Έρικ Μεταξάς: «Μπονχέφερ, ο θεολόγος που εναντιώθηκε στον Χίτλερ»

To βιβλίο το έχει γράψει ο Αμερικανός συγγραφέας με ελληνική και γερμανική καταγωγή Έρικ Μεταξάς που ζει και δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη της Αμερικής. Δίνει διαλέξεις για τη ζωή και για τον Θεό και είναι ιδρυτής και οικοδεσπότης του Socrates in the City. Η μελέτη του αναφέρεται στον θεολόγο Ντίτριχ Μπονχέφερ, μια προσωπικότητα άγνωστη για τους Έλληνες. Ανήκει στην κατηγορία των θεολόγων που αντιστάθηκαν στον Χίτλερ.

Εμείς δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την αντίσταση στη Γερμανία. Είναι αλήθεια ότι η αστική τάξη δεν είδε με καλό μάτι την άνοδο του Χίτλερ. Ο Μπονχέφερ και η οικογένειά του από την πρώτη στιγμή διαχώρισαν τη θέση τους. Κάτι που ήταν πολύ δύσκολο και που το πλήρωσαν με ακριβό τίμημα. Ο Ντίτριχ Μπονχέφερ (1906-1945) ήταν Γερμανός Λουθηρανός ποιμένας και θεολόγος. Επίσης συμμετείχε στο γερμανικό κίνημα αντίστασης κατά του ναζισμού, και ήταν ιδρυτικό μέλος της Ομολογητικής Εκκλησίας, η οποία εκδήλωνε αντίθεση στον ναζισμό. Η ανάμειξή του σε σχέδια μελών της γερμανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Abwehr, για τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του, τον Απρίλιο του 1943, και μετέπειτα την εκτέλεσή του με απαγχονισμό τον Απρίλιο του 1945, λίγο πριν τη λήξη του πολέμου.

Οι απόψεις του για τον ρόλο του χριστιανισμού στον κόσμο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στη θεολογική σκέψη. O Έρικ Μεταξάς απέφυγε να δημιουργήσει ένα πορτρέτο μάρτυρα και να αγιοποιήσει τον Μπονχέφερ. Εξέτασε την προσωπικότητά του και μας έδειξε τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματά του. Το βασικό όμως είναι ότι μας δίνει με αριστοτεχνικό τρόπο την εικόνα της Γερμανίας της εποχής του Χίτλερ. Με καθόλου ελευθερία και με παρακολούθηση από πράκτορες και μυστικές υπηρεσίες. Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο Μπονχέφερ τολμά και συνωμοτεί εναντίον του Χίτλερ. Στόχος η ανατροπή του. Και μπορεί οι προσπάθειες των αντιφρονούντων Γερμανών να έπιαναν τόπο, αν δεν είχε την τύχη με το μέρος του ο Χίτλερ. Η αποτυχία της ανατροπής του Χίτλερ οδήγησε σε ομαδικές συλλήψεις. Επώνυμοι όπως ο φον Κανάρης και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι οδηγήθηκαν στο ικρίωμα. Μαζί με αυτούς και ο Ντίτριχ Μπονχέφερ. Η θανάτωσή τους έλαβε χώρα λίγες εβδομάδες πριν από την απελευθέρωση της Γερμανίας.

Η διαδρομή της ζωής του Γερμανού θεολόγου Μπονχέφερ είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο που σε γοητεύει από τις πρώτες γραμμές. Κλείνοντας τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου ένιωσα μια μεγάλη ευχαρίστηση. Έτσι, το τοποθέτησα στην πιο περίοπτη θέση της βιβλιοθήκης μου. Στο ράφι των αγαπημένων μου βιβλίων. Διαβάστε το.

 Ο συγγραφέας

Ο Έρικ Μεταξάς γεννήθηκε το 1963 στην Αστόρια της Νέας Υόρκη από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Τα βιβλία του έχουν σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις της λίστας των New York Times και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες. Κάθε χρόνο παρακολουθούν τις ομιλίες του δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ιδρυτής και οικοδεσπότης του Socrates in the City, της σειράς συζητήσεων πάνω «στη ζωή, τον Θεό και άλλα μικρά ζητήματα», στις οποίες έχουν συμμετάσχει γνωστές προσωπικότητες από όλους τους χώρους.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…