρα επικράτησε, ενσωματώθηκε και διαμόρφωσε το λαό της Επτανήσου. 

Γιορτάζοντας σήμερα την ένωση της Επτανήσου με τον εθνικό κορμό της Ελλάδας, εύχομαι σε όλους τους Επτανήσιους χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια γεμάτα ευτυχία, ειρήνη και ευημερία.

 

Με τιμή,

 

Ευάγγελος Γιαννουλάτος
Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…