Επιστήμονες από 40 χώρες στο Θερινό Ινστιτούτο Φυσικής της Κέρκυρας!

Το Θερινό Ινστιτούτο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Βαρύτητας της Κέρκυρας 2019 συνδιοργανώνεται από το Δήμο Κέρκυρας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε συνεργασία με κάποια από τα εγκυρότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Φέτος φιλοξενούνται 4 συνέδρια από 31 Αυγούστου έως 25 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι επιστημονικές δραστηριότητες θα διεξαχθούν στο συνεδριακό κέντρο του Mon Repos (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) καθημερινά 9.00-13.30 και 16.00-20.30. Συγκεκριμένα, το κύριο επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής διοργανώσεις:
1. “Workshop on Connecting Insights in Fundamental Physics: Standard Model and Beyond,”, 31 Αυγούστου-11 Σεπτεμβρίου 2019
2.  “Recent Developments in Strings and Gravity”, 10-16 Σεπτεμβρίου 2019
3. “Humboldt Kolleg Frontiers in Physics: From the Electroweak to the Planck Scales”, 15-19 Σεπτεμβρίου 2019
4. “Quantum Geometry, Field theory and Gravity”, 18-25 Σεπτεμβρίου 2019
Τα θέματα που θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν, καθώς και το επιστημονικό πρόγραμμα, βρίσκονται στην ιστοσελίδα
http://www.physics.ntua.gr/corfu2019.

Οι κυριότεροι στόχοι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών (ΕΙΘΕ), στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί το Θερινό Ινστιτούτο, είναι:
α)  η  προώθηση της ευρωπαϊκής ερευνητικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή των θετικών επιστημών και των εφαρμογών τους
β) η εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε μεταπτυχιακό και μεταδιδακτορικό επίπεδο
γ) η ανάπτυξη προγράμματος εκλαΐκευσης της δραστηριότητας στην περιοχή των θετικών επιστημών και των εφαρμογών τους, καθώς και σύνδεσής της με τα ενδιαφέροντα του ευρύτερου κοινού.

Η συνολική διοργάνωση πρόκειται να συγκεντρώσει περί τους 350 επιστήμονες από 40 χώρες. Συνολικά, θα εκπαιδευτούν σε θέματα αιχμής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Βαρύτητας πάνω από 100 επιλεγμένοι υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδακτορικοί νέοι ερευνητές από διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες. Στα συνέδρια θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες ερευνητικές τους εργασίες 180 διεθνούς εμβέλειας ερευνητές.
Στο πλαίσιο του Θερινού Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθεί σειρά ενημερωτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων, που απευθύνονται σε μαθητές και καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και στο ευρύ κοινό. Στόχος των σεμιναρίων είναι η έγκυρη εκλαΐκευση σύγχρονων επιστημονικών θεμάτων και εξελίξεων και η σύνδεσή τους με τα ενδιαφέροντα του ευρύτερου κοινού. Αυτό επιτυγχάνεται με την πρωτότυπη ανάπτυξη νέων μεθόδων (αλλά και σε σύνδεση με υπάρχοντα αντίστοιχα διεθνή προγράμματα) και την πειραματική εφαρμογή τους σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και κοινό.  Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα Κέρκυρας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των επιμοφωτικών σεμιναρίων θα ακολουθήσουν σε ξεχωριστά  δελτία τύπου.
Ιδιαίτερα φέτος, όπως και πέρυσι, θέλουμε να σταθούμε στην Έκθεση του CERN που θα παρουσιάσουμε στην Κέρκυρα από αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλος Οκτωβρίου 2019 στο Foyer του Δημοτικού Θεάτρου.
Την έκθεση “το CERN σε εικόνες” επιμελήθηκε η ομάδα εκλαΐκευσης του CERN το 2014, με αφορμή τους εορτασμούς των 60 χρόνων από την ίδρυσή του.  Η έκθεση αποτελείται από 16 μεγάλες αφίσες που περιγράφουν με απλό και κατανοητό τρόπο:
• Τη δομή και οργάνωση του οργανισμού CERN.
• Τις εγκαταστάσεις του CERN (επιταχυντικές, ανιχνευτικές διατάξεις, πληροφοριακά κέντρα επεξεργασίας των δεδομένων των πειραμάτων, κ.ο.κ.).
• Τη λειτουργία των επιταχυντών και ανιχνευτών.
• Βασικές αρχές της θεμελιώδους φυσικής που ερευνώνται στα πειράματα του CERN.
• Μερικά από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του CERN, με έμφαση στην πρόσφατη ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs.
Παράλληλα, παρέχεται κατάλληλο επεξηγηματικό κείμενο στα ελληνικά και τα αγγλικά που συνοδεύει κάθε αφίσα. Επιπλέον, περιλαμβάνεται οπτικοακουστικό υλικό με βιντεοπροβολές και “animations” που βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο τη λειτουργία των επιταχυντών, των ανιχνευτών και των πειραμάτων γενικότερα.
Από το 2015 που η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και έχει συμβάλει στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού. Αντίστοιχη επιτυχία είχε πέρυσι και στην Κέρκυρα. Στόχος μας είναι να οργανώσουμε και πάλι ξεναγήσεις στην έκθεση από τους ίδιους τους επιστήμονες που εργάζονται στο CERN και θα βρίσκονται στην Κέρκυρα για τις εργασίες των συνεδρίων. Αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να μοιραστεί η γνώση τους με τους επισκέπτες της έκθεσης. Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η Κέρκυρα αποτελεί ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό. Πέραν των Κερκυραίων πολιτών, στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και τους επισκέπτες του νησιού. Συνεπώς, τα επεξηγηματικά κείμενα θα παρουσιάζονται και στα αγγλικά. Τέλος, επιθυμούμε τη συνέχιση της έκθεσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου με στόχο την οργάνωση επισκέψεων των μαθητών των σχολείων του νομού της Κέρκυρας (22 γυμνάσια, 9 λύκεια, 6 ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ). Το εργαστηριακό κέντρο φυσικών επιστήμων (Ε.Κ.Φ.Ε.) Κέρκυρας θα είναι αρωγός μας σε αυτή την προσπάθεια.
Εκτός του CERN, αποφασιστική βοήθεια για την πραγματοποίησης της Έκθεσης προσέφεραν το Max Planck Institute Φυσικής Μονάχου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Όλα τα παραπάνω όπως και οι αντίστοιχες διαχρονικές δράσεις του Θερινού Ινστιτούτου συνέβαλαν στη διεύρυνση του Πολιτιστικού Κερκυραϊκού πλαισίου.

Επιπλέον, σε πολιτιστικό επίπεδο, με τη συνήθη έννοια του όρου, έχει ήδη προγραμματιστεί:
• Συναυλία Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» στις 01/09/2019
και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Οι εκδηλώσεις αυτές θα λάβουν χώρα στο Αμφιθέατρο της Ιονίου Ακαδημίας.
Το πρόγραμμα  θα ανακοινωθεί σε ειδικά δελτία τύπου.
Το σύνολο των χορηγών εμφανίζεται στην ιστοσελίδα: http://www.physics.ntua.gr/corfu2019/sponsors.html            
                                                                                                                                     

Η οργανωτική επιτροπή και ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Γ. Ζουπάνος, ευχαριστούν ιδιαίτερα τις υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας για την πολύπλευρη βοήθεια που προσφέρουν στη διοργάνωση, καθώς και τον ΟΤΕ για την προσφορά της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

 

Πηγή: enimerosi.com
 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…