Ξεκινούν οι διαδικτυακές ομιλίες - συζητήσεις στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα συνεχίσει και για το 2023 τις διαδικτυακές ομιλίες-συζητήσεις. Αλλά αυτή τη φορά για τη διοργάνωσή τους θα συνεργαστεί με άλλους δυο αξιόλογους φορείς, με την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά και με το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι τρεις φορείς θα συζητούν και θα επιλέγουν από κοινού θέματα και ομιλητές, ενώ η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα διαθέτει τη σχετική τεχνική υποστήριξη. Οι ομιλητές, μάλιστα, δε θα προέρχονται κατ’ ανάγκην από το νησί μας, δε θα είναι δηλαδή αποκλειστικά Κεφαλονίτες ή Ιθακήσιοι, αλλά μπορεί να είναι Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στα διάφορα επιστημονικά και ερευνητικά πεδία.

 Έχουν ήδη γίνει οι συνεννοήσεις μεταξύ των τριών παραπάνω φορέων και είμαστε έτοιμοι για το ξεκίνημα αυτής της νέας προσπάθειας.  Προς το τέλος Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη για το 2023 διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση.

Γόνιμα και πολλαπλά θα είναι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συνεργασίας. Η διάχυση της γνώσης, η ανάπτυξη του διαλόγου και της κριτικής σκέψης, ο προβληματισμός πάνω σε σύγχρονα επιστημονικά και κοινωνικά θέματα είναι μερικά από τα επιδιωκόμενα οφέλη αυτών των διαδικτυακών ομιλιών-συζητήσεων. Γι’ αυτό και καλούμε τους συμπατριώτες μας εδώ (στην Κεφαλονιά και Ιθάκη) και στην Αθήνα και Πειραιά να στηρίξουν τη νέα μας πρωτοβουλία.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας  (http://vivl-lixour.kef.sch.gr) ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης»  (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ). Έτσι, ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους.


ΟΙ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:

-- ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

-- ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

--ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, «ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (+2004) για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο (1844-1917), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.

--ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ, «ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΚΑΤΟΧΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ» (έκδοση 2022) - συγκεντρωμένες σε έναν τόμο οι περισσότερες μελέτες του Πέτρου Πετράτου, που αναφέρονται στην κατοχική και εμφυλιοπολεμική περίοδο της Κεφαλονιάς ή σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα θιακοκεφαλονίτικου ενδιαφέροντος εκείνης περιόδου.

Τα παραπάνω βιβλία μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος – τηλ. 26710-92411) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς – τηλ. 26710-26872) στο Αργοστόλι.

 

 

                                                                             ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…