πριν από 3 χρόνια

Σιρτζίρτζουλα: Oι «μεθυσμένοι» λουκουμάδες της Κεφαλονιάς

Σιρτζίρτζουλα σημαίνει τίποτα. Ακριβώς τίποτα. Αφού με το τίποτα φτιάχνονταν αυτοί οι λουκουμάδες σε κάθε σπίτι. Λίγο αλεύρι, ελαιόλαδο, κρασί και από πάνω, ζάχαρη και κανέλλα.
Μεγάλη παράδοση η κεφαλονίτικη κουζίνα. Μεγάλη και όχι τόσο γνωστή όσο της αξίζει. Μια αυτόνομη κουζίνα με επιρροές από Βυζαντινούς, Βενετσιάνους, Οθωμανούς και Βρετανούς, όσους πέρασαν από το νησί και άφησαν πίσω ένα κομμάτι της ιστορίας και της κουζίνας τους.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα σιρτζίρτζουλα. Με κελαριστό όνομα όσο κελαριστή είναι και η ντοπιολαλιά του Ιονίου, χαρούμενο και γλυκό για να σημαίνει τις χαρούμενες στιγμές που βγαίνουν καυτά από το τηγάνι και πασπαλίζονται με χοντρή ζάχαρη και κανέλα.

Πώς θα τους φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι
Βάζετε σε μια λεκάνη 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι και 250 ml ελαιόλαδο. Τρίβετε καλά να ρυζιάσει, όπως λένε, να θωρακιστεί με το λάδι και συνεχίζετε, προσθέτοντας 350 ml κόκκινο κρασί. Η ζύμη πρέπει να γίνει λεία και μαλακή αλλά να μην κολλάει.

Πλάθετε σε λεπτό μπαστούνι και κόβετε σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια σαν γαριδάκια. Τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ξεροψηθούν. Τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζετε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλλα. Παίρνουν ένα ροζ χρώμα αλλά αυτο οφείλεται στο κρασί.

Πολλές νοικοκυρές, μάλιστα, πριν βάλουν τη ζάχαρη έπαιρναν ένα κλωναράκι δεντρολίβανου το πότιζαν στο κονιάκ και τα ράντιζαν για να πάρουν το άρωμα.Τρώγονται ζεστά, κρύα, με ή χωρίς ζάχαρη ακόμα και με ανθότυρο συνοδεύοντας τον καφέ.

Η συνταγή είναι της Σίας Λαδά και τη βρήκαμε μαζί με τις φωτογραφίες στο kefalonia.gr

 

 

Πηγή: olivemagazine.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης
ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

myEptanisa

Τ.Θ. 62043
Τ.Κ. 15201, Χαλάνδρι

Τηλ. & Fax: 2106017441

e-mail: info(at)myeptanisa.gr

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο myeptanisa.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα μας με τους όρους χρήσης. Περισσότερες πληροφορίες…