Αντώνης Π. Αργυρός: «Ενίσταμαι - Λόγια ελπίδας για μια νέα μεταπολίτευση»

Επιστημονική εκδήλωση οργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ» και με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου:«ΕΝΙΣΤΑΜΑΙ - ΛΟΓΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ», του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου του Πανεπιστημίου Αθήνων κ.Αντώνη Π. Αργυρού, από τις εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ Ι.

 

 

 Την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 στο Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5 και Κλεψύδρας , Πλάκα) &  ώρα 19.00 θα πλαισιώσει συναυλία της Ιστορικής Χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό τη Διεύθυνση του κ.ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΟΥΖΟΥ, Δικηγόρου –Καθηγητή Μουσικής

Το μεγάλο ελληνικό παραμύθι συνεχίζεται.

20.7.1974: Ξυπνήσαμε με τις σειρήνες και την επιστράτευση... Την πίκρα της συμφοράς διαδέχθηκε η ανάταση, η Ανάσταση της Μεταπολίτευσης.

Μια καινούργια ελπίδα, μια σπίθα γεννήθηκε, ένα καινούργιο Σύνταγμα και η προσμονή για κάτι το καλύτερο, για μια ευρωπαϊκή πορεία και ολοκλήρωση των πόθων μας μέσα σε δημοκρατική ομαλότητα. Δεν υπάρχει ψυχή Ελληνική, δεν υπάρχει σκέψη Ελληνική που να μην βλέπει αυτό τον σταθμό του έθνους σαν κάτι το πολύ σημαντικό και απίστευτο. Στη διαδρομή λοξοδρομήσαμε, χάσαμε μερικά τον στόχο και νέα δεινά συσσωρεύτηκαν και τελικά: «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Νέα αιματηρή προσπάθεια άρχισε για την επιβίωση, χάθηκαν πολλά και οι κοινωνικές κατακτήσεις, "το χρέος θηλιά στο λαιμό μας". Και τώρα τι προσδοκούμε; Θέλουμε μια νέα Μεταπολίτευση, μια νέα ελεύθερη προκομμένη δημοκρατική Πατρίδα, θέλουμε μια Ελλάδα που δεν θα περιφρονεί και δεν θα αγνοεί τους διανοούμενους, τους ποιητές και τους δασκάλους της.

«Ζητείται ελπίς» ...Ένας νέος κύκλος αρχίζει.

Αποστολή της Ελλάδας πλέον είναι η επιβίωσή της μέσα στους αφιλόξενους δαιδάλους του κόσμου. Στόχος του βιβλίου είναι μια άλλη ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας και μια ταπεινή πρόταση για μια νέα Μεταπολίτευση, από έναν απλό πολίτη και όχι πολιτικό. "Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ό,τι είστε, μην ξεχνάτε, δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι. Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα 'ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί." (1925, Κωστής Παλαμάς)

 

Αντώνης Π. Αργυρός

Ο Αντώνης Π.Αργυρός γεννήθηκε στο χωριό Σπαρτιά Κεφαλονιάς και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το έτος 1974. Από το 1976 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και απο το 1984 είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Το έτος 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Προέδρου του ΣτΕ Παναγιώτη Ο. Πικραμμένου. Από το 2004 μέχρι σήμερα είναι Δικηγόρος και Αναπλ. Νομικός Σύμβουλος στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Έχει διατελέσει Νομικός Σύμβουλος - Διευθυντής Νομικής Διεύθυνσης του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιό γνωστά νομικά περιοδικά. Είναι μέλος της συντακτικής επιστροπής-υπεύθυνος ύλης του μηνιαίου νομικού περιοδικού ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ έκδοσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

 

H συγγραφέας Ευριδίκη Λειβαδά καταθέτει τις σκέψεις της μετά τη μελέτη του «Ενίσταμαι» του κου Αντώνη Π. Αργυρού

Ιστορικό χρονικό της πικρής μας εποχής, αντικειμενική και απόλυτα τεκμηριωμένη ανασκόπηση των δεινών δοκιμασιών της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνίας μας, κείμενα, άλλοτε σε λόγο δοκιμιακό, άλλοτε σε φιλοσοφικο-λογοτεχνικό, τολμούν και προτείνουν λύση για ανάκαμψη αποκαλύπτοντας την υψηλοφροσύνη και τις επί του θέματος γνώσεις του ελληνόψυχου νομικού και συγγραφέα του «Ενίσταμαι. Λόγια ελπίδας για μια νέα μεταπολίτευση» κ. Αντώνη Αργυρού.
Ολιγόφυλλο πνευματικό δημιούργημα, μεστό, διαφωτιστικό, -που, καλό θα είναι να διδάσκεται στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών-, ακολουθεί πορεία κλιμακωτή, με εξαιρετική ανάλυση κι επιτυχημένες επιλογές –ή παραπομπές- αποσπασμάτων Αρχαίων (Ισοκράτης, Θουκυδίδης, Πλάτων, Δημοσθένης), έως μεταγενέστερων μεγάλων της ελληνικής γραμματείας (Σολωμός, Παλαμάς, Καζαντζάκης, Ελύτης), αλλά και σύγχρονη βιβλιογραφία («Μελέτες επί το μνημονίου», έργο συλλογικό Ελλήνων νομικών, «Stress Test: Reflections on Financial Crisis» του Τίμοθι Γκάιτνερ) και αρθρογραφία («Καθημερινή» «Το Βήμα») όπου παρουσιάζει την ιστορική πορεία των πτωχεύσεων και την διαδρομή προς το σύγχρονο βάραθρο.
Καταγράφει την προδοσία, την ανικανότητα, την πολιτική φαυλότητα («ζούμε το πλήρες ναυάγιο της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»), τις πολιτικές χαμαιλεοντοειδείς αλλαγές των λαϊκιστών («…το τέλος της σκοπιμοθηρικής διαχείρισης, της ευτέλειας, του αριβισμού και της αναξιοκρατίας»). Βάζει απέναντί του τη διαφθορά («Το πάρτι της ανομίας συνεχίζεται. Η μεγάλη ληστεία της Ελλάδας»), την αποκαλεί «ντροπή» και την αποδομεί, ενώ παράλληλα φωτογραφίζει με τη πέννα του εκείνους που έγιναν μέρος του Κακού. Αναφέρεται σε λαμπρές προσωπικότητες που φώτισαν σκοτεινές ιστορικές πτυχές όπως ο Λεύκιος Κουίνκτιος Κιγκινάτος. Συγκρίνει με τρόπο «λεπτό» την πνευματική παρακμή την υποστηρικτική της σημερινής συγκάλυψης, με την Διαμαρτυρία Ελλήνων διανοούμενων τον Νοέμβριο του 1940. Αναφέρει την αλήθεια, τον νόμο και τον δικαστικό λειτουργό, τον αδέκαστο «κριτή» του Αρμενόπουλου. Καταγγέλλει προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης. Τιμά τους «απείθαρχους» δικαστές Τερτσέτη και Πολυζωίδη. Καταθέτει προσωπική μαρτυρία για σκεπασμένο με πέπλο ανωνυμίας χρηστό κι αμερόληπτο δικαστή που πλήρωσε πρόστιμο το οποίο ίδιος επέβαλε σε οικονομικά αδύναμο συμπολίτη. Προβαίνει σε ιστορική αναδρομή δικαίου, επικεντρώνεται στο Δίκαιο της Ανάγκης και το αναλύει. «Δεινής ανάγκης ουδέν ισχυρότερον» κατά τον Θαλή τον Μιλήσιο και η Ελλάδα της κρίσης «από το 2009 μέχρι σήμερα τελεί επί μακρόν σε κατάσταση έκτακτων συνθηκών» κατά τον κ. Αργυρό.
Μιλά για Θεό («προφανώς κάποιοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός, γιατί αν πίστευαν θα έτρεμαν τη σκληρή τιμωρία Του, υπάρχει όμως η λύτρωση»), Παιδεία («μεθοδεύουν την ολοσχερή απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου μέσω της έμμεσης κατάργησης της ‘δωρεάν παιδείας’ με την περαιτέρω υποχρηματοδότησή της»), Πολιτισμό («γέννημα γενναίων και άγρυπνων συνειδήσεων έντιμων ανθρώπων που θέλουν να ζουν με Ελευθερία και Αξιοπρέπεια… »), Ανθρώπινα Δικαιώματα («Καμμιά δύναμη δεν μπορεί να στερήσει, διαμορφώσει ή να μειώσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα»), Πόλεμο «Η Τουρκία θέτει μετ’ επιτάσεως και με στρατιωτικά μέσα θέμα αμφισβήτησης του μισού και πλέον Αιγαίου… έρχονται δύσκολες μέρες στο Αιγαίο, την Κύπρο και τη Θράκη μας»), Ελπίδα («Η Ελλάς μπορεί και πρέπει να ζήσει και θα ζήσει»).
Η Ελλάδα είναι για τον κ. Αργυρό «ο ευλογημένος και μαρτυρικός συνάμα τόπος μας», ενώ οι έννοιες του Ελληνισμού και της Εθνότητας απαντούν σε πολλά κεφάλαια. Άλλοτε ως διαπιστώσεις, κι άλλοτε ντυμένες με λογοτεχνία. «Εθνικά συμφέροντα … εθνική κυριαρχία … εθνική ανεξαρτησία… εθνική άμυνα… εθνική ζωή… εθνική αξιοπρέπεια… εθνικό χρέος… εθνική αισιοδοξία» λέξεις που οι τελευταίες κυβερνήσεις, υπακούοντας στους Διεθνιστές και στην Ε.Ε. έχουν ολοσχερώς καταργήσει από τα δημόσια έγγραφα και του δημόσιους τίτλους, σαν να είναι λέξεις ΟΝΕΙΔΟΣ! Διαβάζουμε όμως και για «εθνικά προβλήματα… εθνική κρίση… εθνική καταστροφή… εθνική ταπείνωση…», αλλά και για «εθνικό συναγερμό» που προοιωνίζεται την έλευση της μεγάλης αλήθειας: («θα υπογράψει η εξουσία το τέλος της κατάχρησης της εξουσίας»).
Στις αρχικές σελίδες ο συγγραφέας «Ενίσταται» και στις τελευταίες «Ελπίζει», «Εύχεται», «Προσδοκεί», «Επιθυμεί», «Αναμένει», «Ευελπιστεί», «Ονειρεύεται», «Θεωρεί», «Παρακαλεί». Εν ολίγοις, στο «Ενίσταμαι» τοποθετείται το πρόβλημα, και στα άλλα ρήματα δίδεται η λύση του όχι μόνον με γενικότητες, αλλά με απαρίθμηση δεκατεσσάρων σημείων με πρακτικό τρόπο.
«Το πρόβλημα του τόπου είναι πρόβλημα κατ’ αρχήν εθνικό και αφορά στην ‘πνευματική συρρίκνωση’ του ελληνισμού, δευτερευόντως αφορά στη δημοσιονομική κρίση που είναι προϊόν της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Σε άλλο σημείο: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το Σύνταγμα, είναι κυρίως η στρεβλή εφαρμογή του». Αλλού επαναλαμβάνει τον Γέρο του Μωριά: «ήρχισε η διχόνοια και εχάθει η ομόνοια… ίσως όλοι θέλαμε το καλό, πλην καθ’ ενας κατά την γνώμη του».
Και μετά από το πρόβλημα, έρχεται η λύση: «Προέχει η προσπάθεια να ξεπεράσει ο τόπος πρώτα την ηθική κρίση μέσα στα όρια που διαγράφει ο νόμος, η δημοκρατία, η ζωή, η αρμονία της πόλης και η ευτυχία των πολιτών. Ο τόπος χρειάζεται ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Ο λαός μας ποθεί την Ανάσταση». «…ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και με άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος». «Ας σταματήσει άμεσα κάθε διχαστική προσπάθεια. … Όλοι μας ας πούμε όχι στη βία. Η εθνική ομοψυχία και η συναίνεση είναι αναγκαίες συνθήκες για να ζήσουμε. Κανένας Έλληνας δεν περισσεύει». Και σε άλλο σημείο: «Το κλειδί της λύσης των προβλημάτων μας είναι κυρίως γεωπολιτικό και βρίσκεται μεταξύ Ουάσινγκτον, Βερολίνου και Μόσχας» (ως προς τα γεωστρατηγικά γεωπολιτικά προβλήματα).
Αναφέρεται με ευγνωμοσύνη στον δάσκαλό του κ. Αριστομένη Γεωργάτο – ο οποίος συνέταξε τον πρόλογο του έργου-, αλλά χρησιμοποιεί και τον Παλαμά για να αποδώσει τιμές σε αυτόν: «Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε ψυχές! … Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι». Η πράξη δε αυτή του συγγραφέα προδηλοί τα μέγιστα για τον χαρακτήρα του. Και φυσικά ο ίδιος φροντίζει να κλείσει όποια στόματα σπεύσουν να τοποθετηθούν: «… δεν είμαι πολιτικός, ούτε προτίθεμαι να γίνω».
Σε αυτήν την τελευταία θέση του ο κ. Αργυρός, ας μου επιτρέψει να μην συμφωνήσω. Κι αυτό γιατί είθε, φωτισμένοι άνθρωποι, να παραγκωνίσουν το πολύχρωμο συνονθύλευμα των ουτοπικών λαϊκιστών που έχουν εδραιωθεί στο ναό των Ελλήνων αγωνιζόμενοι απειλητικά να τον μετατρέψουν σε οχετό, πολλαπλασιαζόμενοι επικίνδυνα όπως η Λερναία Ύδρα, ενώ τα μηνίγγια τους δεν πάλλονται με Πλάτωνα, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Θουκυδίδη κι ούτε στις φλέβες τους ρέει ο θρίαμβος της Ρωμηοσύνης, το πεπρωμένο του Ελληνισμού κι η μεγαλοσύνη της Ορθοδοξίας.


 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…