πριν από 4 εβδομάδες

O Σπύρος Μουρατίδης συμμετέχει σε online Παγκόσμια Εκθεση Υδατογραφίας στην Ιταλία

Το Fabriano έχει χαρακτηριστεί από την UΝΕSCO ως πόλη δημιουργίας για την τέχνη της χειροποίητης παραγωγής χαρτιού, καθώς και για το γεγονός ότι συγκεντρώνει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Στην όμορφη αυτή πόλη, κάθε χρόνο, πραγματοποιείται μια πολύ σημαντική παγκόσμια έκθεση υδατογραφίας. Εκατοντάδες είναι οι καλλιτέχνες οι οποίοι καταφθάνουν από όλο τον πλανήτη για να  ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία συνεύρεσης τόσο διαφορετικών πολιτισμών, με κοινό στοιχείο την τέχνη και ειδικότερα την αγάπη για την ακουαρέλα.

Τη φετινή χρονιά, οι Ιταλοί καλλιτέχνες παρά τα μεγάλα προβλήματα με τον κορωνοΐό στη χώρα τους, οργάνωσαν την έκθεση online, την οποία πλαισίωσαν διαδικτυακά επιδείξεις και διαλέξεις από παγκοσμίως καταξιωμένους καλλιτέχνες. Μάλιστα, η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης είχε την εξαιρετική ιδέα οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν ένα έργο, με σκοπό να το ανταλλάξουν με έργο άλλου ζωγράφου, μετά από κλήρωση.

Μέλος της ελληνικής αποστολής, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι ο κερκυραίος ζωγράφος Σπύρος Μουρατίδης, ο οποίος συμμετέχει με ένα έργο του, διαστάσεων 56Χ38cm, με θέμα: Αντανακλάσεις. Ακουαρέλα εμπνευσμένη από τη φορτηγίδα που ήταν αγκυροβολημένη στη Σπηλιά και απομακρύνθηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς.

Όσον αφορά την ανταλλαγή έργων μεταξύ των καλλιτεχνών, ο κύριος Μουρατίδης, για το σκοπό αυτό, ζωγράφισε μία ακουαρέλα, με θέμα μία πόρτα παλαιάς αποθήκης που βρίσκεται στο χωριό Μακράδες Κέρκυρας (διαστάσεις 21Χ30cm).
Σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της έκθεσης, κάτι το οποίο έπραξαν όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες. Διαβάζοντας τις αναρτήσεις των καλλιτεχνών διαπιστώνει κανείς την ενθουσιώδη αποδοχή αυτής της πρότασης. Εδώ θα αναφερθούμε σε ένα λιτό μήνυμα ενός Ιταλού καλλιτέχνη ο οποίος αναφέρει τα εξής: Γεια σας φίλοι μου! Είμαι τόσο χαρούμενος που θα ζωγραφίσω από το σπίτι μαζί σας. Ακόμα και αν είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλο, η αγάπη για την τέχνη και την ακουαρέλα μάς κρατά κοντά.


Η τέχνη βρήκε τον τρόπο να δώσει το παρόν σε αυτή τη δύσκολη εποχή, χάρη στην οργάνωση αυτής της έκθεσης από τους φίλους Ιταλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι πράγματι αξίζουν κάθε έπαινο.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Ο Σπύρος Μουρατίδης είναι αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, επίτιμος διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, πτυχιούχος Νομικής, διδάκτωρ ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και … γελοιογράφος

    Η δραστηριότητά του ως γελοιογράφου:

-    Δημοσιεύει γελοιογραφίες στις εφημερίδες  της Κέρκυρας: "Επισημάνσεις της Κυριακής" και "Κερκυραϊκά Νέα". Επίσης γελοιογραφίες του δημοσιεύονται και στο περιοδικό της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας.

-    Συνεργάζεται με το δημοσιογράφο Χρήστο Γραμμένο, από τον οποίο αθλητικές γελοιογραφίες του αναρτώνται σε δύο ιστοσελίδες της Κέρκυρας (www.corfucorner.gr και www.aokerkyra.com) και δημοσιεύονται στις εφημερίδες "Η Κέρκυρα Σήμερα" και "Ενημέρωση".

-   Έχουν αναρτηθεί πολιτικές γελοιογραφίες του σε διάφορες ιστοσελίδες.

     Έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω ατομικές εκθέσεις:

-   Tον Ιούνιο του 2006 και του 2007 στην Κέρκυρα, με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, σε σχετικές με το περιβάλλον εκδηλώσεις.

-   Τον  Οκτώβριο του 2009, σε συνεργασία με την πινακοθήκη Κέρκυρας, στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Κερκυραίων, με θέμα "Γελοιογραφείν εν Κερκύρα".

-   Το   Μάιο  του 2010, σε συνεργασία με την Ε.Η.Μ. (Εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών), στην αίθουσα "Κώστας Φρόντζοs" του Λαογραφικού Μουσείου, στα Ιωάννινα.

-   Το Μάιο του 2012, σε συνεργασία με την Π.Α.Ε. Α.Ο. Κέρκυρα, τον ερασιτέχνη Α.Ο. Κέρκυρα και το σύλλογο φιλάθλων του Α.Ο. Κέρκυρα "VOURLIGANS", στο φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Κέρκυρας, με θέμα το ποδόσφαιρο.

-   Το Σεπτέμβριο του 2012, σε συνεργασία με την πινακοθήκη Κέρκυρας, στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Κερκυραίων, με θέμα  "Την εποχή ... των μνημονίων".

-   Τον Ιούλιο του 2013, σε συνεργασία με το Δήμο Παξών, στον Γάιο, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. 

     Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

     Είναι μέλος του συλλόγου φίλων γελοιογραφίας, της FECO - GREECE – LEVADIA και της ΕΙ.Κ.Ε.  Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης).

 

 

Πηγές:  kerkyrasimera.gr/pinakio.blogspot.com/sites.google.com

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…