Το Καρσάνικο Κέντημα εντάσσεται στη λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της Ελλάδας εγγράφηκε το Καρσάνικο Κέντημα, έπειτα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Ν.Λευκάδας κ. Θανάση Καββαδά και ενέργειες της κυρίας Μαύρας Αρβανίτη. Η σχετική απόφαση, που υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, έπειτα από συνάντηση με τον Βουλευτή, βάζει για πρώτη φορά ένα στοιχείο του λευκαδίτικου πολιτισμού στον χάρτη της εθνικής παράδοσης.

Οι προσπάθειες ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου 2018, έπειτα από συνάντηση του Βουλευτή με την κ.Αρβανίτη, την οποία καθοδήγησε προκειμένου να υποβάλλει αίτηση στο Υπουργείο πολιτισμού, για την αναγνώριση της τέχνης ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, στο πλαίσιο σχετικής Σύμβασης της UNESCO.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με υπογραφή της Υπουργού κ.Μενδώνη, παρουσία του Βουλευτή, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η παράδοση αυτή για την Λευκάδα, επισημαίνοντας ότι η εθνική αναγνώριση και η διεθνής προβολή θα δώσει κίνητρα σε νεότερες γενιές να ασχοληθούν και να συνεχίσουν την τέχνη, ενώ θα κάνει πιο αναγνωρίσιμα τα έργα των κεντήστρων της Λευκάδας και θα τους δώσει προστιθέμενη αξία.

Επισημαίνεται ότι φάκελοι για ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας έχουν κατατεθεί επίσης για τις Φακές Εγκλουβής, το παιχνίδι Αμπαλί και το Πορσάνικο Μαχαίρι, για την πορεία των οποίων ο Βουλευτής σχεδιάζει νέο κύκλο συναντήσεων.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ιόνιος Βιβλιοθήκη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να διαδώσει τους πολιτιστικούς θησαυρούς των Επτανήσων πραγματοποίησε πενθήμερο αφιέρωμα στο καρσάνικο κέντημα το 2016 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». Το αφιέρωμα εντασσόταν στη θεματική ενότητα με τίτλο «Θησαυροί των Επτανήσων» και αποκόμισε επαινετικά σχόλια, με τους επισκέπτες να επειδυκνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη λειτουργία τμημάτων εκμάθησης της ιδιαίτερης αυτής τεχνικής.  

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…