Έκθεση τεκμηρίων -«Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας, 1946»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το “Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας”, η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας  & Διαποντίων Νήσων σε συνεργασία με το “Σύλλογο AlbertCohen Κέρκυρα” παρουσιάζουν έκθεση τεκμηρίων, πολλά από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, στην Κέρκυρα.

Ως “Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας” χαρακτηρίζεται το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε το 1946, όταν δύο πλοία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού επιχειρώντας τον διάπλου των Στενών μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας, επέπεσαν σε νάρκες αγνώστου ναρκοπεδίου. Από τις εκρήξεις 44 Βρετανοί ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ και τα δύο βρετανικά αντιτορπιλικά υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Στο Βρετανικό Κοιμητήριο Κέρκυρας αναπαύονται τα 12 από τα θύματα, ενώ προς τιμήν των υπολοίπων, που χάθηκαν στη θάλασσα, έχει ανεγερθεί αναμνηστική στήλη με τα ονόματά τους.

Το “Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας” αποτελεί μία από τις πρώτες υποθέσεις που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. με αντιδίκους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αλβανία, ενώ ήταν η πρώτη που εκδικάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά την περίοδο 1947-1949. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτέλεσε ορόσημο για τη διατύπωση και το περιεχόμενο του νομικού καθεστώτος των στενών, ενώ ανέδειξε το ζήτημα της κρατικής ευθύνης για ζημίες στη θάλασσα, όσο και το θέμα της ασφαλούς και αβλαβούς διέλευσης.

Στην Αίθουσα Τέχνης της Πινακοθήκης του Δήμου(Κήπος του Λαού) κατά την περίοδο 03 – 17 Οκτωβρίου 2021, παρουσιάζεται σχετικό φωτογραφικό υλικό, αποσπάσματα άρθρων εφημερίδων της εποχής και άλλων εκθεμάτων, που θα προβάλλουν το σημαντικό αυτό γεγονός, το οποίο σημάδεψε την πορεία του Δικαίου της Θάλασσας.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 03 Οκτωβρίου στις 7:30 μ.μ. και κατά τη διάρκειά της, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και είναι τα εξής:

Οι επισκέπτες οφείλουν να επιδεικνύουν κατά την είσοδο:
α) Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
β) Πιστοποιητικό νόσησης ή
γ) Αρνητικό rapidtest των τελευταίων 48 ωρών ή
δ) Βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊόcovid-19 με τη μέθοδο PCR των τελευταίων 72 ωρών

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.
Τηρείται η απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων.
Τηρείται η υγιεινή των χεριών. Στο χώρο διατίθεται υγρό αντισηπτικό χεριών.
Οι ομαδικές επισκέψεις δεν υπερβαίνουν τα δέκα (10) άτομα.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00-16:00 (εκτός Δευτέρας & αργιών)
Επικοινωνία: 26610 48690 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…