πριν από 2 χρόνια

Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της χαλκογραφίας Λυκούργος Κογεβίνας

Ο ζωγράφος και χαράκτης Λυκούργος Κογεβίνας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1887. Πατέρας του ήταν ο Κερκυραίος ποιητής και μεταφραστής Νίκος Κογεβίνας , γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γλαύκος Πόντιος.

Είχε την τύχη να λάβει τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Γεώργιο Σαμαρτζή ενώ είχε συνδεθεί φιλικά με άλλους κορυφαίους συμπατριώτες ζωγράφους της εποχής του, τον Άγγελο Γιαλλινά και τον Βικέντιο Μποκατσιάμπη.

 Σπουδές

Το πάθος του για την ζωγραφική τον έκανε να ταξιδέψει στην Ιταλία για να γνωρίσει από κοντά όλα τα κλασικά έργα τέχνης της Ρώμης. Το 1904 εγκαθίσταται στο Παρίσι για να σπουδάσει χαλκογραφία στην Ακαδημία Ζυλιάν. Το 1908 διακόπτει τις σπουδές του για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Με το τέλος της θητείας του, ταξιδεύει για το Μόναχο. Εκεί μελετά τα χαρακτικά του Άλμπρεχτ Ντύρερ, χαράκτη και θεωρητικού της Γερμανικής Αναγέννησης. Τέτοια ήταν η επιρροή του μεγάλου Γερμανού ζωγράφου όπου αποφασίζει να αφοσιωθεί στην χαρακτική.

Καλλιτεχνικό έργo

Λυκούργος Κογεβίνας - Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο
Το ελληνικό Θ/Κ Αβέρωφ στον Βόσπορο, η Αγία Σοφία στο βάθος, το 1919

 

Τα έργα παραμένουν μέχρι σήμερα πρότυπα χαρακτικής τέχνης. Για το καλλιτεχνικό του έργο το κοινό της Αθήνας τον χαρακτήρισε “ άριστο” ενώ οι συντηρητικοί κριτικοί της εποχής του τον κατέταξαν στους “ αντάρτες της τέχνης”. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου τον όρισε ζωγράφο του Στρατού και έτσι πολλά από τα έργα του έχουν θέμα τον πόλεμο.

Στην καλλιτεχνική του πορεία πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε αρκετές με άλλους σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος και ο Γιάννης Κεφαλληνός. Στη γαλλική πρωτεύουσα διδάχθηκε την τέχνη της τυπογραφίας, άνοιξε δικό του εκδοτικό οίκο και κυκλοφόρησε επιστολικά δελτάρια (καρτ ποστάλ) με ελληνικά θέματα. Εξέδωσε λεύκωμα με χαλκογραφίες με θέμα το Άγιον όρος ενώ το δεύτερο λεύκωμα του έφερε τον τίτλο Αρχαία τοπία της Ελλάδας. Αρκετές από τις χαλκογραφίες τις δημοσίευσε στο περιοδικό Νέα Εστία. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με την εικονογράφηση βιβλίων ( Η οικογένεια Μάρμορα του Σπυρίδωνα Θεοτόκη, Καράβια του Αγώνος του Δ. Φωκά, Αι Αθήναι που φεύγουν του Δημήτριου Καμπούρογλου).

Λ. Κογεβίνας, Le Mont Athos (ελληνικός τίτλος: Μοναστήρια του Αγίου Όρους), χαλκογραφία,
41 εκ. x 32 εκ. Ιδιωτική συλλογή. Από ομώνυμο λεύκωμα με 12 χαλκογραφίες
που κυκλοφόρησε σε 250 αριθμημένα αντίτυπα στο Παρίσι το 1922.

Η προσφορά του ήταν μεγάλη και στα κερκυραϊκά καλλιτεχνικά δρώμενα καθώς ήταν ένα από τα μέλη της “ Συντροφιάς των Εννέα” , της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής ομάδας που εξέδιδε το περιοδικό “ Κερκυραϊκή Ανθολογία”. Τη δεκαετία του 1930 προσβλήθηκε από φυματίωση. Ωστόσο, δε σταμάτησε να εργάζεται σκληρά. Το 1940 αφήνει την τελευταία του πνοή στην Αθήνα. Ο Κογεβίνας θεωρείται πρωτοπόρος για πολλούς λόγους. Είναι ο πρώτος Έλληνας χαράκτης που χαράζει τις πρώτες χαλκογραφίες και τυπώνει έγχρωμες χαλκογραφίες στο Παρίσι. Είναι ο πρώτος Έλληνας που εκθέτει χαλκογραφίες για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ακόμα, είναι ο πρώτος καλλιτέχνης στην Ελλάδα που εισήγαγε την τέχνη της οξυγραφίας.

Πηγή: corfuland.gr/el.wikipedia.org

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…