Σελίδα 1 από 5

Γαστρονομία

Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη μας προτείνει αλμυρή συνταγή με κουμ κουάτ!

Παστιτσάδα, πολπέτες και ψάρι μπιάνκο… Από την Κέρκυρα μέχρι την Κεφαλονιά και από την Λευκάδα μέχρι τους Παξούς, την Ιθάκη και τους Οθωνούς, η κουζίνα του Ιονίου έχει μέσα της το άρωμα από τα άγρια κάσσια, τα τζίτζιφα, τα κουμκουάτ και τα περγαμόντα και την «άγια τρέλα» ενός λαού που αναγεννιέται από τις στάχτες του… Και οι γιορτές εδώ έχουν άλλο μεγαλείο.

O Private chef  Διονύσιος Φιλοκάλης μας προτείνει τηγανόψωμα από τους Οθωνούς. Μια συνταγή που θα γλυκάνει τον ουρανίσκο μας και θα μας ταξιδέψει νοερά στα τυρκουάζ νερά του  Βόρειου Ιονίου. 

Σιρτζίρτζουλα σημαίνει τίποτα. Ακριβώς τίποτα. Αφού με το τίποτα φτιάχνονταν αυτοί οι λουκουμάδες σε κάθε σπίτι. Λίγο αλεύρι, ελαιόλαδο, κρασί και από πάνω, ζάχαρη και κανέλλα.
Μεγάλη παράδοση η κεφαλονίτικη κουζίνα. Μεγάλη και όχι τόσο γνωστή όσο της αξίζει. Μια αυτόνομη κουζίνα με επιρροές από Βυζαντινούς, Βενετσιάνους, Οθωμανούς και Βρετανούς, όσους πέρασαν από το νησί και άφησαν πίσω ένα κομμάτι της ιστορίας και της κουζίνας τους.

Παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις… «σερβίρουν» τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στα φετινά γραμματόσημα της Ειδικής Σειράς EUROMED, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. Πρόκειται για γραμματόσημα που εκδίδονται κάθε χρόνο από τις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο – Ευρωμεσογειακή Ταχυδρομική Ένωση (Euromed Postal Community– EuroMed/PUMed») – με κοινή θεματολογία, στο πλαίσιο της ταχυδρομικής συνεργασίας των χωρών και της ενίσχυσης των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών τους, μέσω της προώθησης του φιλοτελισμού.

Ο chef Αναστάσιος Ανδριώτης μας προτείνει την ιταλική συνταγή: Φοκάτσια με ντοματίνια.

Καπαμάς είναι το φαγητό που μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, και όλα τα υλικά του είναι σε μικρά κομμάτια. Συνήθως έτσι μαγειρεύεται το μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας, ενώ στα Επτάνησα καπαμά κάνουν και το χταπόδι. Η ντομάτα, το σέλινο και ο μαραθόσπορος κάνουν τη συνταγή αυτή ξεχωριστή.

Μένουμε σπίτι και δημιουργούμε φροντίζοντας τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η συνταγή για κέικ με γεύση κουμ κουάτ, θα γλυκάνει μικρούς και μεγάλους στις δύσκολες στιγμές της απομόνωσης. 

Η παραμονή στο σπίτι μάς έχει κάνει δημιουργικούς στην κουζίνα, καθώς οι συνταγές έχουν την τιμητική τους. Οι κατσαρόλες και τα ταψιά έχουν πάρει φωτιά (όχι κυριολεκτικά ελπίζω!), καθώς είναι ένας τρόπος να εκτονωθείς αλλά και να δοκιμάσεις κάτι νέο και νόστιμο. Οι συνταγές πολλές και οι επιλογές ακόμη περισσότερες.

Ήρθαν οι μέρες εκείνες που όλο το χρόνο περιμένουμε ώστε να βρεθούμε κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα και να νιώσουμε τη ζεστασιά και την θαλπωρή των ημερών.

Σελίδα 1 από 5

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…