Σελίδα 1 από 8

Μνημεία

Για εμάς που υπηρετήσαμε κατά την στρατιωτική μας θητεία ως εθελοντές Οπλίτες στο νησί της Κύπρου, το κυπριακό ζήτημα μας καίει ομολογουμένως λίγο περισσότερο από του υπόλοιπους Ελλαδίτες. Αυτές τις μέρες ο νους μας αφήνει πίσω τις καλοκαιρινές ασχολίες και διακοπες. Πάει πίσω, στη Μεγαλόνησο του Ελληνισμού και της Ανατολικής Μεσογείου. Πάντα είναι και πάντα θα είναι εκεί μα το τέλος του Ιουλίου μας αφήνει πάντοτε μια μεγάλη πικρία.

Ο Ελευθέριος Χανδρινός ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Ναυτικού που αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντιναυάρχου. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή του στην πρώτη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, κατά την οποία διοικούσε ένα σκάφος LST (ΛΕΣΒΟΣ) που προκάλεσε σύγχυση στους Τούρκους διοικητές, οδηγώντας στην απώλεια τουρκικού αντιτορπιλικού λόγω φίλων πυρών.  Υπηρέτησε επίσης ως ναυτικός ακόλουθος στην Άγκυρα.

Του Αλέξανδρου Κατέχη

Μέλους Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 

Οι δύο βουλευτές της Ιονίου Βουλής διώχθηκαν λόγω των ενωτικών τους θέσεων και εξορίστηκαν από τους Άγγλους, μεταξύ άλλων, στους Οθωνούς ως υποκινητές εχθροπραξιών κατά του αποικιακού καθεστώτος. Την ίδια περίοδο, ο βουλευτής Ιωσήφ Μομφεράτος εξορίστηκε αντίστοιχα στην Ερεικούσσα. 

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στα Επτάνησα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 158η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα το Σάββατο 21 Μαϊου 2022, στις οποίες παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κος Ευάγγελος Γιαννουλάτος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα Ελένη Κονοφάου και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕ κ. Νίκος Αρβανιτάκης και κ. Μανώλης Κασιμάτης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κος Ευάγγελος Γιαννουλάτος θα παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που ανακοίνωσε η  Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας για την 158η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα  το Σάββατο 21 Μαίου 2022.

Αγαπητά μέλη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας,

Αγαπητοί Επτανήσιοι, φίλοι και φίλες,

 

Σήμερα είναι ημέρα γιορτής και εθνικής υπερηφάνειας για όλους μας. Σαν σήμερα, στις 21η Μάϊου του 1864, υψώθηκε η Ελληνική σημαία στα κάστρα της Επτανήσου επισημοποιώντας την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. 

Η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, η σκοπιμότητα αυτής της διαστρέβλωσης και η αντιμετώπιση της

*του ιστορικού-ερευνητή Γεωργίου Σκλαβούνου
(Ως ελάχιστη θυσία στη Μνημοσύνη και τον Τιτάνιο Αγώνα των Επτανησίων για την Ένωση ως απαράγραπτο δικαίωμα Εθνικής και πολιτισμικής αυτοδιάθεσης).

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κα Ελένη Κονοφάου, θα εκπροσωπήσει την ΕΕΕ στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα, το Σάββατο 21 Μαΐου με αφορμή την 158η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα.

Η επιτροπή Ζακύνθου της Ε. Ε. Ε. που την αποτελούν ο Αρβανιτάκης Νικόλαος (μέλος του Δ. Σ. εκπρόσωπος Ζακύνθου), η Βούτου Διονυσία και η Στραβοπόδη Αθηνά συμμετέχει το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 στον επίσημο εορτασμό της 158ης επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα, που διοργανώνει η Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου.
Θα παραβρεθεί στις 10.30πμ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου θα τελεστεί επίσημη δοξολογία. Στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων και ακολούθως στο μνημείο του Γιάννη Κλαυδιανού, στο χωριό Φιολίτης, που κρεμάστηκε από τους Άγγλους προστάτες μετά τα γεγονότα του Υψόλιθου.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας  τις εορταστικές εκδηλώσεις  για την Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα
που θα γίνουν στα Κύθηρα στις 21 Μαΐου 2022  σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα.

Σελίδα 1 από 8

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…