πριν από ένα χρόνο

«Ciao Italia»: Η νέα ταινία που θα συζητηθεί, πρεμιέρα στις 13/2 - Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχάρη

Συνέντευξη της Αγάθης Ρεβύθη στον Ηλία Λογοθέτη και την Μαρία Ζαχάρη, για το myEptanisa:
Ποδαρικό στην νέα χρονιά, μας κάνει ένας υπέροχος  άνθρωπος. Διακρίνεται για την έντονη προσωπικότητα του, το αναντίρρητο ταπεραμέντο του και το αυθεντικό ταλέντο του. Είναι ο Λευκαδίτης Ηθοποιός «Ηλίας Λογοθέτης». Δίπλα του πάντα βρίσκεται η εκλεκτή της καρδιάς του « Μαρία Ζαχαρή »  που μοιράζεται μαζί της την ζωή αλλά και την Τέχνη … 

Ο Ηλίας Λογοθέτης και η Μαρία Ζαχαρή μας μιλούν για την ταινία «Ciao Italia» που κάνει πρεμιέρα στις 13 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

«Ciao Italia»

ΜΙΑ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ
του Γιώργου Παπαθεοδώρου


Πέντε νεαρά άνεργα κορίτσια κάνουν μία ληστεία με την καθοδήγηση μίας γιαγιάς πρώην αντάρτισσας που μένει στο δίπλα διαμέρισμα. Ένας απόστρατος χωροφύλακας μπλέκεται στα πόδια τους.

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαθεοδώρου

Σενάριο: Μπάμπης Σπανός (βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Παπαθεοδώρου)

Υπεύθυνος παραγωγής & κατ’ επέκταση marketing και σχεδιασμό διανομής κάνει ο Αλέξανδρος Σπέντζος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Πάνος Γκόλφης

Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής: Ναζλίδου Αναστασία

Ηθοποιοί:

Πρωταγωνιστούν οι : Ηλίας Λογοθέτης, Τιτίκα Σαριγκούλη,Ελισσάβετ Κωνσταντινίδουυ , Μαρία Ζαχαρή ,Θοδωρής Ρωμανίδης, Δράκος Κώστας, Έππα Νίνα, Λαμπάτος Γιώργος, Μαρτζούκος Αλέξης, Νίκος Μάκας ,Δημήτρης Τόκας,Υψηλάντη Κυριακή, Φιτσαντωνάκη Εβίτα, Χριστοδουλίδου Κατερίνα, Ψιλοπούλου Στίλβη,Θανάσης Γεωργάκης,Γιάννης Παπαθύμιος και συμμετέχει ο  Γρηγόρης Αρναούτογλου.

Τη μουσική της ταινίας την υπογραφούν οι «Εν καρδία» & οι στίχοι στο τραγούδι τέλους ανήκουν στην μεγάλη μας ποιήτρια  «Κική Δημουλά » 

κ. Ηλία Λογοθέτη,

Α.Ρ. Θα σας πω τρεις λέξεις τις οποίες αυθόρμητα θα ήθελα να τις κτίσετε ανάλογα με το τι σημαίνουν για σας … Μάνα , Λευκάδα , Όπερα

Η.Λ. Τρία εγκαύματα που δεν λένε να γιάνουν.

Α.Ρ. Όταν διαβάσατε το σενάριο τι είναι εκείνο το στοιχείο που σας έκανε να αποδεχτείτε  τον ρόλο ;

Η.Λ. Μου άρεσε ο ρόλος και το θέμα της ταινίας. Η ιδιαίτερη γραφή του Μπάμπη  Σπανού και η σουρεαλιστική ματιά του σκηνοθέτη .

Α.Ρ. Υποδύεστε στην ταινία «Ciao Italia» έναν χωροφύλακα – απομεινάρι της παλιάς Βασιλικής Χωροφυλακής, που έχει εμμονή με τους κουμουνιστές. Υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε;

Η.Λ. Όχι. Είχα γνωρίσει παλιά χωροφύλακα με τέτοια εμμονές. Ο χωροφύλακας στην ταινία κυνηγά φαντάσματα του παρελθόντος. Αποτυγχάνει να εξαρθρώσει όντας εν ενεργεία  μια κουμουνιστική γιάφκα, μετατίθεται δυσμενώς στα σύνορα, καταργείται η βασιλική χωροφυλακή, συνταξιοδοτείται και αναπολεί τις ένδοξες μέρες.

Α.Ρ. Πλάνα της ταινίας αποτυπώνουν την εποχή μας, καθώς τηλεοράσεις ακούγονται με αληθινές ειδήσεις παραπέμποντας στην Ευρώπη της κρίσης και στην Ελλάδα της μιζέριας. Πως αποτυπώνονται οι κωμικές καταστάσεις σε σχέση με την ηλικιωμένη αντάρτισσα (Τιτίκα Σαριγκούλη )  ;

Η.Λ.  «Η Τιτίκα» , αυτή η σπουδαία γυναίκα , ανατρεπτική από κούνια, δεν κάνει καμιά προσπάθεια  , πολύ απλά γιατί έχει βιώσει και ξέρει όσο κανείς την Ιστορία της Ελλάδας. Είναι  η πλέον σημαντική  γιαγιά  ιδιαίτερα  γνωστή για τα 57 βιβλία που έχει γράψει εκ των οποίων τα 39 είναι επικό θέατρο.

Α.Ρ. Υπάρχουν πλάνα που ο σκηνοθέτης διαχειρίστηκε έτσι ώστε η ταινία να προσελκύσει νέο κοινό και να αποκτήσει την διαχρονικότητα ανεξάρτητα του πολιτικού στοιχείου που εμπεριέχει ;

Η.Λ. Ο σκοπός  της ταινίας είναι να διασκεδάσει τον θεατή  ( Η σύγχρονη πλαστογράφος,  τα 5 άνεργα κορίτσια, η αντάρτισσα που τις φυγαδεύει στο βουνό  κα. ) Το εύρημα στο finale είναι κάτι απρόσμενο … το αφήνουμε  να αιωρείται  προς έκπληξη των  θεατών.

Α.Ρ.  Την μουσική της ταινίας την υπογραφούν οι «Εν καρδία» . Έχετε συνεργαστεί παλιά μαζί τους σε ζωντανές εμφανίσεις…

(Το Ελληνικό συγκρότημα  Encardia  με μουσική που εμπνέεται από το μουσικό και εν γένει πολιτισμικό τοπίο των ελληνοφώνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας και  το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει ταραντέλες, ερωτικά τραγούδια και τραγούδια κοινωνικού περιεχομένου με μουσικά όργανα όπως μαντολίνο, ταμπορρέλο και νταούλι κοντραμπάσο ) πόσο κοντά είναι στον τίτλο και στην υπόθεση της ταινίας ;

Η.Λ. Όντως συνεργάζομαι με τους encardia  και η πρόταση για τη συμμετοχή των encardia στην ταινία ήταν δική μου.  Είναι μια ιδέα που απογειώνει και μουσικά το έργο.

Α.Ρ.  Οι στίχοι στο τραγούδι τέλους ανήκουν στην μεγάλη μας ποιήτρια «Κική Δημουλά»  Με τι κριτήριο έγινε η επιλογή ;

Η.Λ. Είναι η επιλογή του σκηνοθέτη.

Α.Ρ. Απαγγέλετε πάντα ποίηση από μνήμης …και τονίζετε «Η ποίηση είναι αίρεση Βίου» …Τι εννοείτε ;

Η.Λ. Επάξια και όμως ποιητικά ζει ο άνθρωπος στη γη.

 

κ. Μαρία Ζαχαρή

Α.Ρ. Πείτε μας για την συμμετοχή σας στην ταινία «Ciao Italia»

Μ.Ζ. Στην ταινία κάνω μια παραχαράκτρια που μόλις έχει αποφυλακιστεί και άνεργη ούσα, προσπαθεί να ανασυντάξει την παλιά συμμορία που υποψιάζεται όμως  ότι ευθύνεται για τη φυλάκισή της. Στη συνέχεια για να τους εκδικηθεί τους  καρφώνει στον χωροφύλακα (Λογοθέτη). Στο τέλος την ξανά συλλαμβάνουν.

Θα ακουστεί τετριμμένο- πολλές φορές το λένε οι ηθοποιοί-αλλά πραγματικά σ αυτή την ταινία πέρασα πολύ καλά. Δεν υπήρχε καμία πίεση, ένιωθα ότι πήγαινα και έβλεπα τα φιλαράκια μου και σ ένα ευχάριστο κλίμα κάναμε αυτό που μας άρεσε. Ελπίζω αυτό να βγει στην ταινία .Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται που λένε. Κάθε φορά ένα αυτοκίνητο της παραγωγής μας περίμενε να μας πάει και να μας φέρει στο γύρισμα.

Α.Ρ. Πόσο δύσκολα ήταν τα εξωτερικά γυρίσματα ;

Μ.Ζ. Τα εξωτερικά γυρίσματα είναι πάντα δύσκολα. Εκεί που όλα πάνε καλά και η σκηνή βγαίνει πολύ ωραία και παρόλο που έχουν σταματήσει για λίγο την κίνηση (δε λέμε για κεντρικό δρόμο) εισβάλει μηχανή με πειραγμένη την εξάτμιση. Ή ξαφνικά στη διπλανή πολυκατοικία  εκεί στα μισά του γυρίσματος ξεκινάει παιδικό πάρτι με παιδάκια που ξεφωνίζουν. Ή αλλάζει το φως. Αυτό με το φως , μου θυμίζει τις εξετάσεις στην Καλών Τεχνών στο γυμνό που δυο μέρες πριν παραδώσουμε ξαφνικά συννέφιασε κι άλλαξαν όλες οι φόρμες και τα χρώματα.

Α.Ρ.  Μαρία Ζαχαρή, ο Ηλίας έχει πει για σας …Είναι η AMRTA μου (Νέκταρ της Αθανασίας), η αυθεντική ιδιόλεκτός μου. Ποιο είναι το δυνατό σημείο σας σύγκλισης  με τον Ηλία Λογοθέτη ;

Μ.Ζ. Η ενέργεια που έχουμε ως άτομα και που κάθε στιγμή-κάθε δευτερόλεπτο μας κάνει να νιώθουμε τη συναισθηματική επικοινωνία στην καθημερινότητά μας.  

Α.Ρ. Ο Ελληνικός κινηματογράφος επιστρέφει δυνατός ; μπορεί να τα καταφέρει ;

Μ.Ζ. Ε! ναι βέβαια, όπως λέμε πάντα ο πατριωτισμός των Ελλήνων μας σώζει… Θεωρώ ότι  Ελληνικός κινηματογράφος είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο, είναι παρών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…