Παρουσίαση Βιβλίου του κ.Πέτρου Πετράτου στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας παρουσιάζει το βιβλίο του φιλόλογου, Διδάκτορος Ιστορίας κ. Πέτρου Πετράτου «Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας. Οι Πολιτικές Λέσχες του νησιού».

Ομιλητές: ο Δρ. Ιστορίας και υπεύθυνος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο ιστορικός κ. Δημήτρης Ζυμάρης και ο συγγραφέας.Προλογίζει ο Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας κ. Γιάννης Πιέρης.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας, την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 ώρα 20:00.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ

Ο κ. Πέτρος Πετράτος είναι Φιλόλογος, Δρ. Ιστορίας.Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε θέματα της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, αναδεικνύοντας ο ίδιος παράλληλα πτυχές της ιστορίας της γενέτειράς του Κεφαλονιάς. Συμμετέχει σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύει μελέτες του σε επιστημονικά περιοδικά (Κεφαληνιακά Χρονικά, Κρητολογικά Γράμματα, Κυμοθόη, Ο Ερανιστής, Περί Ιστορίας, Τα Ιστορικά, κ.ά.) και συλλογικούς τόμους, ενώ έχει επιμεληθεί και προλογίσει βιβλία ιστορικού περιεχομένου.

Δυο λόγια για το βιβλίο

Έχοντας ως δεδομένο ότι στα Επτάνησα κατά την περίοδο της Βρετανικής Προστασίας (1815-1864) έλαβε χώρα ένας μεγαλειώδης ενωτικός αγώνας, αναπόφευκτα ο καθένας αναρωτιέται ποια ήταν εκείνα τα κέντρα που κατεύθυναν τον αγώνα. Οι μελέτες και οι μονογραφίες, που βιογραφούν πρόσωπα και ιστορούν γεγονότα εκείνης της περιόδου στην Κεφαλονιά, κάνουν αναφορές στη λειτουργία και τις δραστηριότητες πολιτικών λεσχών – αναφορές βέβαια που αποσπασματικά μας δίνουν πληροφορίες για τη δράση εκείνων των συσσωματώσεων. Πληροφορίες, αλλά και πάλι αποσπασματικές, μας δίνουν οι εφημερίδες της εποχής και τα γραπτά κείμενα των πρωταγωνιστών εκείνων των γεγονότων. Αναφορές, και μάλιστα χρήσιμες, σε τέτοιες μορφές ανάπτυξης και δράσης συναντάμε και στο αρχειακό υλικό της εποχής. Μέσα από την έρευνα και μελέτη των γραπτών πηγών (αρχειακό υλικό, αυτοβιογραφικού ή απομνημονευματικού περιεχομένου βιβλία, εφημερίδες, μονόφυλλα κα άλλα φυλλάδια) και με τη συνδρομή της πρόσφατης βιβλιογραφίας, το βιβλίο φιλοδοξεί να δώσει πληρέστερη εικόνα της λειτουργίας, της δράσης και των επιτευγμάτων των πολιτικών λεσχών κατά την εποχή της Βρετανικής Προστασίας της Κεφαλονιά.

Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας

Οι Πολιτικές Λέσχες του Νησιού

Συγγραφέας: Πέτρος Πετράτος

Εκδόσεις: Καρούσος

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…